14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieOlimpicii de top ai Liceului „Marin Sorescu“ din Craiova

Olimpicii de top ai Liceului „Marin Sorescu“ din Craiova

Elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova au un program special. Pentru ei, orele de curs sunt urmate de pregătirea vocațională. Astfel că stau la școală și câte zece ore. Totul însă din pasiune. Unii dintre ei merg și la olimpiadele școlare. Participă de la vârste mici la astfel de competiții și ajung de cele mai multe ori pe podium. Cristina Tomescu, elevă în clasa a VIII-a, a reușit pentru al treilea an consecutiv să fie pe primul loc pe podium la Olimpiada Națională de Muzică. Și Roxanei Nicolae, pasionată de arte vizuale, în special de creația vestimentară, olimpiada națională de anul acesta i-a adus locul I și s-a convins că poate să urmeze o carieră în domeniul designului vestimentar. Și sunt doar câteva exemple de reușită.

Perioada olimpiadelor naționale s-a încheiat cu câteva premii importante pentru Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. „Cele mai multe rezultate sunt la arte vizuale și la muzică. Avem patru olimpici de premiul I la etapa națională, la pian Cristina Tomescu și Ștefan Pretuleac și la vioară Ioana Nedelcu. Artele vizuale sunt reprezentate de Nicolae Roxana, clasa a XII-a, tot cu premiul I. Sunt însă și alte premii. Tot la pian a obținut premiul III eleva Carla Bufu și acel premiu a fost obținut și la chitară de Alexandra Păceană. Am luat și locul II prin Ana Maria Găman la pian, și Diana Oșca și Miruna Dascălu la canto clasic. Sunt premii și la concursuri și olimpiade de cultură generală. De exemplu, elevul Victor Ungureanu a obținut premiul III la Olimpiada Națională de Filosofie. Acest elev, începând cu clasa a V-a, a adus premii la etapele naționale ale unor obiecte de cultură generală. Și la limba și literatura română a fost obținut premiul I la Concursul național «Radu Stanca» prin eleva Daria Oprea“, a spus Enea Gela, profesor de limba și literatura română la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova.

Cristina Tomescu, de trei ani pe primul loc

În spatele reușitei stau mulți ani de muncă. Pentru eleva Cristina Tomescu, în clasa a VIII-a la Liceul de Arte „Marin Sorescu“, este al treilea an când reușește să fie pe primul loc la olimpiada de muzică. Pentru ea, cel mai mult contează aprecierea publicului.
„Să fii prima este o mândrie, dar consider că nu asta contează. Ceea ce mă reprezintă pe mine ca muzician este mai mult aprecierea publicului, aprecierea oamenilor de specialitate, apreciere de care am avut parte anul acesta la Baia Mare, la olimpiada națională, unde am fost desemnată să cânt în Gala Laureaților. A fost o surpriză pentru mine, pentru că a fost pentru prima dată când mi s-a acordat șansa să cânt în gală. Și pot spune că a fost cea mai bună olimpiadă a mea“, a spus eleva. Cristinei, premiile la olimpiadă îi demonstrează că poate deveni pianistă de succes.
„Am început din clasa a III-a să particip la olimpiade. Am obținut premii în fiecare an la faza națională. Obțineam premiul II, mențiuni, iar din clasa a VI-a am luat numai premiul I. Premiile îmi dau o satisfacție și mă determină să studiez în continuare și să cred că pot să-mi îndeplinesc misiunea ca să devin o pianistă celebră“, a precizat Cristina. Pianul a înlocuit, de fapt, preocuparea Cristinei pentru muzică ușoară.
„Când eram pe la șase ani am urmat cursuri de muzică ușoară la Palatul Copiilor și profesorul de acolo m-a îndrumat ca pentru tehnica vocală să urmez și cursuri de pian la Liceul de Arte «Marin Sorescu» din Craiova. În clasa a II-a am început să particip la primele mele cursuri de pian și am realizat că pianul începe să ocupe un loc mult mai important decât muzica ușoară. Nu a mai trecut mult timp și a devenit adevărata pasiune. Studiul individual acasă este de două ore și jumătate pentru că temele și alte activități nu mă lasă, dar la sfârșitul săptămânii studiez dublu. Am o pianină verticală pe care am achiziționat-o în urmă cu doi ani. Înainte aveam o pianină electrică“, a mai spus Cristina.
Deși este doar în clasa a VIII-a, Cristina a concertat pe scene internaționale și va continua să facă acest lucru și anul acesta.
„Debutul pe scenele internaționale l-am avut acum un an. Am cântat prima dată la München, la o școală de prestigiu, apoi au urmat alte recitaluri în zona Bavariei, în Belgia am avut un concurs în două etape, unde am reușit să obțin titlul de finalist în primii 6, fiind 17 candidați din toată lumea. Am avut apariții pe scene din Polonia, unde cred că a fost și cel mai numeros public. A fost o sală de 500 de persoane. Emoții îmi doresc și chiar vreau să am la fiecare apariție a mea, pentru că este cu totul diferit. Și anul acesta voi cânta pe mai multe scene din Europa“, a spus Cristina. Și rezultatele bune nu sunt doar la muzică. „Există o legătură între literatură și artă. Au în comun elementul creației. Cristina a fost premiantă și la concursuri de creație literară. De fapt, are rezultate bune și la clasă. La simularea evaluării naționale, la limba și literatura română a luat 9,50. Sper că la vară va lua și mai mult“, a spus profesorul Gela Enea, diriginta elevei.

Primul loc i-a dat convingerea că poate deveni designer

Și Roxana Nicolae, elevă în clasa a XII-a, se numără printre olimpicii Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. Anul acesta a reușit să fie pe primul loc la Olimpiada Națională de Arte Vizuale cu desenele sale care au ca temă creația vestimentară. Își dorește să devină designer vestimentar. „Am fost pasionată de mică de vestimentație. Mătușa mea a fost creator de modă și ea m-a ajutat să iau decizia de a urma arte vizuale, iar alături de profesoara mea, Monica Dincă, eu consider că mi-am început drumul spre design-ul vestimentar și sper să ajung acolo unde îmi doresc. Nu eram atât de încrezătoare în mine la început, dar rezultatele la olimpiadele de specialitate m-au convins. Am obținut mai întâi premiul III, iar anul acesta locul I și asta mi-a demonstrat că am ceea ce trebuie și că sunt apreciată de specialiști din domeniu. Mi-am demonstrat că pot să fac ceva cu această pasiune a mea și să combin elemente de vestimentație. Consider că hainele sunt un mod de a mă exprima“, a spus eleva. Se pegătește pentru a deveni studentă. „Oscilez între Universitatea din Cluj și cea din București. Înclin mai mult însă spre Cluj pentru că la olimpiadă am întâlnit tineri de acolo și am observat că sunt mult mai experimentați. Locul la universitate va fi asigurat de premiile obținute la olimpiadele de specialitate, condiția fiind să am peste 8 la examenul de bacalareat“, a mai spus olimpica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS