22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii din preuniversitar nu își mai echivalează automat diploma de doctorat

Profesorii din preuniversitar nu își mai echivalează automat diploma de doctorat

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar care au obținut titlul științific de doctor nu mai sunt încadrate direct cu gradul didactic I, ci trebuie să aibă vechime la catedră, să primească recomandare din partea consiliului profesoral al școlii, dar și să susțină un examen de echivalare la o instituție de învățământ superior. Demersurile pentru a echivala diploma de doctorat cu gradul didactic I se fac din acest an școlar prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Dolj și cuprind mai multe etape.

Ministerul Educației Naționale schimbă din acest an școlar regulile de echivalare a diplomei de doctorat cu gradul didactic I, pentru profesorii din învățământul preuniversitar. Dacă până acum profesorii care aveau diplomă de doctorat în domeniul disciplinelor pe care le predau primeau automat gradul didcatic I și salariul de încadrare aferent, din acest an școlar regulile se modifică. Cei care dețin titlul științific de doctor trebuie să ceară echivalarea cu gradul didactic I prin Inspectoratul Școlar și să susțină și un examen de echivalare la o instituție de învățămînt superior. Pentru a depune o astfel de solicitare trebuie să îndeplinească și alte condiții: să aibă vechime efectivă la catedră de patru ani de la obținerea definitivării în învățământ, să fi obținut calificativul „foarte bine“ la evaluările anuale din ultimii doi ani de activitate la catedră premergători înscrierii la grad, în anul școlar premergător înscrierii la grad să fi susținut inspecție curentă la clasă la care a obținut calificativul „foarte bine“.
Solicitarea de echivalare a studiilor se depune la Inspectoratul Școlar Județean și se menționează și instituția de învățământ unde vor să susțină examenul de echivalare. Cererea de înscriere pentru echivalarea gradului trebuie să fie însoțită de actele de identitate și de documentele de studii, adeverințele de studii, dar și o recomandare a consiliului profesoral al unități școlare unde și-a derulat activitatea. Înscrierile pentru echivalarea diplomei de doctorat cu gradul didactic I se fac în perioada 1septembrie – 30 martie a anului școlar în curs. Dosarul fiecărui candidat este verificat de un inspector școlar de resurse umane și este supus apoi spre aprobare Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar. După aprobare, dosarul este transmis de un inspector școlar de dezvoltare a resursei umane către instituția de învățământ superior pentru care candidatul a optat să susțină examenul de echivalare, care constă în inspecții la clasă la patru activități didactice. De la depunerea dosarului și până la aprobare nu trebuie să treacă mai mult de 30 de zile, iar instituția de învățămînt superior trebuie să stabilească o comisie de examen tot în 30 de zile, comisie care este valabilă timp de șase luni. Pentru cei care se înscriu în acest an școlar, inspecțiile școlare de echivalare se vor derula în perioada 1 octombrie – 31 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS