10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevele de zece de la bacalaureat

Elevele de zece de la bacalaureat

Iulia Roșu și Mădălina Putere, eleve de zece la bacalaureat

Primele rezultate ale examenului de bacalaureat au adus două medii de zece în județul Dolj. Ca și anul trecut, performanțele au fost obținute de două eleve, una de la Colegiul Național „Frații Buzești“ și alta de la Colegiul Național „Elena Cuza“. Ambele eleve au studiat la specializarea filologie, dar au opțiuni diferite pentru facultate.

Mădălina Putere este absolventa Colegiului Național „Frații Buzești“, care a reușit să mențină tradiția acestei unități școlare în ceea ce privește promovarea examenului maturității cu media zece. Pentru a obține un astfel de rezultat, Mădălina spune că a fost important să studieze, dar și să își controleze emoțiile. „Subiectele de la examenul de bacalaureat sunt făcute pentru nivel mediu, ca toți copiii să își poată evalua cunoștințele într-un mod obiectiv, să poată dovedi competențele pe care le-au dobândit pe parcursul celor patru ani, la materiile specifice profilului. Într-adevăr, subiectele de anul acesta au pus în balanță cunoștințele noastre, dar și pregătirea emoțională pe care am avut-o dinainte. Am reușit să țin în frâu emoțiile, cu ajutorul părinților care m-au susținut necontenit, dar și cu ajutorul prietenilor care au încercat să mă încurajeze permanent înainte de examen“, a spus tânăra. Rezultatul se datorează celor patru ani de liceu. „În cei patru ani de liceu am reușit să îmi descopăr pasiunile. Chiar partea mea lingvistică a fost dezvoltată foarte bine pentru că am reușit să trec cu bine de examenele Cambridge, la engleză și Delph, la franceză. M-am mobilizat foarte mult, mi-am descoperit prieteni, am descoperit profesori foarte buni care m-au ajutat pe tot parcursul meu ca elev și pe mai departe, ca viitor student. Liceul a fost punctul meu de plecare către un viitor strălucit, iar acest efort este datorat, în primul rând, profesorilor care au reușit să mă mobilizeze și să mă pregătească și în adevăratul sens al cuvântului, dar și datorită experiențelor mele din timpul liceului, care au intervenit în viața mea și am reușit să devin o persoană atât de puternică“, mai spune Mădălina. Tânăra a subliniat însă că pentru media zece la examen nu a pus accent pe competiții, ci pe evaluarea de la clasă, care a fost obiectivă. „Am participat la olimpiade. În clasa a X-a, de exemplu, am fost la Olimpiada Județeană de limba franceză, dar concursurile nu au fost temelia mea ca viitor absolvent de liceu, ci mai degrabă pregătirea mea pe tot parcursul școlii, însemnând lucrări, teste, teze la clasă. Acestea au funcționat destul de bine și m-au ajutat să depășesc toate acele emoții pe care le aveam înainte și să reușesc să pot să devin ceea ce sunt“, a mai spus Mădălina Putere. Perioada examenelor nu s-a terminat pentru ea. Se pregătește intens să devină studentă la Drept, în București. „Am ales să urmez studiile Facultății de Drept din București. Este cumva o tradiție în familie și ai mei m-au ajutat să aleg ceea ce este mai bun pentru mine. Bucureștiul a însemnat un target extrem de înalt, pe care am dorit să îl ating când m-am gândit la programele universitare. Am tins mereu către ceva care să-mi înnobileze calitățile. Capitala țării poate să îmi ofere toate condițiile necesare studiului. În acest sens a trebuit să mă pregătesc în timp pentru a reuși să fiu admisă“, a mai spus eleva Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova.

A ales să urmeze Studii Politice

Iulia Roșu este cealaltă elevă de zece care a pus și anul acesta Colegiul Național „Elena Cuza“ în rândul unităților școlare cu performanțe la bacalaureat. A absolvit specializarea Filologie și pe viitor vrea să își croiască o carieră în domeniul politic. „Cei patru ani de liceu au reprezentat o perioadă destul de productivă pentru mine, deoarece, în tot acest timp, am participat la o serie de cursuri, la o serie de activități extracu-rriculare care m-au ajutat foarte mult pentru a mă dezvolta atât profesional, cât și personal și m-au ajutat să aflu ce o să fac în viitor. Doresc să urmez studiile în cadrul Universității din București, la Facultatea de Științe Politice, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene. Alegerea a fost dată de toate activitățile mele din timpul liceului. Toate au fost bazate pe activism civic, pe politică, pe integrare a tinerilor în viața societății și consider că, dacă aș realiza studiile în cadrul acestei facultăți, ar reprezenta pentru mine o rampă de lansare în domeniul pe care vreau să îl urmez, adică în diplomație, activitate politică externă. În orice caz, aș dori să mă proiectez undeva în viitor, în afara țării“, a spus eleva Colegiului Național „Elena Cuza“. Deși își dorește o carieră peste granițe, Iulia spune că, deocamdată, nu este pregătită să facă acest pas. „Este un trend să se plece peste granițe la universități, dar eu consider că acest pas trebuie făcut la o anumită vârstă, când am atins o anumită maturitate necesară. Eu nu sunt deocamdată pregătită și am considerat că mai degrabă o educație, așa cum trebuie, făcută ca la carte, o pot primi și la mine în țară. Am ales București pentru că este Capitala și poate fi o rampă de lansare“, a mai spus eleva de media zece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS