13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePeste 2.700 de absenți la simularea bacalaureatului în Dolj

Peste 2.700 de absenți la simularea bacalaureatului în Dolj

Elevii de liceu au susținut ieri prima simulare a examenului de bacalaureat la limba și literatura română. În Dolj, la această evaluare au lipsit peste 2.700 de liceeni. De asemenea, au fost și elevi eliminați pentru tentativă de fraudă. În ceea ce privește subiectele, o parte din candidați au spus că nu au reușit să rezolve toate cerințele.

Elevii de la Colegiul „Ștefan Velovan“ din Craiova la simularea examenului de bacalaureat

Simularea examenului de bacalaureat la limba și literatura română s-a adresat atât elevilor din ultimul an de liceu, cât și elevilor de clasa a XI-a. În județul Dolj, peste 2.700 de liceeni au lipsit de la această evaluare. „Simularea s-a desfășurat în 45 de unități de învățământ liceal. În urma desfășurării probei scrise la limba și literatura română s-au centralizat următoarele rezultate: la clasa a XI-a au fost înscriși 5.024 de elevi, din care prezenți au fost 3.481. La clasa a XII-a au fost înscriși 4.613 elevi, din care s-au prezentat 3.369“, se arată în comunicatul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Evaluarea s-a derulat în condiții de examen, fiind înregistrați și elevi eliminați pentru tentativă de fraudă. În Dolj au fost trei astfel de cazuri. Unul dintre ele s-a înregistrat la clasa a XI-a: un elev de la Liceul Teoretic Amărăștii de Jos a fost prins copiind utilizând telefonul. De asemenea, la clasa a XII-a au fost două astfel de situații: una la Colegiul Național „Elena Cuza“ Craiova și alta la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ Dăbuleni. „Cei doi elevi aveau asupra lor telefonul mobil: în primul caz, acesta i-a căzut din buzunar, iar în cel de-al doilea, elevul a fost prins copiind utilizând telefonul“, se arată în comunicatul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Subiectele, rezolvate parțial

În ceea ce privește subiectele, acestea au fost diferite în funcție de profil și de anul de studiu. Elevii au avut la dispoziție trei ore pentru a le rezolva.
„A fost ușor. La prima parte, am avut text la prima vedere scris de fiica lui Caragiale și am avut întrebări pe text. La ultima parte, am avut nuvela. Nu au fost foarte grele cerințele“, a spus Anda Stan, elevă în clasa a XI-a, la Colegiul „Ștefan Velovan“. Și pentru elevii din ultimul an de liceu cerințele au fost formulate clar. La ieșirea din săli, unii elevi au spus că nu au pus mare accent pe pregătirea pentru aceste simulări. „Ca și cerințe la prima parte, a fost un text la prima vedere scris de Cella Delavrancea, «Vizită la atelierul lui Brâncuși». La subiectul al doilea, am avut relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. La ultimul subiect a fost romanul interbelic. Subiectele au fost clare, rezolvarea lor depinde de nivelul de pregătire al fiecăruia. Eu nu m-am pregătit foarte mult. Am scris din ce mi-am adus aminte. Trebuie să mai repet comentariile pentru că am mai uitat din ele. Mai este destul timp până la bacalaureat“, a spus elevul Ionuț Lupu. Eseul de la ultima parte a pus în general probleme.
„A fost destul de bine. La subiectul al treilea am avut un roman interbelic, și la subiectul al doilea am avut simbolismul. La prima parte, a fost un text la prima vedere cu întrebări pe margine. Am picat în mare parte pe cerințe. La subiectul al treilea nu am făcut chiar tot. Nu mă aștept la un rezultat foarte bun. Mai am timp pentru a mă pregăti până la bacalaureat“, a spus elevul Răzvan Ciungu.
Rezultatele vor fi afișate pe 30 martie.
Carmen Rusan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS