27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎn Dolj, concurență de peste 90 de candidați pe un post titularizabil

În Dolj, concurență de peste 90 de candidați pe un post titularizabil

Peste 1.000 de cadre didactice din Dolj susțin concurs pentru un nou post didactic (Foto: arhiva GdS)

Unii dintre profesorii din învățământul preuniversitar susțin astăzi examen fie pentru a se titulariza, fie pentru a se transfera sau pentru a obține o nouă catedră pe un an școlar. În județul Dolj, concurența este de zeci de candidați pe un loc vacant pe patru ani. De exemplu, la educatoare sunt 248 de dosare și opt posturi titularizabile. De asemenea, la învățători sunt 112 înscriși care au cinci posturi titularizabile. Concurență foarte mare se anunță la limba și literatura română, disciplină la care s-au înscris 93 de candidați, pentru un post vacant pe patru ani.

În județul Dolj sunt așteptați astăzi în sălile de examen 1.111 candidați care vor să ocupe un nou post în învățământul preuniversitar. Examenul se desfășoară în patru centre, respectiv la Liceul „Charles Laugier“, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic „George Bibescu“ și la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“. Anul acesta sunt peste 50 de posturi titularizabile la limba română, matematică, educație fizică și sport, limba și cultura engleză, cultură civică, judo, carting, fizică, dar și la muzică instrumentală și instruire practică, unde sunt 19 posturi. Inspectorii școlari spun că acestea nu sunt singurele posturi pe care se pot face încadrări pe perioadă nedeterminată. Anul acesta, conform metodologiei de mișcare a personalului didactic, profesorii titulari care participă la concurs și vor să se transfere pot opta și pentru posturile cu viabilitate de un an, iar încadrarea se va face pe perioadă nedeterminată. La unele discipline nu sunt posturi vacante, ci doar fracțiuni de normă. Anul acesta sunt 675 de astfel de fracțiuni.

Concurență pe discipline

În ceea ce privește candidații înscriși, cele mai multe dosare sunt la educatoare, fiind 248 de candidați. La această specializare sunt opt catedre vacante pe perioadă de patru ani și alte 80 de posturi vacante sau rezervate pentru un an. De asemenea, la învățători sunt 112 candidați pentru care sunt disponibile cinci posturi pe patru ani și alte 78 de catedre pe perioadă determinată. La limba și literatura română sunt 93 de înscriși și un post vacant pe patru ani. Acest post este la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. La limba română mai sunt însă trei posturi rezervate și 27 de norme și fracțiuni de normă. La matematică sunt 87 de înscriși și trei posturi vacante pe patru ani la unități școlare din Craiova. La restul disciplinelor, candidații sunt mai puțini. La limba franceză sunt 33 de înscriși, la fizică – 29, la religie ortodoxă sunt 28, iar la chimie sunt 20 de candidați. Indiferent de disciplina de examen pe care au ales-o, candidații vor avea la dispoziție patru ore pentru a rezolva subiectele. Cei care sunt eliminați pentru tentativă de fraudă nu vor mai participa la ședințele de repartizare pentru anul școlar următor.
Afișarea rezultatelor inițiale se va face pe 17 iulie. Înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare va fi pe 17-18 iulie 2018. Comunicarea rezultatelor finale – 24 iulie 2018.
Repartizarea candida-ților cu media de repartizare pe posturi didactice vacante publicate pentru angajare cu contract individual de muncă, pe perioadă nedeterminată, la nivelul județului în care au susținut proba practică sau inspecție specială la clasă în profilul postului, are loc pe 25 iulie 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS