6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCandidați mulți, posturi puține pentru profesori

Candidați mulți, posturi puține pentru profesori

Sute de cadre didactice s-au strâns ieri, încă de dimineață, în amfiteatrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj cu speranța că vor obține un post sau măcar câteva ore pe disciplină pentru anul școlar următor. Lista posturilor a fost reactualizată în ziua ședinței. Oferta pare diversificată, însă cererea este cu mult mai mare. Prin urmare, o parte dintre cei care au așteptat ore bune la ședință au plecat fără niciun post, dar cu speranța că poate mai apare ceva în ședințele publice următoare, din zilele de 23 și 24 august sau poate chiar în luna septembrie.

În județul Dolj, bătălia pentru un post didactic este aprigă. În urma concursului de ocupare a posturilor didactice, 478 de candidați au note peste 7, iar alți 203 candidați au note între 5 și 6,99. Cu aceste rezultate, cadrele didactice din Dolj s-a adunat ieri în amfiteatrul Inspectoratului Școlar, care a devenit neîncăpător, ca să participe la ședințele publice de repartizare. Situația posturilor a fost reactualizată în ziua ședinței și au fost discipline la care anumite posturi nu s-au mai regăsit. Astfel de situații au fost la limba și literatura română, disciplină cu care au și început ședințele de repartizare. La această disciplină, orele de la Liceul „Marin Sorescu“ au fost retrase pe motiv că a revenit titularul la post. Nici postul de la Școala gimnazială „Lascăr Catargiu“ nu a mai fost acordat candidaților, pe motiv că nu mai este pentru că nu s-au realizat clasele. Explicațiile le-a dat chiar managerul unității școlare. Apoi oferta posturilor întregi a revenit profesorilor titulari, care au participat la concurs și au cerut detașare. Profesorii suplinitori au rămas cu puține variante. „La suplinitori, ultimul post a fost luat la Rojiște – 16 ore, libere până pe 20 aprilie. Acest post a fost obținut cu 8,57. Mai suntem mulți profesori care așteptăm să apară ore la ședințele următoare“, a spus una dintre candidate. Chiar dacă nu au fost foarte multe posibilități, repartizarea a durat mai mult decât au apreciat inspectorii școlari, care au realizat graficul pentru ședință publică și încă de la primele repartizări graficul s-a decalat cu o oră și decalajele au continuat să apară pe parcursul ședinței. Printre candidați au fost și profesori care aveau posturi, dar care au venit la ședință să vadă ce se întâmplă. „Sunt profesor titular de limba engleză, detașat, și am continuitate pe post, dar am venit să văd ce este la ședință, poate apare alt post mai bun, dar nu este ce mă așteptam“, a spus un profesor de limba engleză. De altfel, și la limba engleză posturile din Craiova au revenit tot titularilor, care s-au detașat.
„Normele întregi au fost luate de titulari. De exemplu, a fost o normă la Colegiul Național «Carol I» din Craiova și imediat a fost luată de o doamnă care este titulară și care vrea să se detașeze. Au fost multe ore și în mediul rural. Sunt luate cu greu, pentru că implică navetă, care este greu de făcut“, a explicat alt cadru didactic.

Saună în sala de ședințe

Profesorii au fost prezenți la ședință încă de la primele ore ale dimineții, indiferent de specializare. În amfiteatrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, aerul condiționat nu a funcționat și încăperea s-a transformat imediat în saună. Unii dintre profesori aveau cu ei și copii și au aşteptat destul de mult timp. „Este ora 12.00 și abia au terminat de repartizat orele de la limba engleză. Acum comisia a luat o pauză, care nu știm cât va dura. Eu aștept pentru orele de economie. Nu sunt foarte multe opțiuni și suntem mulți candidați, care au note peste 7. Mai am mult de așteptat și este foarte cald. Mai ies pe hol și mai intru în sală ca să mai stau pe un scaun să mă odihnesc. Nu avem altă soluție, trebuie să ne înarmăm cu răbdare. Asta este situația. Eu am lucrat anterior în producție, dar am renunțat la vechiul loc de muncă în urmă cu cinci ani, și am ales învățământul pentru că am doi copii și am nevoie de timp să mă ocup de ei“, a povestit alt cadru didactic. Mulți dintre cei care participau la ședințele publice au vechime în sistem. „Anul trecut, prima ședință publică a durat până la ora 23.00 și anul acesta este posibil să fie la fel“, a spus alt cadru didactic. Printre candidați au fost și mulți învățători și educatoare, pentru care sunt și cele mai multe posturi vacante. „Sunt multe posturi, dar sunt în mediul rural și naveta se face destul de greu. Suntem de la prima oră aici și așteptăm cu speranța de a prinde ceva în Craiova sau pe aproape“, a spus o învățătoare.
Ședințele publice vor continua până la sfârșitul acestei săptămâni. Astăzi se derulează ședințele publice de repartizare, dedicate doar pentru repartizarea cadrelor didactice titulare, prin detașare la cerere, prin concurs specific în ordinea descrescătoare a punctajelor. Joi va avea loc repartizarea suplinitorilor care îndeplinesc condițiile de prelungire a duratei contractelor individuale de muncă pentru perioada anului școlar 2018-2019, urmată de repartizarea celorlalți profesori suplinitori care au participat la concurs pe posturile vacante, rezervate. Ultima zi de ședințe publice va fi vineri, când vor fi repartizați suplinitorii cu note la concursul de anul acesta sau din anii anteriori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS