21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLa școală, de plăcere, chiar și în vacanță

La școală, de plăcere, chiar și în vacanță

Zeci de elevi cu vârste cuprinse între nouă și 14 ani vor participa în această săptămână la activitățile educative promovate de câteva cadre didactice ale Școlii Gimnaziale „George Poboran“ din Slatina, la școala de vară, care urmează să se desfășoare și în două localități rurale din Olt, fiind la prima ediție.

Copiii și-au lăsat cu greu tabletele, telefoanele și celelalte atracții și, la ora 9.00, la început de săptămână, au răspuns „prezent“ invitației câtorva cadre didactice ale Școlii Gimnaziale „George Poboran“ din Slatina, unde s-a deschis prima ediție a școlii de vară. Timp de cinci zile, disciplinele clasice de la școală le vor fi dezvăluite copiilor prin joc, astfel încât limba română, limbile străine, biologia, chimia, fizica și multe altele să pară prietenoase și accesibile. Nu va fi deloc greu, spun profesorii, pentru că an de an se organizează cursuri de perfecționare, la finalul cărora dascălii primesc diplome pe care se așterne, în timp, praful. „Nu facem nimic nou, facem ceea ce s-a experimentat, practic, pe noi, la toate cursurile de perfecționare. Doar că acele cursuri rămân, prea des, fără finalitate, în timp ce copiii au nevoie să li se prezinte lucrurile folosind metode inovative“, a spus profesorul Eugenia Vlad, inițiatorul evenimentului.
La modul pretențios, proiectul se bazează pe „învățare constructivă“, folosindu-se „metode activ-participative“, lucruri pe care profesorii le știu de mult timp în teorie, dar pe care nu au prea des ocazia să le aplice atunci când sunt obligați să respecte programa. Copiii vor constata însă că au învățat o seamă de lucruri noi pur și simplu jucându-se.

Cele mai frumoase reguli

Prima zi a început cu totul neașteptat pentru copiii care s-au înscris, cei mai mulți, pe internet, pe pagina de facebook a Școlii „George Poboran“, la cursurile școlii de vară organizate de Asociația „Learn for You“, înființată de prof. Eugenia Vlad. Sunt copii de la mai multe școli din oraș și chiar și din județ, de la Mărgineni și Potcoava.
Au pășit mai întâi cu toții în sala rezervată centrului multifuncțional al școlii, unde au găsit doar un mesaj scris din partea profesorilor. Pentru început, aceștia le dădeau sarcina de a găsi zece bilețele colorate ascunse prin încăpere. Pe bilețele au fost înscrise sarcini de îndeplinit, iar când obiectivul a fost atins, elevii n-au avut decât să trimită un SMS și să anunțe. Așa a început prima zi a școlii de vară, rezervată în principal comunicării. Regulile enunțate la început le-au adus zâmbetul pe buze copiilor (una dintre ele chiar la acest aspect se referea), iar exercițiile de tot felul, antrenante, tonice, i-au scos din rutină. Elevii au mărturisit că au venit din curiozitate, dar că timpul petrecut în prima zi este un real câștig și nu se compară cu „alternativa“ acestei zile caniculare. „Probabil că am fi stat în fața calculatorului sau a televizorului“, au mărturisit elevii mai mari.
În zilele următoare se va lucra pe grupuri, în funcție de vârstă, a doua zi fiind rezervată biologiei. Miercuri, profesorii de limba engleză le vor dezvălui elevilor câteva secrete ale conversației, joi este ziua rezervată artei, un artist plastic fiind invitat să susțină un atelier, iar vineri se va face educație prin teatru.
În proiect, alături de inițiator au venit colegii: Laurenția Popa, Lavinia Prună, Carmen Jianu, Alexandru Bîscoveanu, Otilia Sterie, Marian Stan, Larisa Massay.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS