10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceele și școlile profesionale, la ultima etapă de admitere

Liceele și școlile profesionale, la ultima etapă de admitere

Mai sunt câteva zile până la începerea noului an școlar. În această perioadă, școlile profesionale și liceele fac ultimele selecții pentru locurile rămase libere. Pot participa absolvenții de gimnaziu care nu au fost în prima etapă de repartizare în clasa a IX-a. Unitățile de învățământ liceal din Craiova și din județ au rămas pentru cea de-a doua etapă de admitere cu peste 1.000 de locuri libere. Cele mai multe sunt la învățământul profesional, învățământul liceal tehnologic și vocațional. De asemenea, pentru cei care împlinesc 18 ani până la începerea anului școlar sunt disponibile 208 locuri la seral și 48 la învățământul cu frecvență redusă, la care repartizarea se va face în ședință publică la Inspectoratul Școlar Județean Dolj.

În prima etapă de admitere la liceu în județul Dolj au participat 4.193 de absolvenți de gimnaziu. Cu toate acestea, liceele nu și-au completat toate locurile pentru anul școlar următor. Au mai rămas libere 1.000 de locuri, dintre care cele mai multe la învățământul profesional. La această formă de educație mai sunt libere 635 de locuri la 26 de unități liceale din judeţ şi din Craiova, printre care Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul „Ștefan Odobleja“, Liceul Tehnologic „George Bibescu“, Liceul „Matei Basarab“, Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova și Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“. Înscrierile și admiterea la învățământul profesional se desfășoară în aceste zile. Managerii prezintă oferta prin prisma inserției primelor promoții de absolvenți pe piața muncii. „Avem 70 de elevi angajați în ultimii doi ani. În această perioadă, 13 absolvenți de școală profesională au fost angajați la SC Mentor SA – ca și confecționer produse textile, și alți șase copii au fost angajați la calea ferată, în baza contractului cu SNTC Craiova – revizia de vagoane. Și anul trecut, 26 de absolvenți au fost angajați la SC Reloc SA. În cadrul școlii profesionale avem parteneriat și cu RAT SA și SC Electrificare SA, care cer absolvenți pentru angajare. De asemenea, continuăm parteneriatul cu RELOC SA. Elevii care vor să opteze pentru școala profesională trebuie să știe că încă avem locuri libere la profesională. Avem clasă combinată cu dublă specializare, electromecanic material rulant și confecționer produse textile“, a precizat Cristian Pătrașcu, directorul Liceului Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova.

Locuri libere și la liceu

Și liceele recrutează pe ultima sută de metri. În Dolj, la învățământul liceal de zi, la profilul teoretic, au rămas 91 de locuri libere, inclusiv la clase de matematică-informatică și științele naturii, la liceele din Băilești, Cetate, Melinești, Plenița. Și la liceele din Craiova, la profilul teoretic sunt locuri libere, un loc fiind chiar și la Colegiul Național „Frații Buzești“, la matematică-informatică limba franceză. La învățământul tehnologic, oferta crește, fiind 365 de locuri disponibile la toate liceele de profil. „Și la liceu mai sunt locuri libere. De exemplu, la telecomunicații la Electrificare SA. De asemenea, la specializarea electrician electronist auto primesc carnet de șofer, categoria B și practică la RAT, care dorește să îi angajeze după absolvirea studiilor și Regia Autonomă SA. A crescut și procentul de promovare la bacalaureat“, a precizat Cristian Pătrașcu, managerul Liceului Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova.
Cea de-a doua etapă de admitere la liceu se desfășoară în perioada 4 – 11 septembrie. Sunt așteptați să se înscrie elevii de clasa a VIII-a care au susținut examenele de corigențe, dar și cei care și-au încheiat situația școlară la sfârșitul lunii iulie.

Locuri la seral și frecvență redusă

Absolvenții de gimnaziu care împlinesc 18 ani la începerea anului școlar își pot continua studiile la seral sau la învățământ cu frecvență redusă, fiind disponibile 251 de locuri. Cursuri de seral începând cu clasa a IX-a se organizează în șase licee din Craiova – Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul „Ștefan Odobleja“, Colegiul Tehnic Energetic. În județ, cursuri de seral sunt doar la Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ Segarcea. În ceea ce privește învățământul cu frecvență redusă, acesta este doar la Liceul „Matei Basarab“, la care mai sunt disponibile 43 de locuri. Înscrierile pentru admiterea la liceul seral sau frecvență redusă se fac în perioada 4 – 7 septembrie, la Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Candidații trebuie să depună un dosar care să conțină cererea de înscriere, copii după certificatul de naștere, cartea de identitate și, după caz, certificatul de căsătorie, adeverință cu notele obținute la examenul de absolvire sau cu notele de la tezele cu subiect unic, precum și o adeverință de la medic. Repartizarea pe locuri se desfășoară pe 8 septembrie, în ședință publică organizată la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, începând cu ora 10.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS