14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceul „Voltaire“, pe masa consilierilor pentru un nou sediu

Liceul „Voltaire“, pe masa consilierilor pentru un nou sediu

Liceul „Voltaire“ s-ar putea muta din toamnă într-una din clădirile Colegiului „Ștefan Odobleja“ din Craiova. Decizia este în mâna consilierilor locali, care va trebui să voteze azi un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local. Până în prezent, unitatea școlară și-a derulat activitatea la Facultatea de Mecanică, dar nu mai poate continua acolo pe motiv că Universitatea din Craiova nu îi mai poate găzdui din cauza creșterii numărului de elevi. Profesorii de la Colegiul „Odobleja“ nu au primit tocmai bine vestea cedării unei clădiri, însă reprezentanții administrației locale spun că este o soluție provizorie.

Liceul „Voltaire“ din Craiova a fost înființat în 2015, însă din toamna anului trecut, managerul a primit o adresă de la conducerea Universității din Craiova în care se menționa faptul că pentru anul școlar 2018 – 2019 trebuie să-și caute un nou sediu, întrucât a crescut numărul elevilor și nu le mai poate asigura spațiul necesar pentru desfășurarea procesului instructiv educativ. În procesul de căutare a unui nou sediu au intrat și reprezentanții administrației locale. În luna martie, printr-o decizie comună a reprezentanților administrației locale și ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj s-a hotărât mutarea Liceului „Voltaire“ într-una din clădirile Colegiului „Ștefan Odobleja“. S-a luat în calcul scăderea numărului de elevi din ultimii cinci ani, arătându-se din statisticile Inspectoratului Școlar Județean Dolj că, dacă în 2012 erau 80 de clase cu peste 2.165 de elevi, în acest an școlar sunt 57 de clase cu 1.451 de elevi. În urma acestei decizii, s-a luat în calcul ca Liceul „Voltaire“ să se mute în clădirea în care în anii anteriori era Liceul Electroputere, pe motiv că este excedent de spațiu. Astfel că din 15 mai, conducerea Colegiului „Odobleja“ a fost informată de Direcția de Patrimoniu din cadrul Primăriei Craiova că încetează dreptul de administrare asupra bunului ce urmează să fie cedat autorității publice locale.

O soluție provizorie

Vestea i-a nemulțumit pe profesorii Colegiului „Ștefan Odobleja“, care spun că nu este un excedent de spațiu și că prin reorganizare ar trebui ca 15 clase să se mute într-o clădire destinată laboratoarelor școlare. Reprezentanții Primăriei Craiova spun însă că decizia de a muta Liceul „Voltaire“ într-o clădire care a aparținut Colegiului „Ștefan Odobleja“ este una provizorie. „Liceul «Voltaire» are aproximativ 300 de elevi care în toamnă nu vor avea sediu. Propunerea de a se muta în curtea Colegiului «Odobleja» a venit din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean Dolj, analizând scăderea numărului de elevi, dar și prin vizita directă în teren. S-a luat în calcul această variantă după ce am vizitat mai multe unități școlare din Craiova. Dacă va fi votată de consilierii locali, elevii și profesorii Liceului «Voltaire» se vor muta acolo din toamnă. Este o soluție provizorie“, a spus Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei. Noua locație a fost trecută însă deja de conducerea unității școlare pe oferta de admitere. Mutarea Liceului „Voltaire“ impune însă și investiții în noul sediu. „Primăria Craiova alocă încă 600.000 de lei pentru reparații la ultimul etaj, unde sunt patru clase care nu se puteau folosi pentru că sunt infiltrații de la acoperiș. Se vor face investiții și la cantină, și la cămin“, a mai spus viceprimarul Bărăgan.
Mutarea Liceului „Voltaire“ în noul sediu nu se va face prin comasare. Fiecare unitate școlară va rămâne cu personalitate juridică și cu managerii actuali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS