5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii care nu sunt titulari, prioritari la ocuparea posturilor

Profesorii care nu sunt titulari, prioritari la ocuparea posturilor

Posturile didactice din învățământul preuniversitar se vor ocupa după o nouă metodologie

Ministerul Educației Naționale a publicat noua metodologie pe baza căreia se vor face încadrările cu personal didactic pentru anul școlar următor. Noutatea este că se va pune accent pe ocuparea posturilor prin concurs, iar prioritate la repartizare vor avea cadrele didactice care au obținut minimum șapte și nu sunt titulare. Înscrierea la concurs se va face mai devreme. Tot ca noutate este faptul că pot reveni la catedră profesorii pensionați dacă apare un post de specialitate în școala în care au fost titulari.

Demersurile pentru încadrarea cu personal didactic pentru anul școlar 2018-2019 vor începe încă din primele zile ale lunii ianuarie, după noua metodologie publicată de Ministerul Educației Naționale. Primele etape vizează, ca și în anii anteriori, stabilirea listelor cu profesorii care îndeplinesc condițiile de pensionare de la 1 septembrie sau care vor pensionare la cerere, precum și soluționarea completărilor de normă la titulari și transferul celor care intră în restructurare din cauza diminuării normelor la nivelul unității școlare în care sunt încadrați. Apar însă și o serie de modificări. Repartiția cadrelor didactice care cer pretransfer se va desfășura după ce vor fi repartizați profesorii care se vor înscrie la concursul național de ocupare a posturilor didactice. Sindicatele spun că în acest fel vor fi mai multe posturi vacante scoase la concurs. „Prin pretransfer veneau în special titularii din alte județe, care ocupau posturile vacante și rezervate și la concurs mai rămâneau puține norme și fracțiuni de norme. Prin noua metodologie, se va ajunge ca la concurs să fie mai multe posturi, întrucât pretransferurile se vor face după ce se vor da posturile celor care participă la concurs“, a precizat Constantin Lungulescu, președintele sindicatului Spiru Haret Dolj. Candidații care se vor înscrie la concurs vor susține și o inspecție școlară la clasă sau o probă practică, la fel ca și în anii anteriori, iar rezultatele acelei inspecții sau probe practice pot fi folosite și pentru ocuparea posturilor care se vor vacanta pe parcursul anului școlar următor.

Titularizarea se va face tot pe posturi viabile pe patru ani

Înscrierile pentru concurs se vor derula mai devreme, în perioada 20 aprilie – 3 mai. În această perioadă își vor depune dosarele și cei care vor absolvi studiile superioare în vară. Proba scrisă va fi pe 11 iulie, iar repartiția pe posturile vacante se va face după noile reguli. Pentru titularizare, întâi vor fi repartizați candidații care au susținut proba la nivelul județului și au obținut media de repartizare minimum șapte, indiferent de județul în care au susținut proba scrisă. Profesorii care au avut statut de titular în timpul concursului vor fi repartizați după suplinitori, chiar dacă au obținut minimum șapte. Aceștia vor fi repartizați pe posturile vacante, indiferent de viabilitate. Reprezentanții sindicatelor spun că viabilitatea posturilor încă mai pune probleme, deoarece titularizarea se face doar pe posturi vacante pe patru ani. „Metodologia de acum este un pic mai bună. Se va da posibilitatea celor care vor să intre în sistemul de învățământ să aibă întâietate. Mai este o problemă însă cu viabilitatea posturilor pentru că se restrânge încă posibilitatea de titularizare. Mulți directori dau viabilitate pe un de zile și posturile nu se pot scoate la concurs pentru titularizare. Trebuie să se facă un sistem de urmărire a lor. Adică dacă un post este viabil un an și apare și în următoarele două sesiuni, directorul trebuie să răspundă. Nu putem să ne jucăm cu un om care vine să dea concurs și să nu aibă post. Vom mai discuta această problemă la Ministerul Educației. De anul viitor, este posibil să apară și aceste modificări“, a precizat Constantin Rada, președintele FSLI Dolj. După etapa de repartizare a cadrelor didactice cu concurs se vor derula și ședințele de pretransfer, și cele de detașare în interesul învățământului. Inspectorul școlar general Janina Vașcu spune că altă noutate a prezentei metodologii este revenirea profesorilor care au fost pensionați pe posturi. „Reîncadrarea personalului didactic pensionat se va face dacă în școala respectivă apare postul pe specialitate pe care era titularul înainte de pensionare. Altă condiție pentru revenirea la catedră este ca pensionarul să se afle în perioada celor trei ani în care putea primi dreptul de prelungire a activității“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Conform metodologiei, cadrele didactice pensionate care vor să se întoarcă la catedră trebuie să renunțe la pensie. De asemenea, vor fi reîncadrați doar profesorii care au avut gradul didactic I sau titlul de doctor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS