6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieSchimbări majore la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Vor fi introduse teste grilă. Când vor fi afişate noile modele de subiecte

Schimbări majore la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Vor fi introduse teste grilă. Când vor fi afişate noile modele de subiecte

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a modificat structura subiectelor de examen, astfel încât acestea vor conţine 40% întrebări grilă, întrebări cu alegere duală sau întrebări cu răspuns Adevărat sau Fals. Reprezentanţii MEN susţin că astfel răspunsul elevilor va fi notat obiectiv. Potrivit reprezentanţilor MEN, unele discipline, precum Geografia, aveau astfel de itemi obiectivi. Astfel, începând cu evaluările din anul 2019 şi testele de examen de la Istorie, Matematică sau Limba Română vor conţine întrebări închise. Schimbările la examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII-a nu au fost consultate public, scrie Mediafax.

Ponderea itemilor obiectivi va creşte cu 40% la examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, anunţă secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Ionel Florian Lixandru, precizând că astfel va fi redusă doza de subiectivism din test. Joi vor fi afişate modelele noi de subiecte.

“În urma mai multor analize pe care le-am făcut vara, pentru a încerca să eliminăm pe cât posibil diferenţele între evaluare iniţială şi cea de la contestaţii, am propus să se crească ponderea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor. Nu se schimbă subiectele, nu se schimbă programul. Astfel de subiecte există. Doar am dorit să creştem ponderea acestui tip de itemi tocmai pentru a evita diferenţele de evaluare şi subiectivismul în evaluarea lucrărilor”, a spus, miercuri, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Ionel Florian Lixandru.

Lixandru susţine că itemii obiectivi pot fi întrebări cu variante de răspuns multiple, o întrebare cu alegere duală, sau întrebare cu răspuns Adevărat sau Fals. „Creşterea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor la 40% asta s-a propus pentru a evita diferenţele de evaluare între cea iniţială şi evaluarea la contestaţii, cum s-a întâmplat în sesiunile anterioare”, a mai spus secretarul MEN. Lixandru susţine că noile reguli vor fi aplicate începând cu examenele din vara anului 2019. „Mâine (n.r. – joi) vor fi afişate modele de subiecte pentru toate disciplinele, vor vedea tipurile de subiecte. Totul este în beneficiul elevului. Reducea acea doză de subiectivism din evaluare. Pe cât posibil evaluarea să fie una obiectivă”, a mai spus Ionel Florian Lixandru.
Examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională vor avea astfel mai multe întrebări cu itemi obiectivi, adică teste grilă, întrebări cu alegere duală sau cu răspuns Adevărat sau Fals. Noua structură va fi abordată în evaluările de la toate disciplinele, pentru a reduce subiectivitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS