20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎn Dolj, notele la bac au crescut și cu trei puncte

În Dolj, notele la bac au crescut și cu trei puncte

Procentul de promovare la bacalaureat a crescut de la 65,03 la 67,7%

Ieri au fost afișate rezultatele finale ale examenului național de bacalaureat. În Dolj, au crescut nu mai puțin de 1.359 de note. Cele mai multe modificări au apărut la Limba și literatura română. După contestații, nu mai puțin de 80 de lucrări au primit peste un punct. O parte din candidații aflați în această situație au și reușit să promoveze sesiunea. Cea mai mare creștere a fost în cazul unui candidat care a obținut 3,1 puncte după reevaluarea lucrării, ajungând de la 2,70 la 5,80. De asemenea, creșteri cu mai mult de un punct au fost înregistrate și la disciplinele de la proba obligatorie a profilului respectiv la Matematică și Istorie, dar și la proba la alegere la Geografie, Informatică, Fizică, Anatomie și Fiziologie, Logică și Argumentare.

În județul Dolj, după contestațiile la bacalaureat nu a mai apărut nici o medie de 10 în plus, dar mulți candidați s-au văzut promovați. Din cele 1.983 de contestații, mai mult de jumătate, adică 1.359 au fost admise în plus. Alte 533 de note au fost modificate în minus și 91 de medii au rămas nemodificate. Procentul de promovare a crescut de la 65,03 la 67,7%. Cele mai multe note au crescut la Limba și literatura română. După recorectare, nu mai puțin de 80 de lucrări au primit un punct. După contestații, o parte din candidați au obținut media generală a sesiunii peste 9,00. Un astfel de exemplu este la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, unde un candidat a primit 2,6 puncte în plus la Română, de la nota 7 inițial ajungând la 9,60, iar media generală a sesiunii a fost de 9,85. Creșteri peste un punct au fost înregistrate și de candidați de la Colegiul Național „Frații Buzești“, Colegiul Național „Elena Cuza“, Liceul „Henri Coandă“ din Craiova, Colegiul Național „Ștefan Velovan“, Colegiul „Ștefan Odobleja“ Craiova, Colegiul Național „Nicolae Titulescu“, Liceul „Dimitrie Filișanu“ Filiași, Liceul „Mihai Viteazul“ Băilești. Și pentru ei mediile după contestații au fost crescut la 7 sau 8. La acești candidați au apărut modificări de peste un punct și la celelalte discipline de examen, cum ar fi Matematică, Istorie, Geografie, Informatică, Fizică, Anatomie și Fiziologie, Logică și Argumentare.

Contestațiile au adus multe promovări

Reevaluarea lucrărilor la Limba și literatura română a făcut ca unii candidați să treacă de la rubrica respinși la cea de promovați. Cel mai mare punctaj l-a obținut un candidat de la Liceul „Henri Coandă“ din Craiova, care la prima probă scrisă a acestei sesiuni obținuse inițial 2,70, iar după contestații a ajuns la 5,80. Și nu este singurul exemplu. Un alt candidat de la Liceul „Henri Coandă“ care avea inițial 4,1 a obținut după contestații două puncte și a ajuns la 6,1. Exemplele pot continua cu un alt candidat de la același liceu, care de la 3,9 a ajuns la 5. Și un candidat de la Seminarul Ortodox din Craiova a obținut după contestații 2,70 puncte, crescând de la 3,25, cât avea inițial, la 5,95. Și la Liceul „Traian Vuia“ sunt astfel de exemple. Candidați care aveau inițial 3,45 și 3,50 la Limba română, după contestații au primit 5,05 și 5,20. Și la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova, un candidat cu 3,75 inițial a ajuns la 5,20. De asemenea, la Colegiul „Ștefan Odobleja“, de la 3,5 la Română a ajuns după contestații la 5.00. Și în județ sunt exemple. Un candidat de la Liceul Malu Mare care avea inițial 3,85 a ajuns la 5,70. Astfel de modificări majore, care să aducă și promovarea, au intervenit și la matematică. Un candidat de la Liceul din Călărași care avea inițial 3,9 a ajuns după recorectare la 5,15.

Alte două licee au ajuns la 100%

Contestațiile au adus modificări și în ceea ce privește reușita pe unități școlare. Dacă după primele rezultate doar Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu“ avea 100% promovați, acum mai sunt alte două unități școlare cu acest rezultat: Colegiul Național „Frații Buzești“ și Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul“. Procente de peste 90% reușită conform datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Dolj au Colegiul Național „Elena Cuza“ Craiova – 98,78%, Colegiul Național „Carol I“ Craiova – 97,16%, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“ Craiova – 93,43%, Liceul Teologic Adventist Craiova – 90,91%. Alte 21 de unități școlare au procent de promovabilitate peste 50%. În ceea ce privește rezultatele slabe, conform datelor ISJ Dolj, șapte unități de învățământ au procent de promovabilitate între 0-20%, în această categorie aflându-se și Liceul Tehnologic Special „Beethoven“ Craiova, cu nici un elev promovat. Candidații nepromovați se pot înscrie la următoarea sesiune în perioada 10-13 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS