6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieTrei medalii pentru echipa României la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete - 2018

Trei medalii pentru echipa României la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – 2018

Lotul feminin de matematică al României a obținut două medalii de aur și o medalie de argint la a VII-a ediție a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad/EGMO), desfășurată la Florența, în perioada 9 – 15 aprilie.

Medaliile de aur au fost cucerite de Alexandra Timofte (clasa a X-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti) și Lenca Iarina Cuturela (clasa a XI-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti). Cele două eleve s-au remarcat și la edițiile din 2016 și 2017, fiind premiate de fiecare dată cu argint.

Medalia de argint i-a revenit Aminei Abu Shanab (clasa a IX-a/Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti).

Lotul României a fost condus de Mihail Bălună, profesor la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București şi Ioana Teodorescu, studentă la Princeton University, de trei ori medaliată la această competiție. EGMO 2018 a reunit 195 de concurente din 51 de țări.

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internațional similar ca structură cu Olimpiada Internaţională de Matematică (două probe scrise, susţinute în două zile consecutive). Conform regulamentului, o echipă este compusă din patru eleve cu vârste sub 20 de ani. EGMO este, în același timp, singura olimpiadă internațională în științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, a căror pasiune pentru matematică trece dincolo de programa școlară clasică.

Pe termen lung, EGMO are ca obiectiv creșterea numărului de fete în echipele participante la Olimpiada Internațională de Matematică. De asemenea, concursul promovează tinerele cercetătoare și sprijină schimbul social, cultural și interdisciplinar între adolescentele din țările participante. România a găzduit ediția din anul 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS