10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevă din Craiova, medaliată la Balcaniada de Informatică

Elevă din Craiova, medaliată la Balcaniada de Informatică

Alexandra Udriștoiu este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, la specializarea matematică-informatică, și încă din gimnaziu s-a făcut remarcată prin performanțele naționale și internaționale obținute la această disciplină. De curând, a obținut medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Seniori, care s-a desfășurat la Timișoara, în perioada 7-13 iulie. Această medalie se adaugă celor de aur și bronz la Olimpiada Balcanică din gimnaziu și medaliei de argint de la Concursul Internațional de la Shumen. Și ea este pregătită de profesorul Marius Nicoli, care spune că „deși pare că are o fire emotivă, că vorbește firav, când iese la tablă la informatică, nici nu vă imaginați cu câtă forță și câtă pasiune face totul ca să le transmită și celorlalți din reușite“. Într-un interviu acordat pentru Gazeta de Sud, Alexandra Udriștoiu povestește cum se pregătește pentru aceste competiții, dar și cum își gestionează emoțiile.

Gazeta de Sud: Ai obținut o nouă medalie la Balcaniada de Informatică. Cum ai descrie această olimpiadă în comparație cu celelalte?
Alexandra Udriștoiu: Eu am mai participat la două Balcaniade de Juniori, în clasa a VII-a și a VIII-a, am obținut și atunci medalii, dar despre olimpiada de acum pot spune că a fost o experiență diferită, deoarece la seniori au fost subiecte mai grele și mai mulți concurenți. A fost o experiență frumoasă și am reușit să obțin un rezultat bun.

GdS: Cât de greu a fost să treci de la juniori la seniori?
A.U.: A însemnat multă muncă, încerc să lucrez la informatică în fiecare zi, însă mie îmi place ceea ce fac, deci nu este un efort foarte mare.

GdS: Ce experiențe ți-a adus olimpiada de anul acesta?
A.U.: A fost o experiență nouă, fiind cea mai mare competiție de seniori la care am participat până acum, cu destul de multe țări participante. Au fost 50 de concurenți din 12 țări.

GdS: Care sunt cei mai puternici concurenți?
A.U.: Concurenți de temut sunt în toate țările. Rivalii tradiționali ai României în aceste concursuri sunt de obicei bulgarii, însă anul acesta românii s-au descurcat foarte bine.

Am fost două fete din 50 de participanți

GdS: Cum ai descoperit pasiunea pentru informatică?
A.U.: În clasa a VI-a, când am venit la Colegiul Național „Frații Buzești“ și domnul profesor m-a chemat la pregătirea pentru olimpiadă, acolo am descoperit, de fapt, ce înseamnă să te pregătești cu adevărat pentru olimpiade și mi-am dat seama că îmi place să fac acest lucru, și de atunci am continuat.

GdS: Înainte de a începe performanțele la informatică, te jucai pe calculator?
A.U.: Nu neapărat, în clasele primare mie îmi plăcea mai mult matematica, însă tatăl meu fiind programator mi-a arătat câte ceva și apoi, când am ajuns aici la școală și am văzut cât de mult se poate face pentru olimpiade, mi-a plăcut și am vrut să fac mai mult.

GdS: Spuneai că te-ai mutat la Colegiul „Frații Buzești“ în clasa a VI-a, ce te-a determinat să faci această schimbare?
A.U.: Am venit pur și simplu pentru că știam că este o școală bună și că pot progresa. Și am avut norocul și ocazia să îl am ca profesor pe domnul Nicoli și să ajung la olimpiada de informatica.

GdS: Nu sunt prea multe fete care fac performanță la informatică…
A.U.: Într-adevăr, nu sunt așa multe fete. De exemplu, la Balcaniadă, din vreo 50 de participanți, am fost două fete și ambele din România. Cred, totuși, că la noi în țară sunt mai multe fete care ajung să se orienteze spre acest domeniu decât în alte țări și chiar generația mea este cu destul de multe fete calificate la nivel național.

Concursuri sunt pe parcursul întregului an

GdS: Cât timp aloci pregătirii înainte de olimpiadă? Cum ești înainte de o competiție?
A.U.: Nu încerc să mă pregătesc foarte mult. Pur și simplu, lucrez constant și încerc să învăț materia de dinainte. Înainte de o competiție lucrez ca să mă asigur că sunt în formă și încerc să mă pregătesc și mental ca să nu am multe emoții.

GdS: Cum gestionezi emoțiile?
A.U.: Emoțiile sunt legate mai mult de faptul că nu știu exact la ce să mă aștept. Temele pot fi foarte diferite, dar încerc să-mi controlez aceste emoții și să mă concentrez pe probleme.

GdS: Ai anumite perioade de pregătire?
A.U.: Concursuri sunt pe tot parcursul anului. Anul acesta se termină prin noiembrie, cu turneul de la Shumen, iar în martie începe următoarea olimpiadă județeană. Pot spune că pe tot parcursul anului există ceva.

GdS: Care sunt următoarele tale obiective?
A.U.: Vreau să continui să mă pregătesc foarte bine. Mai am doi ani de liceu și sper să obțin rezultate cât mai bune, iar în viitor vreau să continui în acest domeniu, însă nu am planuri foarte clare. Sunt mai multe opțiuni. Încerc să iau în calcul fiecare variantă și să văd ceea ce mi se potrivește cel mai mult.

Pregătirea on-line

GdS: Ce te motivează să continui de fiecare dată?
A.U.: Mă motivează că îmi place ceea ce fac și faptul că am ocazia să particip la aceste concursuri.

GdS: Ce materiale folosești ca să te pregătești?
A.U.: Există diverse site-uri cu arhive materiale și probleme, și sunt și concursuri online ca să putem simula experiența unui concurs, și mă folosesc de aceste resurse, în afară de pregătirea la școală.

GdS: Ce îți place să faci în timpul liber?
A.U.: Am destul de multe activități. Am și timp liber. Îmi place să fac mai multe lucruri. Cel mai mult timp îl petrec citind, ascultând muzică și întâlnindu-mă cu prietenii, ceea ce voi face și în vacanța care urmează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS