21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieGrădinița nr. 7 din cartierul 1 Mai, blocată în acte contradictorii

Grădinița nr. 7 din cartierul 1 Mai, blocată în acte contradictorii

Grădinița nr. 7 din Craiova rămâne cu activitatea suspendată

În urma controlului întreprins de reprezentanții DSP Dolj în luna septembrie la unitățile școlare, la Grădinița nr. 7 din cartierul 1 Mai s-a luat decizia de a suspenda activitatea. Au trecut aproape trei luni și nu au intervenit schimbări, pentru că nu s-au făcut remedierile. Reprezentanții Primăriei Craiova spun că, deocamdată, nu au prevăzut buget pentru a face schimbările cerute de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, întrucât ar exista acte care se bat cap în cap și, deocamdată, sunt la faza în care se cer lămuriri atât la DSP Dolj, cât și la Ministerul Sănătății.

Situată în cartierul 1 Mai, Grădinița nr. 7 din Craiova funcționează la parterul unui bloc de locuințe, S 33. Motivul pentru care DSP Dolj a decis suspendarea activității unității ar fi acela că preșcolarii au aceeași ușă de acces cu locatarii și a cerut să se facă intrare separată. Decizia a fost transmisă și către autoritățile publice. „În data de 22 septembrie 2017, Primăria Municipiului Craiova a fost informată de către DSP Dolj în legătură cu suspendarea activității, conducerea grădiniței punându-ne la dispoziție, la aceeași dată, copii xerox conform cu originalul ale documentelor emise de DSP Dolj“, se arată în răspunsul Primăriei Craiova pentru GdS.
În ceea ce privește remedierea situației, până acum nu s-au luat măsuri. Reprezentanții Primăriei Craiova au precizat că nu pot interveni până nu se lămurește conținutul actelor emise în legătură cu suspendarea activității acestei unități școlare, întrucât sunt informații care se bat cap în cap. „Măsura întreprinsă de Primăria Craiova pentru remedierea situației la Grădinița nr. 7 din cartierul 1 Mai a constat în a solicita atât Direcției de Sănătate Publică, cât și Ministerului Sănătății punerea de acord în ceea ce privește conținutul actelor emise. Clarificarea era imperios necesară întrucât prin decizia nr. 3 emisă de Direcția de Sănătate Publică Dolj a fost suspendată activitatea și, în nota de evaluare întocmită la aceeași dată tot de DSP Dolj, respectiv 18 septembrie, la mențiuni speciale au fost notate următoarele: «Nu s-a schimbat nimic în structura sau denumirea unității școlare, fapt pentru care valabilitatea autorizației sanitare de funcționare se continuă și în anul școlar 2017-201», se arată în răspunsul Primăriei Craiova către Gazeta de Sud. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj spun că diferența dintre cele două documente este că unul este înainte de control și altul este după control. „Adresa în care se menționează că autorizația de funcționare se menține este înainte de control, iar cealaltă este după control, când s-au constatat condițiile. Dar dacă vreți mai multe detalii puteți face cerere“, a fost explicația dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

Grădinița ar putea fi mutată

În ceea ce privește finanțarea unității școlare, reprezentanții Primăriei Craiova spun că bugetul a fost același cu al Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu“, care are personalitate juridică. „Grădinița cu program normal nr. 7 din cartierul 1 Mai este structură a Școlii Gimnaziale «Gheorghe Bibescu» din Craiova. În anul 2017, Școala Gimnazială «Gheorghe Bibescu» a primit finanțare conform articolelor 101, 103, 104 din Legea educației naționale nr. 1 /2011. Astfel, s-a acordat suma de 214.000 de lei ca finanțare de bază în limitele costul standard per elev/preșcolar conform metodologiei elaborate de Ministerul Educației din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, dar și suma de 58.000 de lei acordată de Consiliul Local din bugetul propriu în completare la finanțarea de bază a unității de învățământ preuniversitar de stat“, menționează reprezentanții Primăriei Craiova.
Autoritățile așteaptă să se hotărască dacă grădinița va rămâne în imobilul actual sau se va muta în alt sediu și apoi vor stabili de ce bani este nevoie.
„Necesarul de fonduri se va stabili în funcție de soluția care se adopta pentru remedierea situației“, a menționat Primăria Craiova, în răspunsul pentru GdS.
Până se va lua însă o decizie, grădinița rămâne cu activitatea suspendată. Însă, deși locația ar trebui închisă pentru că pune în pericol sănătatea copiilor, activitatea instructiv-educativă continuă pentru că nu s-a găsit alt loc unde să fie mutați preșcolarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS