16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Seaca Dunarea!

Nivelul scazut al apelor Dunarii creeaza mari probleme si produce pagube de mii de euro armatorilor romani si bulgari, iar prognozele indica faptul ca situatia de criza va continua inca o jumatate de luna. Potrivit calculelor firmelor de transport, este mai avantajos sa fie oprite transporturile decit sa fie continuate, intrucit nu se pot incarca decit cantitati mici de marfa. Navele ramin adeseori suspendate pe bancurile de nisip, iar Dunarea se poate trece chiar la pas. Numai in zona Portului Vidin erau ieri trei convoaie esuate, cu putine sanse de a fi repuse pe linia de plutire. Din cauza naufragiului unei nave ucrainene pe segmentul sirb al fluviului, Capitania portului croat Vukovar a cerut oprirea navigatiei pe sectorul iugoslav al Dunarii.

Nava, aflata sub pavilion ucrainean, a esuat in zona localitatii sirbe Apatin, in apropierea frontierei cu Croatia, tara care se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani. Nivelul Dunarii s-a redus cu cel putin 45 de centimetri fata de limita normala. Din cauza volumului mic de marfuri ce se prelucreaza, porturile inregistreaza pagube insemnate.

Din cauza nivelului scazut al Dunarii se inregistreaza perturbari si in activitatea liniei de feribot Vidin-Calafat. Ca urmare a pericolului de esuare, feribotul traverseaza Dunarea cu viteza redusa, perioada de timp in care se poate trece de pe un mal pe altul fiind de peste doua ore. Mai mult, de teama sa nu atinga fundul apei, feribotul nu primeste la bord mai mult de patru-cinci autocamioane. Navele feribot au, de asemenea, probleme cu acostamentul si zeci de soferi de tir prefera sa aleaga rute ocolitoare, pe unde exista poduri peste Dunare, pentru a putea trece in siguranta.

Romania este in pragul unei crize in productia de energie electrica

Pentru prima data in ultimii ani, termocentralele electrice din Rominia functioneaza la capacitate maxima, deoarece principalul furnizor de electricitate – Portile de Fier – lucreaza la o treime din capacitate, din cauza celui mai scazut nivel al apelor Dunarii din ultimii 160 de ani. Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) a obtinut, in ultimele saptamini, productii record pentru istoria companiei. Termocentralele functioneaza la capacitate maxima deoarece hidrocentralele sint afectate din cauza debitelor mici ale riurilor. Carbunele necesar termocentralelor provine in mare parte din bazinele miniere din Oltenia.

Minerii au extras, pe 13 august, aproape 120.000 de tone, in conditiile in care, intr-o zi obisnuita, productia era aproape la jumatate din cantitatea respectiva. Compania Lignitului a inregistrat, pentru perioada scursa din acest an, o productie record de aproape 17 milioane de tone, in conditiile in care contractul cu Termoelectrica pentru intregul an este de 22,5 milioane de tone. Centrala nucleara de la Cernavoda, unde reactorul este racit cu apa din fluviu, este pregatita sa opreasca generatoarele, in cazul in care nivelul Dunarii va scadea sub 3,3 metri.

Seceta – benefica pentru arheologi

Ciobanii, arheologii si negustorii de fier vechi se bucura de perioada de seceta, care le da posibilitatea primilor sa-si hraneasca turmele cu vegetatia din albia secata a fluviului, iar ceilalti reusesc sa descopere vestigii istorice sau metale tocmai bune de dus la topit.

Potrivit cotidianului bulgar Duma, seceta a permis descoperirea, la Vidin, in vestul tarii, a ramasitelor unui pod de lemn cu o vechime de 500 de ani. Istoricii au confirmat ca pilonii descoperiti au sustinut un pod care, intre anii 1593 si 1596, facea legatura intre Vidin si localitatea Calafat, din Romania. Podul a fost construit, se pare, din ordinul unui conducator turc caruia ii placea sa plece la vinatoare pe malul romanesc al Dunarii.

Ciobanii trec adeseori cu animalele la pas, dintr-o tara in alta, in cautarea de noi pasuni. Vaci si capre au putut fi vazute pascind in regiuni care, in urma cu citeva saptamini, erau acoperite de apa.

Primaria Vidinului a dispus, de asemenea, ca intreprinderile specializate din zona sa inceapa curatirea fluviului de epave, multe dintre ele din timpul razboaielor mondiale, care au iesit la suprafata. Operatiuni asemanatoare deruleaza si capitaniile zonale rominesti si iugoslave, care incaseaza deja sume insemnate de bani din vinzarea epavelor la fier vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS