16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieOlimpiada Națională de Chimie, după 45 de ani din nou la Craiova

Olimpiada Națională de Chimie, după 45 de ani din nou la Craiova

400 de elevi la Olimpiada Națională de Chimie, organizată la Craiova

Sute de elevi din toată țara și zeci de profesori de chimie sunt prezenți în aceste zile la Craiova, pentru a participa la Olimpiada Națională de Chimie, competiție care se desfășoară pentru a doua oară în orașul nostru, după ce prima ediție a avut loc în urmă cu 45 de ani. Deschiderea festivă a competiției a avut loc la Teatrul Național „Marin Sorescu“, fiind pregătit un program amplu, cu demonstrații, dar și momente artistice.

La Craiova a fost deschisă ieri cea de a treia olimpiadă națională, Olimpiada de Chimie. 400 de elevi pasionați de această știință, însoțiți de 43 de cadre didactice și o comisie formată din 36 de profesori și doi reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale au fost ieri la deschiderea festivă a acestei competiții, care a avut loc la Teatrul Național „Marin Sorescu“. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj au explicat de ce Craiova este orașul gazdă. „În tradiția olimpiadei naționale de chimie, organizator este județul cu cele mai bun rezultate obținute în anul anterior. Această olimpiadă se organizează pentru a doua oară la Craiova, prima dată având loc aici în urmă cu peste 40 de ani. Sperăm ca locurile, tradiția și profesionalismul gazdelor să vă ofere clipe de neuitat și să vă aduceți aminte cu plăcere de acest oraș“, a spus inspectorul școlar general Monica Sună. Istoricul acestei olimpiade a fost subliniat și de președintele comisiei naționale, academician Marius Andruh, care a participat și la prima ediție organizată la Craiova, dar în calitate de elev. „Prima olimpiadă națională de chimie a fost organizată la Craiova în urmă cu 45 de ani. A fost prima organizată în afara Bucureștiului. A fost și prima olimpiadă la care s-a introdus proba practică. Eu eram în clasa a XII-a. Atunci era mai ușor la olimpiadă, chiar și la fazele internaționale. Între timp, s-a schimbat modul de organizare a olimpiadei, dar și modul în care este predată această disciplină, datorită faptului că sunt profesori pasionați“, a spus academician Marius Andruh.

Elevi din Craiova, prezenți la mai multe ediții

La această olimpiadă, județul Dolj are peste 20 de elevi calificați. Mădălina Stănășel participă de cinci ani la această olimpiadă. „Bine ați venit la Craiova! Sunt elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova. Pentru mine este ultima olimpiadă națională de chimie la care particip. Mă aflu în fața dumneavoastră pentru a împărtăși experiența celor cinci ani de calificare la această competiție. Deși am început drumul performanțelor cu matematica, pentru mine chimia rămâne disciplina de suflet. Nu știu dacă datorez această reușită cadrelor didactice de la clasă care s-au ocupat de pregătirea mea, respectiv doamnelor Angela Grigorescu și Cornelia Cerăceanu, sau pur și simplu se datorează caracterul practic al chimiei, dar ceva m-a făcut să rămân pe acest drum. Datorită acestor olimpiade, am descoperit că am mai mult de câștigat dacă lucrez în echipă, am descoperit la orele de laborator că sunt mai calmă și mai atentă decât credeam. Cele mai bune rezultate le-am obținut împreună cu colegul meu, Radu Romanescu. Fiecare olimpiadă mi-a adus emoții noi. Nu mi-am putut stăpâni tremuratul de fiecare dată când aflam că m-am calificat și nici atunci când am aflat că se va organiza la Craiova“, a spus Mădălina Stănășel. Un alt olimpic de succes la chimie este Florian Călina, care a spus participanților că a încercat să găsească o definiție pentru chimie și a descoperit că „este o știință care se regăsește peste tot în natură și chiar în noi înșine, dacă este să ne referim la chimia dintre oameni“.
Elevii au fost încurajați să cucerească și de această dată podiumul. „Participarea la Olimpiada Națională de Chimie este o certificare a faptului că sunteți cei mai buni. Vă doresc să obțineți rezultate cât mai bune“, a spus inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu.
Olimpiada națională constă în două probe: o probă teoretică cu pondere de 60% și o probă practică a cărei pondere este de 40%. Proba teoretică se desfășoară la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, iar proba practică se va derula la Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu“ și la Facultatea de Chimie. „În perioada 2-6 aprilie, în Craiova este a 52-a ediție a olimpiadei. Departamentul de chimie este coorganizator al evenimentului deoarece o parte din elevi vor susține proba practică la noi. Vor fi puse la dispoziția concurenților nouă laboratoare și sunt așteptați 164 de elevi, dintre care 82 din clasa a X-a, 50 din clasa a XI-a, 32 de clasa a XII-a“, a precizat conf.univ.dr. Constantin Tigae, de la Departamentul de Chimie. La deschiderea festivă au fost și momente artistice susținute de corul chimiștilor de la Colegiul Național „Frații Buzești“, de elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“, dar și de Cristian Sanda, care a participat la „Vocea României“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS