21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul Judetean Mehedinti s-a transformat intr-o fortareata

Spitalul Judetean Mehedinti s-a transformat intr-o fortareata

Vizitatorilor li s-a interzis intrarea in unitatea medicala

Zarva mare ieri pe holurile si la intrarea in Spitalul Judetean Mehedinti. Saloanele erau spalate si parfumate, iar cearsafurile schimbate pe paturile bolnavilor. La poarta spitalului, erau oameni nemultumiti de faptul ca nu li se mai permite intrarea la bolnavi. Si asta, nu pentru ca Spitalul Judetean Mehedinti ar fi intrat in carantina sau s-ar fi dat ordin de interzicere a accesului vizitatorilor intr-un anumit interval orar. Toate se intimplau pentru ca o echipa a Ministerului Sanatatii si Familiei (MSF) trebuia sa ajunga in Mehedinti.

Bolnavii au simtit pe pielea lor ce inseamna ca o echipa de la centru sa vina si sa verifice spitalele.

„Au venit niste fete de la Sanepid si au dat pe toata lumea afara din saloane. Au zis sa fie curat-luna, ca altfel e de rau. N-au spus de ce se fac toate astea, dar am auzit ca ar veni unii, de prin minister. Au schimbat cearsafurile, desi le aveam de numai doua zile. Asa stau pe pat si cite o saptamina, dar acum le-au schimbat la doua zile. E bun si controlul asta la ceva“, a spus Oprea Daniel, de 56 de ani, din Scapau, Mehedinti. O asistenta care a strins cearsafurile din saloane si le-a lasat linga unul din paturi a fost mustruluita de cadrele de la Directia de Sanatate Publica. „Am pus cearsafurile jos si m-a vazut o fatuca venita in control. Ce-a facut cu mine nu mai spun, ca parca as fi fost ultima creatura de pe pamint“, a spus Raluca D., asistenta la spitalul judetean.

Oficialii din minister vor sa reduca in Mehedinti pina la 300 de paturi

Anuntata vizita a reprezentantilor de la MSF a facut ca in saloane si la grupurile sanitare sa apara becuri, iar de pe culoare sa dispara vizitatorii. Potrivit dr. Bogdan Stolica, purtatorul de cuvint al Directiei de Sanatate Publica Mehedinti, reprezentantii Ministerului Sanatatii si Familiei evalueaza spitalele pentru stabilirea necesarului real de paturi din fiecare unitate sanitara, a eficientei acestora, dar analizeaza si starea cladirilor in care spitalele isi desfasoara activitatea.

„Dupa finalizarea acestor evaluari, va putea fi luata o decizie in privinta spitalelor care trebuie sprijinite pentru a deveni eficiente sau a celor care vor fi transformate in unitati pentru boli cronice, afectiuni acute, in unitati specializate sau medico-sociale“, a spus dr. Bogdan Stolica. Desi se propusese reducerea a 176 de paturi in spitalele din Mehedinti, oficialii din minister au solicitat suplimentarea pina la aproximativ 300 de paturi. O parte din sefii de sectii de la spitalele mehedintene au obtinut, dupa insistente la minister, reducerea minima a numarului de paturi. „Am vorbit cu cei din minister si le-am explicat ca sintem intr-o zona cu nefropatie endemica balcanica, si foarte multi bolnavi au nevoie de internari in Sectia de urologie. Am reusit ca din cele 50 de paturi sa nu-mi reduca decit 10 si nu 20, asa cum se solicitase initial“, a spus dr. Emil Trasca, seful Sectiei urologie.

„Chiar daca vine ministrul, tot nu se face nimic in spital!“

Rudele bolnavilor sint cele mai afectate de vizita celor din MSF. Zeci de persoane au format cozi la intrarea in spital, rugindu-se de gardienii publici sa le permita sa ajunga cu mincare sau medicamente in saloane. In jurul orei 10.00, gardienii publici au solicitat suplimentarea numarului de cadre.

„Ducem mincare la bolnavi, ca nu au ce minca. Am sotul, care a facut infract, si nu se poate misca. Nu ne dau drumul in spital, dar cei care le baga ceva in buzunar intra. Sotul meu este aproape mort, dar nu m-au lasat sa stau linga el. Mi-a spus si doamna doctor sa stau linga el, ca e in stare critica. Au venit gardienii in salon si m-au scos afara. Chiar daca vine ministrul, tot nu se face nimic in spital“, a spus Dorina Rogojel, de 61 de ani, din comuna Jiana.

„Nu sint medicamente, nu e mincare, nu e nimic in spital si nu ne lasa sa mai intram. Pina ieri se putea, dar acum nu mai vor, ca au inspectie de la minister. Am adus glucoza, ca nu au la farmacia spitalului si stau de la ora 6.00 la poarta. Trag gardienii publici de noi, de parca am fi animale. Mai sa ne luam la bataie“, a spus Avram Popa, de 62 de ani, din Vrata, Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS