15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieMii de elevi susțin prima probă a bacalaureatului

Mii de elevi susțin prima probă a bacalaureatului

Inspectorul școlar general Monica Sună a anunțat că probele de evaluare a competențelor din cadrul examenului național de bacalaureat se vor derula în 41 de unități liceale din Dolj. Foto, Lucian Anghel

Prima zi a semestrului al doilea înseamnă pentru elevii din ultimul an de liceu și prima zi de bacalaureat. În județul Dolj s-au înscris aproximativ 4.600 de candidați, dintre care 605 sunt din promoțiile anterioare, care susțin examenul contra cost, taxele fiind anul acesta majorate. La această sesiune participă și prima promoție de elevi ai Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova.

Prima sesiune a examenului național de bacalaureat începe astăzi cu proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română. În județul Dolj, pentru această sesiune s-au înscris 4.597 de candidați, dintre care 605 sunt din promoțiile anterioare.
Probele de evaluare a competențelor se vor derula în 41 de unități liceale, anunță conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Cei mai mulți candidați sunt înscriși la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“ – 285, la Colegiul Național „Carol I“ – 282 și Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“ – 278. De altfel, la aceste probe, potrivit inspectorilor școlari, participă și elevii aflați în situație de corigență, dar și cei care nu au mediile încheiate.
„Examenul se desfășoară în conformitate cu prevederile metodologiei de organizare și desfășurare a examenului național de bacalaureat aprobată prin Ordinul nr. 4079 și cu prevederile Ordinului nr. 4792/2017. Toate centrele de examen sunt dotate cu camere audio-video, care trebuie să existe atât în sălile de examen, cât și în sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele. Ca și calendar al acestei prime sesiuni a examenului de bacalaureat, pe 12 februarie se desfășoară proba de comunicare în limba română, apoi probele vor continua în zilele de 16, 19, 20 cu evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 20 – 22 februarie se va derula proba de evaluare a competențelor lingvistice. Probele scrise vor derula în zilele de 25, 27, 28 iunie. Primele rezultate se vor afișa pe 4 iulie, iar rezultatele finale după contestații pe 9 iulie. Ne dorim o prezență de 100% pentru probele de competențe“, a precizat Monica Sună, inspector școlar general.
În această sesiune, printre candidați se află și prima promoție de elevi de clasa a XII-a de la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu“.

Zilele de examen impun recuperări

Având în vedere că în programa școlară, zilele în care sunt stabilite probele de evaluare a competențelor figurează ca fiind zile de predare, inspectorul școlar general Monica Sună a precizat că fiecare unitate școlară își va stabili un grafic de recuperare a materiei. De asemenea, tot la nivelul unităților școlare se va decide dacă și la nivelul altor ani de studiu se impune întreruperea activității de predare din cauza derulării probelor de competențe. Și în aceste situații, materia se va recupera.
„Pentru perioada de evaluare a competențelor, la nivelul fiecărei unități de învățământ se va stabili modalitatea în care elevii vor recupera orele. Aceste recuperări se pot face atât în cursul săptămânii, cât și în zilele de weekend“, a mai precizat inspectorul școlar general.

Taxe majorate pentru restanțieri

Candidații pot susține examenul de bacalaureat gratuit în două sesiuni. Cei care nu promovează și vor să reia probele trebuie să plătească o taxă, care anul acesta s-a majorat. Pentru susținerea întregii sesiuni, candidații plătesc 280 de lei, în loc de 240 de lei, cât era până anul acesta. De asemenea, și pentru probele scrise vor achita 60 de lei pentru fiecare examen în loc de 50 de lei. Pentru probele de evaluare a competențelor, taxa a rămas de 30 de lei pentru fiecare examen. „Sumele au fost stabilite de Ministerul Educației Naționale. Candidații care au susținut examene începând cu anul 2003 își pot echivala probele promovate“, a mai precizat inspectorul școlar general Monica Sună.
Cei mai mulți candidați din seriile anterioare sunt înscriși la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filișanu“ din Filiași – 33, la Liceul Tehnologic Auto Craiova – 30 de candidați și la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni – 26 de candidați.

3.038 de candidați și la Vâlcea

Pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat în județul Vâlcea s-au înscris 3.083 de elevi din seriile anterioare și seria curentă, se arată în comunicatul de presă transmis de Inspectoratul Școlar Vâlcea. Potrivit inspectorilor școlari, probele de evaluare a competențelor se vor derula în 27 de licee.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS