6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevă de la Colegiul Militar, selectată să reprezinte România la olimpiada UE

Elevă de la Colegiul Militar, selectată să reprezinte România la olimpiada UE

Performanță pentru eleva Irina Maria Palaghia de la Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. S-a calificat cu punctaj maxim în lotul restrâns pentru Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene.

Selecția pentru Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (EUSO) a început încă de anul trecut. Atunci eleva Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova, Irina Maria Palaghia, a obținut mențiune la Olimpiada Națională de Biologie și a fost selectată pentru lotul lărgit al României pentru EUSO. Pregătirea a continuat și, de curând, a avut loc selecția pentru lotul restrâns pentru această etapă, care a fost trecută cu brio de eleva Colegiului Militar din Craiova, pregătită de profesoara Genelia Petrescu, cunoscută pentru reușitele elevilor săi la aceste competiții. „Reprezentanta Colegiului Militar, Maria Palaghia, s-a calificat cu punctajul maxim, 100 de puncte, și ea va reprezenta România la Ljubljana în 29 aprilie – 5 mai, când va avea loc etapa internațională a Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene. Este o elevă care s-a pregătit intens pentru această competiție, care se desfășoară pe echipe. Alături de Maria Palaghia, care s-a calificat la biologie, vor mai fi alți doi elevi din țară, care s-au calificat pentru chimie și fizică. Împreună vor rezolva subiectele la etapa internațională a EUSO. România va avea două echipe la această competiție, adică șase elevi. Maria Palaghia este singura elevă din Craiova calificată la această competiție“, a spus Ioana Lădaru, purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar din Craiova. Pentru proba practică a competiției, Maria Palaghia se pregătește la Universitatea „Babeș -Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Este originară din Bihor

Eleva Irina Maria Palaghia este originară din Oradea, județul Bihor. A ales să urmeze Colegiul Militar din Craiova pentru că își dorește să facă Medicina Militară, spun reprezentanții instituției de învățământ. „Încă din clasa a IX-a, când a venit la Colegiul Militar din Craiova, am stat de vorbă cu Maria Palaghia și mi-a spus că a venit foarte hotărâtă să învețe biologie pentru că ea vrea să facă Medicină Militară la București. De anul trecut a mai intervenit însă o modificare. Nu mai vrea să meargă la București, ci va opta să urmeze Medicina Militară la Târgu Mureș. Sunt copii foarte hotărâți. Nu este ușor drumul lor printr-un colegiu militar, dar este o decizie asumată, ceea ce pentru un copil de 14-15 ani este foarte important“, a precizat Ioana Lădaru, purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar din Craiova. Chiar dacă sunt la un colegiu militar, elevii sunt sprijiniți să-și dezvolte pasiunile. „Performanța elevei Irina Maria Palaghia nu este singulară. Avem elevi care au obținut premii la multe alte olimpiade școlare. Sunt elevi calificați inclusiv la fazele naționale. De exemplu, la religie, elevii Larisa Diaconescu, de la clasa a XI-a, și Robert Nicolae Stanciu, de la clasa a IX-a A, au obținut nota zece și vor participa și la națională. Pentru Olimpiada Națională de Geografie s-a calificat elevul Micu Răzvan Ionuț, clasa a XI-a A. La concursul «Alege, este dreptul tău», derulat de Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, s-au calificat elevii Cornelia Niță și Ștefan Alexandru Cârciumaru, care vor participa la etapa națională, care se va desfășura în luna noiembrie“, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS