21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcolile din Dolj care vor avea program After School

Școlile din Dolj care vor avea program After School

Programul „Școală după Școală“ nu este doar o opțiune de educație formală și nonformală, și, potrivit modificărilor aduse anul trecut de Ministerul Educației Naționale, are ca scop reducerea abandonului școlar, creșterea performanțelor școlare, învățarea remedială, accelerarea învățării prin activități educative, dezvoltarea personală și integrarea socială. Oferta educațională trebuie să răspundă tuturor elevilor, cu prioritate celor din medii dezavantajate. În Dolj, pentru anul școlar următor, 16 unități școlare și-au autorizat acest program. O parte din unitățile de învățământ demarează acest program pe fonduri europene, iar celelalte, cu sprijinul financiar al părinților. Documentele pentru autorizarea programelor After School se depun până pe 31 august.

Pentru a avea Program „Școală după Școală“, unitățile de învățământ trebuie să solicite și să primească anual avizul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Pentru acest an școlar, din evidențele ISJ Dolj în Craiova reiese că Programul „Școală după Școală“ există în prezent la șase unități școlare: Școala Gimnazială „Elena Farago“, Școala Gimnazială „Traian“, Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“, Liceul „Matei Basarab“, Colegiul Național „Carol I“ și Școala Gimnazială „Lascăr Catargiu“. Și în județ acest program va exista la Școala Gimnazială Rojiște, Școala Primară Tâmburești, Școala Profesională „Constantin Argetoianu“ din Argetoaia – structura Leordeasa și structura Salcia, Școala Gimnazială Drăgotești, Școala Gimnazială Braloștița – structura Valea Fântânilor, Școala Gimnazială Catane, Școala Gimnazială Beloț, Școala Gimnazială Predești, Școala Gimnazială „Amza Pellea“, Școala Gimnazială Coțofenii din Față. O parte din școli implementează acest program de ani buni. În acest caz, programul este susținut de părinți. „Avem acest program de șapte ani. Sunt patru învățătoare, care au grupe ce variază între 6 și 12 copii. Banii sunt de la părinți, virați către PFA-urile cadrelor didactice. Costurile cu profesorii variază între 8 și 10 lei pe zi, adică 200 de lei pe lună, la care se adaugă costurile cu masa de prânz, care sunt de 8 lei pe zi. În acest program, elevii își fac temele la școală, fac activități sportive, dar se duc și la teatru, la film“, a precizat Marian Vlad, directorul Școlii Gimnaziale „Elena Farago“ din Craiova.

Programul implementat prin asociații

În mediul rural sunt școli la care programul este susținut de diferite asociații, cum ar fi Școala Rojiște. „Programul after school este deocamdată la clasele primare, încercăm să îl extindem în anul școlar următor și la gimnaziu. Noi nu avem cheltuieli din bani publici cu acest program pentru că am primit sprijin de la fundația World Vision. Ei se ocupă cu cheltuielile. Și acum au adus materiale de 42.000 de lei. Au pus parchet în clase, au schimbat tocăria. Acest program a început din anul școlar 2017-2018, dar sunt schimbări vizibile. Copiii primesc masă caldă, ceea ce îi atrage să vină la școală și abandonul școlar a început să scadă. Și pregătirea cu profesor după-amiază a avut rezultate vizibile asupra copiilor“, a precizat Ionel Nedelcu, primarul comunei Rojiște.
Și la Școala Gimnazială „Lascăr Catargiu“ din Craiova se va implementa programul After School din această toamnă. „Este primul an în care implementăm acest program, printr-un proiect susținut de Asociația Vasiliada. Programul se va derula pe o perioadă de doi ani și jumătate și beneficiari vor fi 20 de copii de la învățământul preșcolar, 30 de elevi de la învățământul primar și alți 30 de la învățământul gimnazial. Vor fi implicate și zece cadre didactice, care vor fi plătite prin proiect. De altfel, 20 de părinți vor beneficia de consiliere de specialitate și vor primi și o subvenție de 127 de lei pe cinci semestre. În acest program vor fi și activități pe perioada verii. Două cadre didactice se vor implica să îi ducă la teatru, la film sau la diverse activități. Toți copiii vor primi o masă caldă, care va fi asigurată prin catering. Este nevoie de un astfel de program pentru că acești copii necesită sprijin. Activitățile se vor derula diferit. De exemplu, la învățământul primar vom avea educație interactivă cu activități nonformale, iar la învățământul gimnazial avem educație remedială, în care se va pune accent pe disciplinele limba română și matematică, astfel încât să se îmbunătățească rezultatele la examenul național“, a precizat Carmen Pascu, directorul Școlii Gimnaziale „Lascăr Catargiu“ din Craiova.
Mai sunt și alte unități școlare care au avut programul After School și în anii anteriori, dar care trebuie să depună din nou documentația pentru a primi aprobare pentru anul școlar următor. Documentele se depun până la data de 31 august, potrivit inspectorilor școlari.

Ce presupune programul After School

Conform ultimelor modificări aduse de Ministerul Educației Naționale, Programul „Școală după Școală“ trebuie organizat după noi reguli, în sensul că este un program complementar programului școlar obligatoriu, care are ca scop prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, creșterea performanțelor școlare, învățarea remedială, accelerarea învățării prin activități educative, dezvoltarea personală și integrarea socială. Oferta acestui program trebuie proiectată astfel încât să răspundă nevoilor tuturor elevilor și cu prioritate nevoilor elevilor aparținând grupurilor dezavantajate. În învățământul primar, Programul „Școală după Școală“ cuprinde activități complementare activității didactice, care se corelează cu activități de susținere și de dezvoltare personală a elevilor. Activitățile complementare cuprind supraveghere și îndrumare pentru efectuarea temelor, recuperare pentru elevii cu dificultăți cognitive. Activitățile de susținere pentru dezvoltare personală includ recuperare pentru elevii cu tulburări emoționale, tulburări de limbaj prin activități remediale, activități de dezvoltare pentru elevii capabili de performanță, activități de încurajare a lecturii independente, activități practic aplicative pe diferite domenii, arte, științe, tehnologii, sport, proiecte tematice propuse de către elevi sau părinți, activități fizice și mișcare, drumeții, excursii, vizionări de spectacole. Fiecare unitate realizează pachete de activități și orice modificare apărută pe parcursul anului școlar în ceea ce privește activitățile derulate prin acest program se aduce la cunoștința părinților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS