7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDoljul oprește la catedră peste 100 de profesori pensionabili

Doljul oprește la catedră peste 100 de profesori pensionabili

118 cadre didactice din Dolj, care îndeplineau vârsta de pensionare, vor rămâne la catedră și în anul școlar următor

Cadrele didactice care îndeplineau vârsta de pensionare au preferat să ceară prelungirea activității cu un an. În județul Dolj, nu mai puțin de 118 profesori au primit acordul pentru a rămâne la catedră. Au fost și 30 de profesori care au cerut acordul, însă nu l-au primit, inspectorii școlari, dar și managerii motivând că astfel de decizii s-au luat pentru disciplinele la care sunt mulți titulari restructurați și pentru care trebuie să găsească posturi.

În județul Dolj, din cei 118 profesori care au ales să continue activitatea, deși îndeplinesc condițiile de pensionare, cei mai mulți sunt la învățământul primar – 22 și la învățământul preșcolar, respectiv 34. De asemenea, prelungire de activitate s-a mai acordat pentru 11 cadre didactice de matematică, dar și pentru șapte profesori de instruire practică. La celelalte discipline, profesorii care au primit acordul să continue activitatea se numără pe degetele de la o mână. De exemplu, la fizică și la limba franceză sunt câte cinci profesori, la chimie sunt trei, la educație fizică și sport, dar și la limba română sunt câte doi profesori care nu vor ieși la pensie. De altfel, la disciplina limba română sunt și mulți respinși. Șase cadre didactice care își desfășurau activitatea în colegii precum „Carol I“, „Elena Cuza“, „Constantin Brâncuși“, „Gheorghe Chițu“, „Energetic“, dar și de la Liceul „Tudor Arghezi“ și Școala gimnazială „Sfântul Gheorghe“ din Craiova nu vor mai fi din toamnă la catedră. Și la matematică, cinci profesori se numără printre cei respinși, doi dintre aceștia fiind de la Colegiul Național „Frații Buzești“, unul de la Liceul „Matei Basarab“, unul de la Colegiul „Ștefan Odobleja“ și altul de la Școala gimnazială „Gheorghe Brăescu“ din Calafat. Respinși au fost și la limba franceză, limba engleză, istorie, geografie, electrotehnică și eletromecanică. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj care au dat decizia finală au motivat refuzul „prin faptul că în unele cazuri posturile nu mai erau întregi în anul școlar următor, iar în altele au preferat să aibă posturi vacante pentru a rezolva titularii care sunt în restrângere de activitate“.

Numărul celor care evită pensia, în creștere

Pentru anul școlar următor, numărul cadrelor didactice care îndeplinesc vârsta de pensionare și rămân la catedră este mai mare. Anul trecut s-au dat 107 acorduri, fiind depuse 151 de cereri. Managerii spun că au oferit de fapt încă un an de predare pentru profesorii cu performanțe. „Am un cadru didactic pe electronică și automatizări care este foarte bun, fapt dovedit și prin premiile copiilor la concursurile de specialitate“, a precizat Ionuț Bistriceanu, managerul Colegiului Energetic Craiova. Sunt și unități școlare unde există cinci cadre didactice care au primit acest acord. Un exemplu este Școala gimnazială „Nicolae Bălcescu“ din Craiova, unde au primit acordul de a-și continua activitatea patru profesori pentru învățământul primar și un profesor de fizică. Managerul spune însă că sunt de fapt mai mulți pensionari și că au primit acordul toți cei care au dorit să rămână în activitate. „Noi am avut 11 pensionari, din care șase au plecat și am ales ca tuturor celor cinci care au cerut să rămână la catedră să le dăm acordul. Sunt oameni cu rezultate foarte bune. Învățătorii implică elevii în toate concursurile școlare, organizate de minister. Practic, spiritul competițional este pregătit din clasele primare. Și apoi se văd rezultate și la gimnaziu. De exemplu, la fizică, o păstrăm pe doamna profesor Carmen Bejenaru, care a avut și calificare la națională“, a precizat Crisanda Turcu, managerul Școlii gimnaziale „Nicolae Bălcescu“ din Craiova. Și colegiile din Craiova au dat continuitate unora dintre cadrele didactice care au dorit acest lucru. Astfel, Colegiul Național „Frații Buzești“ a păstrat profesorii de limba română și de limba franceză. La Colegiul Național „Elena Cuza“ s-a dat continuitate pentru profesorii de logică și argumentare și fizică, limba franceză, matematică, iar Colegiul Național „Carol I“ a dat acordul pentru profesorii de filosofie, limba franceză, matematică. Sindicatele spun că mulți dintre profesori au ales să rămână la catedră pentru că salariul este mai mare decât pensia. „Toți cei care au cerut acordul de a-și prelungi activitatea la catedră sunt profesori cu gradul I și au un salariu net de peste 2.600 de lei. Pot avea chiar peste 2.600 de lei dacă au și gradație de merit, dirigenție sau poate spor pentru programul de predare la simultan. La pensie primesc mai puțini bani. Din ce știu, anul trecut, cei care s-au pensionat au luat 1.800-1.900 de lei pensia cei care au fost și manageri. Ceilalți chiar mai puțin“, a precizat Constantin Lungulescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS