21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePeste 1.100 de candidați la concursul de titularizare din Dolj

Peste 1.100 de candidați la concursul de titularizare din Dolj

Janina Vașcu, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Dolj

În județul Dolj, pentru concursul de ocupare a posturilor didactice din învățământul preuniversitar s-au înscris 1.112 candidați. Cei mai mulți candidați sunt și anul acesta la educatoare, fiind 248 de dosare depuse. De asemenea, la învățători sunt 135 înscriși. La aceste specializări sunt însă câteva zeci de posturi care pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată. Concurență foarte mare se anunță la limba și literatura română, disciplină la care s-au înscris 101 candidați, pentru un post vacant pe patru ani.

Înscrierile pentru concursul național de ocupare a posturilor didactice din învățământul preuniversitar doljean au luat sfârșit pe 3 mai. În această săptămână s-au validat și dosarele depuse, iar potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj s-au înscris 1.112 candidați, fiind înregistrată o ușoară creștere a concurenței față de anul trecut, când au fost 1.096 de dosare. În perioada următoare, candidații validați să participe la proba scrisă trebuie să susțină și o inspecție la clasă. „Inspecțiile se susțin în perioada 11 – 31 mai. Programarea lor se va afișa pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Cei care nu pot să susțină inspecția la clasă din motive medicale sau pentru că susțin în alt județ mai au posibilitatea de a se prezenta, în prima săptămână din luna iunie. În ceea ce privește echivalarea acestei probe, se pot echivala inspecțiile de la definitivat, dacă acestea sunt susținute în unități școlare din județul Dolj. De asemenea, probele practice se vor susține în perioada 4 – 8 iunie. Pentru candidații care participă la concursul de ocupare a posturilor didactice, dar și pentru cei înscriși la definitivat, Inspectoratul Școlar Județean Dolj organizează cursuri de pregătire în care candidații vor fi învățați cu abordeze subiectele de specialitate, dar și pe cele de metodică. Locul și perioada derulării cursurilor vor fi anunțate săptămâna viitoare pe site-ul inspectoratului“, a precizat Janina Vașcu, inspector școlar general adjunct, președintele comisiei de mobilitate la nivelul județului Dolj. În ceea ce privește oferta de posturi, anul acesta sunt mai multe catedre cu viabilitate pe patru ani, pe care se pot titulariza suplinitorii. Sunt 66 de catedre, la discipline diverse, cum ar fi la limba română, matematică, educație fizică și sport, limba și cultură engleză, cultură civică, judo, carting, fizică, dar și la muzică instrumentală și instruire practică. Inspectorii școlari spun că acestea nu sunt singurele posturi pe care se pot face încadrări pe perioadă nedeterminată. „Anul acesta, conform metodologiei de mișcare a personalului didactic, profesorii titulari care participă la concurs și vor să se transfere pot opta și pentru posturile cu viabilitate de un an, iar încadrarea se va face pe perioadă nedeterminată“, a precizat Janina Vașcu, inspector școlar general adjunct, președintele comisiei de mobilitate la nivelul județului Dolj.

Zeci de posturi la educatoare și învățători

În ceea ce privește candidații înscriși, cele mai multe dosare sunt la educatoare, fiind 248 de candidați. La această specializare sunt opt catedre vacante pe perioadă de patru ani și alte 80 de posturi vacante sau rezervate pentru un an. De asemenea, la învățători sunt 112 candidați pentru care sunt disponibile cinci posturi pe patru ani și alte 78 de catedre pe perioadă determinată. La limba și literatura română sunt 93 de înscriși și un post vacant pe patru ani, la care se adaugă trei posturi rezervate și 27 de norme și fracțiuni de normă. La matematică sunt 87 de înscriși și două posturi vacante pe patru ani și alt post vacant pe un an pentru titularii care vor să se transfere. La restul disciplinelor, candidații sunt mai puțini. „La limba engleză sunt 72 de candidați, la limba franceză sunt 33 de înscriși, la fizică – 29, la religie ortodoxă sunt 28, iar la chimie sunt 20 de candidați. La celelalte discipline sunt sub zece candidați“, a precizat inspectorul școlar general adjunct, Janina Vașcu. La unele discipline nu sunt posturi vacante, ci doar fracțiuni de normă. Anul acesta sunt 675 de astfel de fracțiuni, despre care inspectorii școlari spun că atunci când optează pentru aceste ore, candidații trebuie să aibă în vedere să ocupe ore vacante. „Posturi sunt pentru toate disciplinele. Candidații trebuie să acorde atenție sporită pregătirii, să aibă în vedere și subiectele de metodică pentru a obține rezultate cât mai bune. Chiar dacă nu se titularizează în această vară trebuie să aibă în vedere și să ocupe fracțiuni de normă care sunt vacante și pe care se pot titulariza în primăvara anului viitor pe baza articolului 253 din Legea educației. Contează să aibă medie de titularizare“, a subliniat inspectorul școlar general Monica Sună. Proba scrisă se va derula pe 11 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS