14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de absenți și un eliminat la cea de a doua probă a bacului

Sute de absenți și un eliminat la cea de a doua probă a bacului

Candidați care au susținut examenul de bacalaureat la centrul de examen de la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova

Absolvenții de liceu au susținut ieri cea de a doua probă scrisă a examenului de bacalaureat. În funcție de profil, aceștia au dat examen la matematică sau la istorie. În județul Dolj, la această probă numărul absenților a crescut. Mai mult de 400 de candidați nu s-au mai prezentat. Nu au lipsit nici cazurile de candidați eliminați. În ceea ce privește subiectele, la ieșirea din săli, unii dintre absolvenții de liceu care au studiat la profil tehnic au spus că li s-a părut destul de dificil. La istorie, candidații au apreciat că subiectul cu eseul despre totalitarism în Europa și România a fost cel mai greu.

În județul Dolj, pentru cea de a doua probă scrisă a examenului național de bacalaureat s-au înscris 4.324 de candidați. În săli au ajuns 3.642 de absolvenți. Numărul absenților a fost mai mare decât la proba de limba română. „426 de elevi nu s-au prezentat la proba obligatorie a profilului și alți 255 de candidați și-au echivalat examenul pentru că l-au susținut și au promovat în sesiunile anterioare“, a precizat Monica Sună, inspectorul școlar general. Și de această dată a fost un candidat eliminat. Potrivit inspectorului școlar general, acesta susținea examenul la Liceul „Independența“ Calafat și a fost găsit având asupra lui telefonul mobil. Conform metodologiei, i se vor anula notele din această sesiune și nu va avea dreptul să se înscrie nici la următoarele două sesiuni.

Majoritatea elevilor au susținut examen la matematică

Din elevii prezenți, mai mult, de jumătate, respectiv 2.335 au susținut examenul la matematică. Subiectele au fost diferite, în funcție de profil. La ieșirea din săli, candidații care au susținut examen și în anii anteriori au apreciat că subiectele la matematică au fost destul de dificile. „Eu nu am promovat examenul de bacalaureat anul trecut. În această sesiune m-am înscris pentru a susține două probe. Examenul de azi, la matematică, pentru profilul tehnic a fost destul de dificil. Chiar mai dificil decât anul trecut și m-am pregătit destul de mult. Am făcut meditații. Sper să reușesc să iau 6,50“, a spus un candidat de la centrul de examen de la Colegiul Național „Ștefan Odobleja“ Craiova. Și o parte dintre cei care au susținut pentru prima dată bacalaureatul au spus că subiectele la matematică pentru profilul tehnic au fost dificile. „Nu cred că voi promova această sesiune din cauza matematicii. A fost destul de dificil la matematică, cel puțin pentru profilul tehnic“, a spus alt candidat care a susținut examenul la centrul de la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova.

Eseu despre totalitarism la istorie

Alți 1.307 absolvenți au susținut proba obligatorie a profilului la istorie. Aceștia au avut, la primul subiect, de analizat statul român modern prin două texte pe marginea cărora au fost formulate întrebări, la al doilea subiect – Evul Mediu -, iar la al treilea subiect, de realizat un eseu despre totalitarism în Europa și în România în perioada postbelică. Candidații au apreciat că eseul a fost și cel mai dificil. „Primele două subiecte nu au fost dificile deloc. Ceva mai greu a fost ultimul subiect. Nu mă așteptam la totalitarism. Am scris ceva, dar cred că ar fi trebuit să pun mai mult accent pe această temă“, a spus o candidată de la centrul de examen de la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova.
Absolvenții de liceu susțin astăzi ultima probă a acestei sesiuni la o disciplină la alegere din aria curriculară a profilului sau a specializării. Primele rezultate ale acestei sesiuni se vor afișa miercuri, 4 iulie, până la ora 12.00. În aceeași zi se vor depune și contestațiile, iar rezultatele finale se vor afișa pe 9 iulie.

Olt: 2.493 de candidați la a doua probă a bacului

În județul Olt au susținut a doua probă scrisă a bacalaureatului 2.493 de candidați din cei 2.716 înscriși inițial. Niciun candidat nu a fost eliminat.
Elevii au ieșit bucuroși din sălile de examen, atât cei care au susținut a doua probă, cea obligatorie a profilului, la matematică, cât și cei care au avut de rezolvat subiectele de la istorie.
„Au fost subiecte relativ ușoare. Se scoate ușor 5“, a declarat unul dintre primii candidați care au încheiat proba la Colegiul Național „Radu Greceanu“ din Slatina.
„Subiectele au fost destul de accesibile, deși au avut și câteva provocări. (…) E vorba de exercițiile de algebră, clasele a XI-a și a XII-a, și de analiză, a XI-a și a XII-a, unde, ca în fiecare an, punctele «c» au grad mai mare de dificultate și fac diferența“, a declarat Marius Perianu, profesorul de matematică din cadrul Colegiului Național „Ion Minulescu“ Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS