17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieEseuri din operele marilor poeți, la prima probă a bacalaureatului

Eseuri din operele marilor poeți, la prima probă a bacalaureatului

Absolvenții de liceu au susținut ieri prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, la limba și literatura română. Subiectele au fost diferite în funcție de profil. Cei de la real au avut poezii de Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi, iar pentru profilul uman a fost arta poetică în opera lui Lucian Blaga sau Ion Barbu. În timpul examenului în Dolj, dar și în Olt și Gorj au fost și candidați eliminați pentru că au fost găsiți având asupra lor aparatură sau fițuici pe care să le folosească pentru rezolvarea cerințelor.

În Dolj, 3.603 elevi au susținut prima probă scrisă a bacalaureatului

Emoțiile examenului de bacalaureat au fost ieri trăite intens de absolvenții de liceu, dar și de părinți, care au așteptat la poarta școlilor. În județul Dolj, pentru prima probă a bacalaureatului au fost înscriși 4.324 de candidați, dar în sălile de examen au fost prezenți și au predat lucrările 3.603. „Din numărul total de înscriși, 345 de candidați au echivalat proba. Prezența a fost foarte bună. Au fost doar 374 de absenți. Sunt centre de examen în care prezența a fost 100%, la Colegiul Național «Carol I», Colegiul Național «Frații Buzești» și Colegiul Național Economic «Gheorghe Chițu» din Craiova“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Subiectele au fost diferite în funcție de profil. La profilul real, absolvenții de clasa a XII-a au avut la primul subiect de explicat o secvență dintr-un text semnat de Anton Holban, respectiv „Note de călătorie“. Aceștia au mai avut de realizat un text argumentativ dacă oamenii mai apreciază sau nu locul în care trăiesc. Altă cerință a fost aceea de a explica rolul notațiilor autorului Mihail Sebastian la opera „Ultima oră“. La subiectul al treilea a picat genul liric. Cei de la real aveau de ales poezii din opera lui Mihai Eminescu și Tudor Arghezi.
La profilul uman, autorii care au picat la subiectul al treilea la limba și literatura română au fost Ion Barbu sau Lucian Blaga. Astfel, opțiunile elevilor au fost următoarele: „Riga Crypto și Lapona Enigel“ de Ion Barbu sau „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii“ de Lucian Blaga. În Dolj, cei mai mulți candidați care au susținut examenul au fost de la profiul real. „Cele mai multe lucrări le avem la profilul real – 2.524, iar restul de 1.079 sunt la profilul uman“, a mai precizat inspectorul școlar general Monica Sună.

Ușor pentru cei care au învățat

La ieșirea din săli, mulți absolvenți de liceu au declarat că a fost ușor. Cei mai mulți au început cu ultimul subiect pentru care aveau și cele mai mari emoții.
„A fost bine. Am fost la profilul real și am ales «Luceafărul» la ultimul subiect. Mă aștept la o notă mare, pentru că și celelalte cerințe au fost ușoare. În continuare am emoții pentru matematică. Va fi mai dificil“, a spus Adelina Sanda, de la centrul de examen de la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova. Candidații au făcut comparație și cu cerințele de la simulare. „A fost mai ușor în comparație cu simularea. A fost bine. Acum am emoții pentru proba următoare“, a spus Alexandru Olaru. Și pentru cei de la profilul uman, cerințele au părut ușoare.
„A fost frumos, a fost bine și am făcut tot. Prima dată m-am uitat la ultimul subiect. Am avut de ales între operele lui Barbu și Blaga. Am ales poezia lui Ion Barbu, pe care am învățat-o cel mai bine. La subiectul al doilea am avut genul dramatic, particularități ale autorului. La prima parte a fost un text acceptabil și cred că m-am descurcat. Acum am emoții pentru istorie, sunt multe date de reținut“, a spus Alexandra Geamănu.

Candidați eliminați pentru tentativă de fraudă

În timpul examenului au fost și candidați care au fost găsiți având asupra lor aparatură sau surse de inspirație interzise de legislația în vigoare pentru bacalaureat. „Am avut și doi candidați eliminați din cauză că unul a fost găsit cu căști, iar altul cu fițuici. Unul dintre eliminați susținea examen la centrul de la Colegiul «Gheorghe Chițu» din Craiova, iar celălalt la Liceul Tehnologic «Dimitrie Filișanu» din Filiași“, a precizat inspectorul școlar general. Cei doi candidați nu mai au dreptul să participe la celelalte probe și nici la următoarele două sesiuni.

Gorj: Doi elevi, eliminaţi de la prima probă a bacului

Doi candidaţi din judeţul Gorj au fost eliminaţi de la prima probă a examenului de bacalaureat. Este vorba de un candidat din cadrul centrului de examen din Colegiul tehnic din Motru şi un candidat de la centrul de examen găzduit de Colegiul tehnic „Ion Mincu“ din Târgu Jiu. Potrivit Georgetei Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, celor doi le-au sunat telefoanele mobile şi s-a considerat că a fost vorba de o tentativă de fraudare a examenului susţinut la limba şi literatura română. În total, din 3.100 de candidaţi au fost prezenţi 2.889. În judeţul Gorj sunt în total nouă centre de examen, dintre care șapte la Târgu Jiu, unul la Motru şi unul la Turceni. De astăzi va funcţiona la Târgu Jiu şi un centru zonal de evaluare.

OLT: 187 absenți și un candidat eliminat

În județul Olt, s-au înscris inițial pentru a susține examenul de bacalaureat 3.042 de candidați, după încheierea anului școlar rămânând 2.914. Pentru prima probă scrisă au fost așteptați în sălile de examen din cele zece centre din județ 2.656 candidați înscriși (numărul este mai mic decât totalul candidaților înscriși pentru că la bacalaureatul 2018 s-au înscris, pentru a susține toate probele, sau doar o parte dintre acestea, și 430 candidați din promoțiile anterioare), însă 187 au absentat. Un candidat care susținea proba la Liceul „Petre Pandrea“ din Balș a fost eliminat din examen, profesorii supraveghetori depistând că acesta purta căști, cel mai probabil pentru ca altcineva să-i dicteze prin telefon răspunsurile corecte. Pentru proba de miercuri sunt așteptați 2.737 de candidați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS