3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCât mai costă chiria pentru studenții craioveni

Cât mai costă chiria pentru studenții craioveni

Începe noul an universitar care pentru o parte din studenți înseamnă și asigurarea cazării pe durata studiilor. În Craiova, în continuare mii de tineri caută un loc de cazare în căminele universității. Anul acesta, prețurile au mai crescut cu 15 lei pentru un loc și pornesc de la 140 de lei pentru studenții la buget în căminele nerenovate și ajung până la 210 lei pentru un cămin cu condiții hoteliere la care se adaugă și costul utilităților. Studenții spun că și după majorare prețurile cazării în cămine sunt mult mai mici în comparație cu cele de pe piața chiriilor.

Noul an universitar începe cu noi tarife la cazare pentru studenții Universității din Craiova. „Taxa la cămine nu a crescut de șase ani. Trebuie luat în calcul că, între timp, au crescut și bursele, și salariul minim pe economie. Anul acesta a fost o majorare, dar nu foarte mare, de 15 lei. Astfel, pentru căminele 1, 11 și 13 de categoria a III-a, studenții de la formele de învățământ cu taxă plătesc 210 lei pe lună, cei de la buget dau 140 de lei. De menționat este faptul că la aceste cămine cursanții nu mai achită separat utilitățile, acestea fiind incluse în preț. În aceste cămine sunt patru – cinci paturi. În căminul 10, studenții de la taxă plătesc 240 de lei și 190 de lei pe lună cei de la buget. Este cămin de categoria a II-a. Pentru căminele de categoria I, respectiv 3, 6, 8, 12 și 14 – cei de la taxă achită 260 de lei și 210 lei, cei de la buget. Aceste cămine oferă condiții hoteliere, adică sunt doi studenți în cameră, au frigider, televizor, baie proprie și utilități. Lunar aceste utilități ajung la 50-60 de lei pe cameră“, a precizat Ștefan Tatu, coordonator al departamentului social al Convenției Organizațiilor Studențești Craiova. Studenții spun că prețurile la cazare în cămin, chiar dacă este o cameră cu mai multe paturi, sunt mai mici în comparație cu chiria la un apartament sau o garsonieră. Anunțurile de pe piața imobiliară arată că prețul chiriei la o cameră în gazdă, la casă, în Craiova, pleacă de la 64 de euro, iar la apartamente sau garsoniere, acesta începe de la 300 de euro. Solicitările pentru cazare în cămine sunt făcute de tineri care provin din Dolj, dar și din județele Olt, Gorj, Mehedinți și Teleorman. De asemenea, sunt și studenți care vin din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Albania.

Cum se repartizează camerele?

Anul acesta, unul dintre căminele de la Agronomie care asigura peste 400 de locuri de cazare este în renovare, dar reprezentanții Convenției Organizațiilor Studențești care se ocupă cu repartizarea camerelor spun că vor fi locuri pentru toți cei care au solicitat cazare. Sunt și studenți care au fost trecuți pe listele de așteptare.
„Avem aproximativ 2.800 de cereri și 3.000 de locuri de cazare. Studenții să stea liniștiți că vor prinde cu toții un loc de cazare“, a mai precizat studentul Ștefan Tatu. Repartizarea camerelor de cămin se face prin Convenția Organizațiilor Studențești, ai cărei membri spun că studenții care au medii mari, dar și activități de voluntariat au întâietate în căminele renovate.
„La cazare în camere au întâietate cei care au medii mari. Fiecare facultate are distribuite proporțional cu numărul studenților bugetați locuri în căminele renovate. Media variază. La profilul uman, sunt medii mai mari de 9 și la tehnic sunt studenți cu medii mai mici, dar peste 8.50. Alt criteriu de selecție este voluntariatul în cadrul organizațiilor studențești de la nivelul facultăților. Scopul nostru este de a crea cât mai multe activități. De exemplu, în primăvară am strâns fonduri în cămine și în universitate pentru a ajuta mama unui coleg care a avut o boală incurabilă. Alte activități sunt cele de ecologizare a campusurilor, care se fac periodic“, a declarat studentul Ștefan Tatu. Sunt și studenți care pot fi scutiți de la plata cazării. Această regulă se aplică pentru copiii cadrelor didactice, inclusiv din învățământul preuniversitar, dar și pentru cei care sunt orfani de unul sau de ambii părinți. Scutirea se face prin depunerea actelor justificative la Direcția Generală Administrativă.

Studenții pot pierde locul în cămin pentru comportament necivilizat

Taxa de rulment rămâne și anul acesta valabilă pentru a asigura bunurile. Aceasta variază în funcție de gradul de confort al căminului. Pentru căminele de categoria a III-a, această taxă este de 20 de lei, pentru căminul 10, care este de categoria a II-a, este 35 de lei, iar în căminele renovate, taxa este de 50 de lei. Banii se folosesc pentru reparații în cazul distrugerilor cu autor necunoscut. De asemenea, pentru cămine se impun anumite reguli care trebuie respectate. Regulamentul le interzice organizarea petrecerilor, consumul și comercializarea băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Studenții nu au voie în cămine nici cu aparate care impun un consum mare de energie, în această categorie fiind incluse electrocasnicele, dar și copiatoarele. Conform regulamentului, este sancționat inclusiv comportamentul necivilizat față de colegi sau de personalul administrativ. Cei care încalcă regulamentul pot fi dați afară pe perioadă determinată. În funcție de gravitatea faptelor se poate impune și excluderea pe toată durata studiilor, care, potrivit studenților, se aplică în special pentru conflicte în care se implică un număr mare de studenți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS