6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎnscrierile la facultăţile Universităţii din Craiova, pe ultima sută de metri

Înscrierile la facultăţile Universităţii din Craiova, pe ultima sută de metri

Majoritatea facultăţilor din cadrul Universităţii din Craiova au încheiat deja perioada de înscrieri, altele au prelungit-o cu încă două, trei zile. Cu o promovabilitate de 69,7% la examenul de bacalaureat în judeţul Dolj, cu alţi mii de tineri care au ales să nu se prezinte la examenul maturităţii, facultăţile îşi aşteaptă viitorii studenţi. Reprezentanţii Universităţii din Craiova sunt încrezători, susţin că în acest an foarte mulţi tineri din Oltenia au ales să studieze în Bănie, iar media pe universitate este de doi studenţi pe loc. Sunt însă şi specializări unde numărul candidaţilor este foarte mic.  

Universitatea din Craiova a scos la concurs pentru anul universitar 2017 – 2018, 2.870 de locuri la licenţă. Candidaţii au la dispoziţie şi peste 2.900 de locuri la taxă pentru studii de licenţă. Universitatea oferă posibilitatea pregătirii în 55 de domenii de licenţă, iar la nivel de master oferă pregătire în 42 de domenii. Şi cum centrul universitar craiovean se adresează tinerilor din Oltenia, reprezentanţii Universităţii au luat în calcul cei peste 8.000 de de absolvenţi de clasa a XII-a, care au promovat bacalaureatul în judeţele Olteniei. „Avem 2.870 de locuri bugetate la licenţă, şi până luni, 24 iulie, s-au înscris 4.700 de candidaţi. O medie de doi studenţi pe loc pentru sesiunea iulie. Avem mici probleme la Facultatea de Inginerie Electrică, în rest toate facultăţile stau foarte bine. Facultatea de Ştiinţe a scos la concurs 363 de locuri la buget şi are 572 de înscrişi, Facultatea de Ştiinţe Sociale – 123 de locuri la buget şi are 322 de înscrişi, Dreptul – 230 de locuri, 564 de înscrişi. La Inginerie Electrică avem o problemă de câţiva ani, însă uşor se redresează şi această facultate. Oferta educaţională pentru facultăţi în România este foarte mare, Ingineria nu este o specializare simplă“, a spus prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.

„Am înfiinţat un program de licenţă la Facultatea de Ştiinţe: Chimie-Farmaceutică“

Cum la nivel naţional, toate universităţile de stat se reorganizează, în funcţie de cerinţele pieţei, dar şi de scăderea demografică, şi Universitatea din Craiova a început acest proces de schimbare. A desfiinţat programe mai puţin căutate şi a înfiinţat altele noi. „Demografic, populaţia şcolară scade foarte mult, bacalaureatul pune probleme copiilor, deşi nu atât de mari ca în anii trecuţi. Dacă ne amintim, în primul an, pe noul sistem de bacalaureat, promovabilitatea a fost undeva în jur de 50%, iar acum este aproximativ 70%. În anii trecuţi, Universitatea din Craiova şi-a reorganizat programele de studii, aveam programe de studii dublate Craiova-Severin pentru că avem centru universitar şi la Drobeta Turnu Severin. Am renunţat la o parte dintre ele, la programe de studii care nu mai erau atât de mult căutate. În schimb, am şi reînfiinţat alte programe de studii cerute de piaţă. Anul acesta am înfiinţat un program de licenţă la Facultatea de Ştiinţe: Chimie-Farmaceutică şi se pare că este foarte căutat chiar dacă nu am putut să-l popularizăm foarte mult pentru că ARACIS-ul a venit în vizita de autorizare provizorie cu doar o săptămână înainte de începerea înscrierilor. Nu puteam să popularizăm un program ce nu avea autorizare de la ARACIS. În numai o săptămână de popularizare a acestui program, deja sunt foarte mulţi înscrişi. Avem cinci noi programe de masterat, dintre care două în limba engleză“, a adăugat rectorul.
Acest program vine în sprijinul tinerilor care doresc să urmeze o specializare medicală şi nu au şanse, din diverse motive, să urmeze Universitatea de Medicină şi Farmacie. „Noi sperăm să ne fidelizăm candidaţii şi să vină în primul rând la noi. La Medicină, în România, sunt foarte mulţi candidaţi pe loc. Medicina reprezintă o oportunitate pentru cei care vor să facă acest domeniu pentru că se angajează foarte uşor în străinătate pe salarii foarte mari“, a completat Cezar Spînu.

Consilierea profesională este esenţială

O bună consiliere este esenţială pentru alegerea carierei. Acest lucru este bine ştiut de reprezentanţii Universităţii din Craiova, care de câţiva ani au început un program de consiliere a elevilor de liceu din întreaga Oltenie. „Anul trecut am câştigat un proiect pe fondul de dezvoltare instituţional al Ministerului Educaţiei pe care l-am continuat în acest an. Câştigând un nou proiect, am reuşit să facem încă două spaţii de consiliere dotate cu calculatoare, astfel încât de anul acesta consiliem elevii de liceu din judeţul Dolj, dar şi din regiune, pentru că noi avem parteneriat cu toate cele cinci judeţe din Oltenia pentru ca absolvenții să-şi aleagă facultatea şi specializarea cât mai corect, astfel încât rata de abandon şcolar să fie cât mai mică. Le acordăm sprijin: consiliere, meditaţii pentru facultate, iar acum cazare gratuită pentru cei care vin să dea examenul de admitere la facultăţile la care se susţin astfel de examene. Consilierea este extrem de importantă. Din analizele pe care le-am făcut, rata de abandon şcolar este grefată, în primul rând, de o proastă alegere a traseului de către copil“, a spus rectorul Universităţii din Craiova.

„Avem un număr foarte mare de candidaţi la Românii de Pretutindeni“

Universitatea din Craiova are anual şi foarte mulţi studenţi străini. Astfel, specializările în limba engleză erau o necesitate. „Avem în acest moment trei sau patru specializări la licenţă şi patru sau cinci la master în limba engleză. Încercăm să fim în pas cu vremurile. UMF Iaşi, de exemplu, în acest an a înfiinţat specializări în limba engleză şi limba franceză pe cont propriu. Cele mai căutate de străini în centrul nostru universitar sunt Facultatea de Litere, Facultatea de Drept, Facultatea de Ştiinţe. Depinde şi de ţara din care provin, de economia ţării respective. De exemplu, la Chimie, Fizică sunt foarte mulţi tineri din zona Africii. Anul acesta am reuşit să avem un număr foarte mare de candidaţi la Românii de Pretutindeni, din ţări precum: Moldova, Ungaria, Bulgaria, Israel. Chiar azi (ieri – n.r.) am transmis o adresă ministerului prin care am cerut o suplimentare de locuri. Avem 246 de înscrişi pe 154 de locuri la licenţă“, a spus Cezar Spînu.

„Tot ce ţine de tehnologie şi medicină se caută“

Unele dintre departamentele Facultăţii de Ştiinţe au prelugit perioada de înscrieri până pe 27 iulie. Ieri, sala în care se făceau înscrieri era plină de tineri care depuneau cereri de înmatriculare la facultate, veniţi din diverse zone ale Olteniei, extrem de încrezători, dar şi emoţionaţi. Petrişor Adrian Negru este din Slatina. A absolvit Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din oraşul său natal. Şi-a depus dosarul de înscriere la Facultatea de Ştiinţe, departamentul Informatică. „Media de la bacalaureat pe care am obţinut-o este destul de mică, 7,90. Vreau însă să urmez specializarea Informatică. Vreau să ajung profesor sau să lucrez în domeniul IT. Este o pasiune pe care o am de mic“, a spus Petrişor Adrian Negru. Robert Adrian Bârză a absolvit Liceul „Mihai Viteazul“ din Caracal cu media 7,86 şi s-a înscris tot la Informatică: „Mă atrage domeniul calculatoarelor. Vreau să învăţ pentru ca într-o zi să pot crea jocuri. Sunt pasionat de acest lucru, am încercat deja, dar îmi lipsesc multe noţiuni teoretice esenţiale. Cred că mulţi tineri din generaţia mea ar trebui să aleagă Informatica pentru că în ziua de azi, informaticienii, doctorii, tot ce ţine de tehnologie şi medicină se caută“.
În toamnă, se vor face înscrieri atât la licenţă, cât şi la master, pentru locurile rămase neocupate la sesiunea din vară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS