24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceul din Cârcea renaște din propria cenușă?

Liceul din Cârcea renaște din propria cenușă?

Liceul „Constantin Ianculescu“ din Cârcea a apărut în multe sesiuni de bacalaureat cu un procent de promovare foarte mic sau chiar zero, cum a fost în această sesiune. Rezultatele foarte slabe de la acest examen au făcut ca învățământul liceal de zi să dispară, anul acesta înregistrându-se și ultima promoție de absolvenți. Au rămas doar școala profesională, cursurile de seral la liceu și din toamnă va fi și școala postliceală. Managerul unității școlare, Adrian Cristian Velișcu, spune însă că liceul va renaște din „propria cenușă“, prin investiții foarte mari de modernizare a spațiilor, pentru a atrage mai mulți elevi.

Prima sesiune a examenului național de bacalaureat a luat sfârșit de două săptămâni. În județul Dolj, și după contestații, trei licee au rămas cu același rezultat: nici un elev promovat. Printre acestea se află și Liceul „Constantin Ianculescu“ din Cârcea, care frecvent se află pe lista unităților cu rezultate slabe sau foarte slabe, elevii susținând examen în principal la limba română, matematică și la o disciplină la alegere. „Anul trecut, doi elevi din șapte au promovat bacalaureatul. Anul acesta, din cei opt care s-au înscris, numai șapte s-au prezentat, unul a abandonat după prima probă“, a spus directorul unității de învățământ. Pentru sesiunea de toamnă însă, doar unul dintre absolvenți s-a mai înscris, având speranțe că poate promova. „S-a mai înscris un candidat, având în vedere că nu a promovat proba de istorie. La română și matematică a avut note bunicele“, a mai spus managerul școlii. Rezultatele slabe ale absolvenților acestui liceu sunt puse pe seama unui cumul de factori.
„Dacă ar fi să o luăm cu începutul, un motiv este faptul că elevii au venit cu niște note foarte mici, cu medii de 2, 3, 4. Este foarte greu să aduci un elev cu media 2 să promoveze sesiunea de bacalaureat. Un alt aspect ar fi cel legat de situația lor familială, au provenit din medii oarecum defavorizate, în sensul că nu au o situație materială bună. Vin de la Apele Vii, din Celaru. Fac naveta zilnic pentru că nu avem condiții să le oferim cazare și masă. Au fost și zile când nu au venit la școală din cauza condițiilor meteo defavorabile. Un alt aspect este că pe ei nu-i interesează bacalaureatul. Este chiar declarația unui elev care este de la noi, din Cârcea. Probabil că viitorul lor este fără capitolul bacalaureat. Îi interesează să fie absolvenți de liceul pentru că, mai nou, universitățile pot școlariza studenți fără bacalaureat, în baza unei adeverințe că a promovat liceul“, a precizat managerul Liceului „Constantin Ianculescu“ din Cârcea. Managerul susține că din punct de vedere al actului educațional nu ar fi probleme, punând în balanță rezultatele de la evaluarea națională, la care 74% din elevii de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5.

Nu mai sunt clase de învățământ liceal de zi

În urma rezultatelor de la bacalaureat, s-a decis ca la Cârcea să nu mai fie clase de învățământ liceal de zi. Acestea au fost înlocuite de școala profesională, care are o clasă de mecanici auto. Pentru anul școlar următor însă, la Cârcea s-a înființat și postliceală. „Aceasta a fost politica Inspectoratului Școlar Județean Dolj referitoare la școlarizarea elevilor de liceu în urmă cu patru ani, când a intrat ultima promoție de clasa a IX-a liceu zi. Anul acesta a fost ultimul în care am avut clasă de liceu zi. Am reconfigurat structura împreună cu colegii care au mai multă experiență decât mine la acest liceu și am hotărât să înființăm o clasă de postliceală în detrimentul clasei de liceu. Avem deja multe solicitări, ne vom face clasa, care are ca specializarea tehnician electromecanic auto. Este un profil căutat. Din ce știu, doar două licee din Craiova mai au acest profil“, a declarat directorul liceului din Cârcea.

Se anunță investiții mari

Managerul liceului din Cârcea, care a preluat conducerea unității școlare din luna ianuarie a acestui an pentru o perioadă de patru ani, spune însă că unitatea școlară va renaște prin investiții foarte mari, care urmăresc refacerea cantinei și asigurarea unei mese gratuite pentru elevi suportată de administrația locală, reabilitarea unui laborator de practică, modernizarea căminului, realizarea unui teren de sport sintetic, dar și a unui loc de joacă. Toate acestea ar avea ca scop atragerea unui număr mai mare de elevi, acum fiind aproximativ 200 de copii. O parte din lucrări vor fi începute chiar în această vară, după cum susține conducerea școlii.
„Între Liceul Tehnologic «Constantin Ianculescu» și pasărea Phoenix există o similitudine, în sensul că vom renaște și noi din propria cenușă. Am avut o imensă satisfacție să constat că domnul primar, împreună cu Consiliul Local, sunt foarte interesați de activitatea liceului nostru, interes concretizat prin alocări bugetare foarte mari. Astfel, fosta cantină a liceului urmează să fie modernizată din temelii și dotată după ultimele standarde, fiind alocați 160.000 de lei. Se va ocupa primăria, deja este în faza de prospectare și proiectare, procedurile sunt greoaie. Intenționăm ca până la sfârșitul anului sau până în primăvară această cantină să fie dată în folosință. Vom reface și atelierul de practică, chiar acum aștept constructorii și pe cei de la proiectare. Este o clădire foarte veche, pe care o vom recondiționa din temelii, urmând ca anul viitor să ne ocupăm și de partea de echipamente, utilaje și tot ceea ce le trebuie ca să facă practică aici. Tot în vara acestui an vom demara schimbarea în totalitate a acoperișului de la vechiul internat, care nu mai este funcțional. După ce vom face această operațiune, care vreau să se finalizeze până la începutul anului școlar, ne vom gândi ce destinație îi vom da. Se va asfalta și toată curtea școlii, dar după ce se va termina cantina. Ne-am gândit, și cu siguranță va deveni realitate, să construim o bază sportivă cu teren sintetic pe locul vechii baze, dacă putem numi așa actualul teren trasat cu două porți. Vom amenaja și un loc de joacă pentru copii, având în vedere că la grădiniță avem o grupă combinată de 22 de copii“, a spus directorul liceului, Adrian Velișcu, care speră ca investițiile să se realizeze în următorii doi ani. Pentru toamnă, se speră și la autorizarea școlii de șoferi, fiind deja achiziționat un autoturism care să le ofere elevilor de la școala profesională și instruirea practică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS