20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevi din Dolj, obligaţi să facă naveta pentru examene

Elevi din Dolj, obligaţi să facă naveta pentru examene

Examenul de evaluare națională se va derula în mai puține școli, pentru a reduce cheltuielile

În acest an, la nivelul județului Dolj vor fi mai puține școli care vor organiza examenul de evaluare națională. Acesta se va desfășura pe centre. Măsura a fost luată pentru a reduce costurile și se aplică, potrivit inspectorilor școlari, în cazul unităților de învățământ care au copii puțini. Astfel, la nivelul județului Dolj s-a luat decizia să fie 90 de centre în care se organizează evaluarea națională, în loc de 156, câte erau în anii anteriori. În aceste condiții, elevii se vor deplasa și pe distanțe de 18 kilometri pentru a susține examenul. Managerii spun însă că transportul elevilor va fi asigurat cu microbuzul școlar.

Evaluarea națională destinată elevilor de clasa a VIII-a se va derula la nivelul județului Dolj pe centre de examen, și nu în fiecare unitate școlară, așa cum era până acum. Inspectoratul Școlar Județean Dolj a aprobat 90 de centre de examen, în loc de 156, câte erau până acum. La nivelul orașului Craiova vor fi 29 de centre de examen. Nu vor mai susține evaluarea națională în școala în care învață elevii de gimnaziu care sunt înscriși la unități liceale, fiind grupe între 20 și 30 de copii. Astfel, elevii de la Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ vor susține examenul la Școala gimnazială „Traian“, iar cei de la Liceul „Matei Basarab“ vor susține examenul la Școala gimnazială „Nicolae Bălcescu”. Elevii de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară vor susține probele scrise la Școala gimnazială „Ion Creangă“, cei de la Liceul Tehnologic Auto, la Școala gimnazială „Mihai Eminescu“, iar cei de la Școala gimnazială «Lascăr Catargiu», la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. Elevii de la Școala particulară Ethos vor susține examenul la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto.

Centrele de examen, la distanțe de 18 kilometri

Cele mai multe schimbări apar în județ, fiind și situații în care într-un centru de examen vor fi arondați și elevi din patru comune diferite. Conform metodologiei, aceștia trebuie să fie în sălile de examen până la ora 8.30. Vor fi și elevi care în ziua examenului vor avea de parcurs de acasă și până la centru nu mai puțin de 18 kilometri.
Un astfel de exemplu este cel al elevilor de la Mischii, care vor susține examenul la Școala gimnazială Murgași. De asemenea, elevii de la Maglavit vor susține examenul la Liceul din Cetate, având de parcurs 16 kilometri. Managerul unității școlare spune că mutarea centrului de examen nu va pune probleme, întrucât transportul va fi asigurat cu microbuzul școlar. „Avem o clasă de a VIII-a, cu 17-18 elevi. Sunt în general copii care optează pentru liceu, deci vor participa la examen. Faptul că îl vor da în alt centru și nu în școala lor nu cred că va fi un impediment să participe. Vor fi transportați cu microbuzul școlar“, a precizat Georgeta Colcea, directoarea Școlii gimnaziale „Ștefan Ispas“ din Maglavit. Tot 16 kilometri vor avea de parcurs și elevii de la Bratovoiești, care vor susține examenele la Ghindeni. Sunt 23 de elevi care locuiesc în satele componente ale comunei Bratovoiești – Prunet, Georocu Mare, Bădoși. Managerul unității școlare spune că se vor folosi două microbuze școlare, așa cum se procedează și pentru a fi transportați zilnic la școala de centru. „În anii anteriori, elevii noștri susțineau evaluarea națională la Malu Mare. Acum vor merge la Ghindeni. Suntem pregătiți pentru a le asigura transportul până la centrul de examen. Avem două microbuze școlare pe care le folosim pentru a-i transporta zilnic din satele de domiciliu la școala de centru“, a precizat Amelia Motoi, managerul Școlii Bratovoiești. În realizarea centrelor de examen au fost și situații în care, deși o școală are elevi mai mulți, aceștia să fie transportați spre altă școală unde sunt elevi mai puțini. Un astfel de exemplu este în cazul elevilor de la Leșile. Deși sunt 37 de copii în clasa a VIII-a, aceștia vor susține examen la Şcoala din Goiești, unde sunt 27 de elevi de clasa a VIII-a. Managerul spune că este posibil ca decizia să fi fost influențată de dotarea cu microbuze școlare. „Cei de la Goiești nu au microbuz, din ce știu eu. Noi avem două microbuze școlare și este posibil să se fi luat în calcul acest aspect când s-au format centrele de examen. Vom folosi ambele microbuze pentru a transporta copiii pentru că sunt mulți. În general, participă toți elevii la evaluarea națională. Nu vor fi probleme de organizare. Avem experiență în acest sens. Elevii noștri participă la diverse concursuri școlare care se organizează în alte localități“, a precizat Nadia Manda, managerul Școlii Leșile.

Centre cu cei mai puțini elevi și centre cu mulți elevi

Prin organizarea centrelor de examen dispar situațiile în care se organizează comisie de concurs pentru doi sau trei elevi. La nivelul județului Dolj mai rămân însă câteva situații în care se organizează examen pentru un număr mic de copii. De exemplu, la Școala gimnazială Botoșești Paia, în prezent sunt opt elevi în clasa a VIII-a și această unitate școlară va fi centru de examen. De asemenea, la Galiciuica și la Giubega vor fi 12, respectiv 13 elevi. Și în Craiova sunt astfel de centre, însă la școlile speciale. De exemplu, la Școala specială „Sfântul Vasile“ vor fi opt elevi, iar la Școala profesională specială vor fi 13. La polul opus, centrul cu cei mai mulți elevi va fi la Școala gimnazială Filiași, unde figurează în prezent 165 de candidați, fiind urmat de Colegiul Național „Frații Buzești“, cu 157 de elevi, Școala gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova, cu 139 de elevi înscriși în prezent în clasa a VIII-a. Evaluarea națională va consta în două probe scrise, la Limba și literatura română și la Matematică. Acestea se vor desfășura pe 11, respectiv 13 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS