13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCei trei ași ai chimiei de la Colegiul Național „Frații Buzești“

Cei trei ași ai chimiei de la Colegiul Național „Frații Buzești“

Florian Călina, Mădălina Stănășel și Radu Romanescu sunt elevi ai Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova care s-au remarcat cu rezultate la olimpiadele naționale și internaționale. Premiile obținute de ei la chimie, împreună cu colegii Adela Popi, Oana Șerbana de la Colegiul Național „Carol I“ și Cosmin George Matei de la Școala Gimnazială „Traian“, au făcut ca anul aceasta competiția să se desfășoare la Craiova, în perioada 1-6 aprilie. Olimpiada este așteptată de liceenii craioveni cu emoție, dar și cu dorința de a obține noi calificări în lotul național. Ei spun că sunt motivați să învețe pentru a cunoaște cât mai mult, fiind deja admiși la universități de top din țară sau de peste graniță.

Florian Călina este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova și este pasionat în principal de chimie. De cinci ani participă la faza națională a olimpiadei de chimie și obține premii. Cea mai mare reușită a fost locul I, obținut anul trecut. Și pentru competiția de anul acesta s-a pregătit, pentru a repeta performanța. „Olimpiada de chimie este momentul pe care îl aștept cel mai mult. Chimia este pasiunea mea încă din clasa a VII-a, când am descoperit-o și îndrumat de părinții mei, iar cu ajutorul Colegiului Național ”Frații Buzești” din Craiova am reușit să fac performanță. Pregătirea de anul acesta este tot din materia de clasa a X-a, dar mai dezvoltată și aplicată în mai multe domenii. Se studiază mai multe tipuri de compuși și este mult mai complicat decât ce a fost anul trecut, dar eu abordez această disciplină cu plăcere de fiecare dată“, a spus Călina. Înainte de fiecare competiție, lucrează și zece ore pe zi.
„Pregătirea nu se termină niciodată. Acum presupune stat la masă între patru și șase ore pentru partea teoretică, și dacă mai adaug și laboratorul, se fac aproape zece ore pe zi. Motivația mea este pasiunea pentru disciplină, dar și dorința mea de a excela“, a spus liceanul. Și nu este calificat doar la chimie. Anul acesta va participa și la alte două competiții naționale.
„M-am calificat și la Olimpiada Națională de Științele Pământului, care va avea loc la Bistrița, anul acesta. Este o olimpiadă interdisciplinară, care solicită cunoștințe de fizică, chimie, biologie și geografie. Anul trecut am participat și la lotul lărgit al României pentru internațională și sper să mă calific și anul acesta. De asemenea, voi participa și la Olimpiada Națională de Lingvistică, care va avea loc în mai și la care m-am calificat din clasa a VIII-a. Aceasta este o competiție ce implică cunoștințe de lingvistică generală și de logică matematică“, a explicat Florian Călina. În ceea ce privește opțiunea sa pentru viitor, elevul spune că își dorește să devină medic cardioolog și că se va orienta spre o universitate din România. Nu va trebui să mai susțină examen de admitere pentru că premiile obținute i-au asigurat deja un loc. „Doresc să urmez Facultatea de Medicină la București sau la Cluj și sunt deja admis datorită premiului I obținut la olimpiada de chimie“, a mai spus Călina.

„A fost greu să realizez că am participat la ultimele olimpiade“

Olimpică la chimie este și Mădălina Stănășel, care acum este deja elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova. Și anul acesta participă la etapa națională. Mădălina spune că nu a fost dificilă calificarea, ci că mai greu i-a fost să se obișnuiască cu ideea că participă la ultimele olimpiade. „Cel mai greu a fost să realizez că pentru mine au fost ultimele etape județene ale olimpiadelor școlare. Olimpiadele au ocupat o parte importantă din viața mea, pentru că m-au motivat să învăț mai mult decât se predă la clasă. Nu știu dacă aș fi fost la fel de dedicată dacă nu ar fi fost olimpiadele, mai ales că pentru mine chimia a fost un hobby“, a spus eleva. Chiar dacă este în ultimul an de liceu și trebuie să învețe și pentru bacalaureat, Mădălina Stănășel va mai participa și la Olimpiada de Științele Pământului. „Am participat și în anii anteriori la această olimpiadă și am fost și în lotul lărgit pentru internațională. Nu am trecut mai departe, dar sper ca anul acesta să reușesc acest lucru“, a precizat Mădălina. Eleva spune că nu are emoții pentru bacalaureat. „Am obținut rezultate foarte bune și la simulări, chiar neașteptate având în vedere că nu am acordat foarte mare atenție comentariilor la limba română. Am luat note mari. Nu este o miză media la acest examen, pentru că nu îmi trebuie pentru facultate“, a spus eleva. Pentru pregătirea sa profesională va alege medicina și, chiar dacă are și premii internaționale, spune că va alege o universitate din țară. „Din clasa a VII-a mi-am dorit să urmez medicina. Am avut perioade când m-am gândit să plec în străinătate, unde să mă pregătesc pentru cercetare, dat fiind faptul că mă ajutau rezultatele de la olimpiade, dar mi-am dat seama că mi se potrivește mai bine medicina. Și am ales acest domeniu pentru că îi ajut pe oameni, pentru că se văd rezultatele direct. Mi se pare o profesie nobilă și mi-ar părea foarte bine să o pot practica. Aș dori să urmez neurologie, dar este posibil să-mi schimb opțiunea pe parcurs“, a spus Mădălina Stănășel.

Radu Romanescu, admis la Universitatea din Manchester

Radu Romanescu, și el elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, s-a remarcat încă din clasa a IV-a, când a obținut locul II la Olimpiada de Astronomie, având atunci contracandidați de gimnaziu, din clasele a VII-a și a VIII-a. Astronomia a rămas însă doar un hobby și a început să facă performanțe și la alte discipline. A început să pună accent pe informatică, fizică, iar din clasa a VII-a chimia a devenit și pentru el pasiune și a început să facă performanță. „Chimia pentru mine este o pasiune care a început imediat, pentru că am reușit să îi văd efectele mai repede decât la fizică. Mi s-a părut mai interesantă. Este un domeniu în care mi-a plăcut să lucrez, mi-a plăcut să fac performanță, pentru că nivelul de la clasă nu este suficient pentru a cunoaște chimia în adevăratul sens al cuvântului“, a spus elevul. Și anul acesta va participa la etapa națională a acestei olimpiade. Își dorește să ajungă în lotul național după această etapă. Și nu este singura olimpiadă națională pentru care se pregătește, căci va participa și la Olimpiada de Științele Pământului, la care a fost și anii anteriori.
Radu Romanescu este nu numai olimpic național, ci are și performanțe internaționale, obținute împreună cu colega sa, Mădălina Stănășel. „În decembrie 2015, când eram în clasa a X-a, am fost cu Mădălina Stănășel la internaționala de științe pentru juniori, desfășurată în Coreea de Sud, unde eu am obținut medalie de bronz și colega mea medalie de argint“, a spus Radu Romanescu. Prin performanțele sale, Radu Romanescu a reușit să fie admis la Universitatea din Manchester.
„O să urmez biochimia. Am fost admis deja la Universitatea din Manchester, în Anglia, și vreau să fac acest domeniu pentru că în principiu aș opta pentru cercetare. Am ales varianta cu master, adică în patru ani să fac și licență, și master. Intenționez ca după ce termin facultatea să urmez un doctorat la Oxford sau în America. Am ales o universitate de peste graniță pentru că îmi doresc să fac cercetare și știu că în România nu mi se oferă șansa. Și dacă aș face cercetare în țară, remunerația este foarte mică și nu mă simt valorificat cât mi-aș dori. Mă duc în Anglia pentru că vreau să fac ceva serios în acest domeniu, să mă dezvolt la un nivel înalt și să aduc o doză de noutate în cercetare, prin produsele pe care le voi crea“, a spus Radu. Secretul lui pentru reușită a fost în dozarea corectă a timpului. „Când înveți continuu obosești, scade randamentul și nu prea are sens să te suprasoliciți pentru că s-ar putea să simți efectul advers. Eu nu am ajuns la acest efect pentru că simt de parcă creierul meu are și un mod de autoprotecție. Nu mă lasă să forțez. Învăț cât trebuie. Acum, când am lotul de chimie, pot ajunge la șase-opt ore pe zi, dar simt când nu mai vrea și nu dau peste cap ritmul“, a spus Radu Romanescu.
Pentru toți cei trei elevi drumul spre succes a fost creat și menținut și de cadrele didactice de la clasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS