6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcoala în care se învață serios pentru nota 5

Școala în care se învață serios pentru nota 5

21 școli din județul Olt au înregistrat promovabilitate 100%, însă statistica relevă doar o parte din adevăr, mulți profesori obligându-și elevii, pentru a promova clasa a VIII-a, să nu participe la examenul de evaluare națională. O excepție este, însă, Liceul Teoretic din Iancu Jianu, unde profesorii îi determină pe elevi să învețe, pentru că sunt aceiași elevi cărora le vor preda până în clasa a XII-a.

La nivelul județului Olt, peste 300 de elevi au absentat la examenul de evaluare națională, un număr nemaiîntâlnit până acum în statistici, asta pentru că profesorii au fost obligați să înregistreze ca înscriși în examen toți absolvenții de gimnaziu. Nu toți, însă, sunt elevi care ar fi putut obține note de trecere, cum, de altfel, s-a văzut și din performanțele celor care au susținut cele două probe. În multe cazuri, au povestit elevii și părinții deopotrivă, înțelegerea cu profesorii a fost aceea că elevii nu vor fi lăsați corigenți, dacă aceștia nu se vor prezenta la examen. Așa s-a ajuns ca în statistici, anumite școli, în special cele din mediul rural, să apară cu promovabilitate 100%, deși cei mai mulți candidați au lipsit, iar procentul s-a calculat la cei 1-2-3 candidați care au susținut probele.
O excepție de la această regulă sunt Liceul Tehnologic din Iancu Jianu și Școala Gimnazială din aceeași localitate, care nu s-au temut să lase corigenți, însă, țin să precizeze profesorii, acest lucru nu se întâmplă în clasa a VIII-a, ci se întâmplă constant în cei patru ani de gimnaziu.

„Dorim să ne asigurăm că învață“

Directorul Liceului Tehnologic din Iancu Jianu, prof. Constantin Călugăru, spune că rezultatele din acest an nu sunt o întâmplare, cum nici cele ale liceenilor, la fel de bune, nu sunt (anul trecut, după rezultatele de la bac, liceul s-a clasat pe locul IV în județ). Profesorii muncesc constant, diriginții țin legătura cu părinții sau bunicii copiilor (mai mult de o treime dintre copii au părinții plecați la muncă în străinătate), iar ceea ce reușesc învățătorii și profesorii din gimnaziu se transferă, în clasa a IX-a, la liceu, pentru că puțini sunt elevii care pleacă din comună, iar când o fac se orientează spre Craiova sau spre licee militare.
„În fiecare săptămână, începând din luna octombrie, facem pregătire suplimentară. Dorim să ne asigurăm că învață. Până la urmă ăsta-i scopul. La noi, peste 90% rămân în școală, doi merg la licee. Avem două clase la liceu. Pe filiera teoretică avem profil științe ale naturii, iar pe tehnologic alternăm, un an mecanic, un an agricultură. Ne vin la liceu elevi inclusiv din județul Vâlcea, din Laloșu“, a declarat directorul liceului, vorbind și despre hotărârea care s-a adoptat, la un moment dat, de a se desființa liceul, pentru ca gimnaziile din Iancu Jianu să trimită elevii spre licee din oraș. „Au fost și vremuri mai grele, s-a pus problema desființării lui la un moment dat, dar nu din considerente de efectiv sau de performanță, ci pentru că făceam concurență liceelor din localitățile apropiate“, a mai spus directorul.

Secretul profesorilor

Profesorii care îi pregătesc pe elevii din localitate spun că nu e nimic deosebit în ceea ce fac. Își fac meseria cu pasiune. „Vă dați seama că una este să lucrezi, la un liceu bun, cu elevi toți cu medii peste 8, și alta să lucrezi cu elevi cu medii de la 5 în sus, pentru că acea clasă de teoretic de la liceu se formează cu copiii mai buni“, a explicat profesoara Cristiana Pișlea. „Eu sunt nemulțumită de note, în special (deși toți elevii au avut medii peste 5 la evaluarea națională, notele nu au fost foarte mari – n.r.). Cea mai mare notă, anul ăsta, a fost 8,45 sau 8,75, cam așa ceva. În alți ani am avut și medii de 10. Muncim destul de mult cu ei, facem pregătire suplimentară, o oră pe săptămână, plus și alte ore… Doar doi-trei elevi vor să plece din Iancu Jianu, cred că la liceul militar – unul, și doi la Craiova. Cumva se formează clasa de științe ale naturii, la liceu, din copii cât de cât buni, care pot lua bacul. Am fost al patrulea liceu din județ și, având în vedere că suntem un liceu din mediul rural…“, a mai spus profesoara de matematică de la Liceul din Iancu Jianu.
Despre pasiune și efort a vorbit și profesoara Georgeta Giurea, care predă limba română de 24 de ani la Iancu Jianu, la școala gimnazială: „Eu sunt de aici, din comună, și mi-a fost mai ușor. Mama a lucrat în învățământ aici, sora este învățătoare la Iancu Jianu, fata va urma o carieră tot în învățământ… Am făcut totul cu pasiune, nu mi-a fost greu. Meritul nu este doar al meu, sunt convinsă că și părinții lor au fost mai atenți, și învățătoarea, și am avut parte de rezultate frumoase. S-au adunat copii cu potențial mai mare“. Corigenții, la Iancu Jianu, fac însă pregătire toată vara și ajung, uneori, să-și prindă din urmă colegii. Cert este că rata abandonului școlar este aproape de zero în localitate, singurii despre care profesorii nu știu dacă mai merg la școală fiind cei pe care părinții îi duc peste hotare, cu promisiunea că îi vor înscrie la școală acolo. Asta pentru că, din cei aproximativ 600 de elevi ai școlii, 250 au părinți plecați la muncă, a dezvăluit directorul Constantin Călugăru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS