11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieUn nou examen pentru liceeni, după clasa a X-a

Un nou examen pentru liceeni, după clasa a X-a

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a propus întoarcerea la examenul de la finalul clasei a X-a, la care s-a renunțat în 1992, în noua lege a Educaţiei, care va fi lansată în dezbatere publică în perioada următoare.
Pe atunci, evaluarea era cunoscută ca treapta a doua și doar cei care promovau se puteau gândi la Bacalaureat. Ceilalți erau îndrumați spre școlile profesionale sau rămâneau cu 10 clase.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educației: „Învățământul obligatoriu se termină după clasa a X-a. Deci, teoretic, acolo ar trebui să avem o evaluare, să știm că am încheiat ciclul învățământului obligatoriu. (…) Ce beneficii ar aduce ea? Păi, examenul de Bacalaureat nu mai reprezintă materia pe 4 ani de zile, care sunt anii de liceu, ci pe ultimii 2 ani de zile. Deci am ușura examenul de Bacalaureat”.

Părinții susțin evaluarea după clasa a X-a.

„Am cerut și treapta întâi, cum era înainte, dacă tot vorbim de sistemul vechi, adică o admitere care să nu țină cont de ponderea de la clasele V-VIII. (…) Știm foarte bine că înainte de ’90 acest sistem a fost foarte bine implementat” – Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Chiar și cei care au trecut recent prin emoțiile examenului de Bacalaureat cred că e o idee bună.

Evalurea de la finalul învățământului obligatoriu este prevăzută în proiectul pentru noua lege a Educației, pe care ministrul a promis că o va lansa în dezbatere publică în primăvară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS