13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieMesajul rectorului pentru studenții craioveni: Implicați-vă la cursuri!

Mesajul rectorului pentru studenții craioveni: Implicați-vă la cursuri!

Noul an universitar a fost deschis ieri și la Universitatea din Craiova. La festivitate nu a mai fost menționat numărul studenților din primul an, ci s-a pus accent pe prezentarea infrastructurii de cercetare, a parteneriatelor cu universități din străinătate, dar și a burselor suplimentare pentru studenți. De altfel, mesajul rectorului pentru cursanți a fost să se implice atât la cursuri, cât și în activități de cercetare și de voluntariat, să caute oportunități de dezvoltare astfel încât să se poată integra pe piața muncii. 

Universitatea din Craiova a declarat deschis noul an academic 2017-2018
Universitatea din Craiova a declarat deschis noul an academic 2017-2018

Deschiderea noului an academic la Universitatea din Craiova a adunat și în această toamnă în Sala Albastră cadre didactice, reprezentanți ai învățământului preuniversitar și oficialități locale. Pentru noul început, conducerea Universității din Craiova nu a mai prezentat un plan de investiții, ci a precizat că se așteaptă la un an mai bun pe baza a ceea ce s-a făcut în anul anterior.
„În anul universitar 2016-2017 am continuat procesul de modernizare al managementul cercetării științifice, ne-am preocupat să dezvoltăm infrastructura de cercetare. Prioritar, am făcut tot ce a stat în puterea noastră să ancorăm activitatea din educație și cercetare de la Universitatea din Craiova la temele de interes din mediul științific și socio-economic. Pe o de o parte, am continuat procesul de modernizare a programelor de studii, am înființat 11 centre de cercetare noi, astfel încât numărul total al centrelor a crescut la 53. Pe de altă parte, am transformat dezvoltarea relațiilor cu mediul socio-economic și cultural într-o direcție de acțiune strategică asumată de Universitatea din Craiova, în principal prin intermediul INCESA. Anul academic 2016-2017 a fost și anul în care această infrastructură de cercetare și-a început efectiv activitatea, astfel că o direcție de acțiune a fost de prezentare a oportunităților de cercetare oferite, iar o alta a fost de inițiere a unor parteneriate strategice cu agenții economici din regiune. Prin urmare, de la 2017-2018 nu ne putem aștepta decât la obținerea unor rezultate și mai bune“, a precizat prof.univ.dr. Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova.
S-a subliniat, de asemenea, că a crescut numărul parteneriatelor cu centre universitare din străinătate și că se dorește înființarea unui centru multicultural la Universitatea din Craiova. „Avem acorduri semnate cu aproape 250 de universități participante la programele ERSAMUS plus. S-au semnat noi acorduri cu universități din Austria, Franța, Grecia, Marea Britanie, Bulgaria, Spania, Turcia. A crescut numărul studenților Erasmus plus la Universitatea din Craiova. Astfel, am înregistrat o creștere în primul semestru al anului trecut cu 54% față de semestrul I al anului 2015. Subsecvent, am avut în vedere și poziționarea Universității din Craiova ca o universitate multiculturală prin crearea unei rețele universitare balcanice prin intensificarea colaborărilor cu Bulgaria, Macedonia, Turcia, Grecia, Albania, dar și cu Polonia, și dorim înființarea unui centru multicultural al Universității din Craiova“, a mai precizat rectorul Universității din Craiova.

Studenții pot obține mai multe tipuri de burse

În ceea ce privește studenții, rectorul Universității din Craiova nu a mai făcut referire la admiterea de anul acesta și nici la numărul de cursanți înmatriculați ca boboci. În schimb, a prezentat bursele pe care le pot obține, mesajul fiind de a se implica mai mult atât în activitatea la cursuri, cât și în alte activități care să le asigure mai multe oportunități de învățare.
„După cum știți, pe lângă bursele oferite de statul român, universitatea noastră vă oferă burse speciale, mă refer la bursa Forumul Carierei și la Bursa INCESA. Prima se acordă studenților cu rezultate deosebite în activități organizatorice, cea de-a doua se acordă pentru activități de cercetare desfășurate, implicarea în activități de cercetare în vederea realizării unor instrumente, produse sau servicii care au ca scop rezolvarea unor probleme ale Universității din Craiova, dar și a mediului socio-economic. De asemenea, partenerii noștri oferă burse celor mai merituoși dintre voi. Au venit alături de noi și împreună vă sprijinim pentru inserția pe piața muncii. Anul acesta au fost acordate burse private studenților în valoare de 150.000 de euro. De aceea, mesajul pe care vi-l transmit este: implicați-vă! De voi depinde să vă construiți destinul așa cum îl visați! Implicați-vă la cursuri, implicați-vă în activități de voluntariat, căutați oportunități care să vă ajute să creșteți, să învățați, să reprezențați o ofertă pentru angajatori! Cereți-vă drepturile și asumați-vă responsabilitățile, adică să învățați să deveniți profesioniștii de care Oltenia are atâta nevoie“, a fost mesajul rectorului pentru toți cursanții Universității din Craiova.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS