5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDoljul, fără nici un elev promovat la bacalaureatul special

Doljul, fără nici un elev promovat la bacalaureatul special

Conducerea Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova a precizat că este necesară schimbarea programei pentru examenul de bacalaureat și adaptarea ei la pregătirea pe care o au elevii cu performanțe la sport
Conducerea Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova a precizat că este necesară schimbarea programei pentru examenul de bacalaureat și adaptarea ei la pregătirea pe care o au elevii cu performanțe la sport

Sesiunea specială a examenului național de bacalaureat a luat sfârșit. La acest examen au participat elevii calificați la olimpiadele internaționale, elevii acceptați la universități de peste graniță, precum și sportivii de performanță care în perioada primei sesiuni vor participa la competiții naționale sau internaționale. Doljul a avut doi candidați la acest examen, dar nici unul nu a reușit să promoveze. Cei doi candidați provin de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ și sunt sportivi cu performanțe sportive notabile. Managerul liceului a precizat că eșecul acestora a fost cauzat de programa pentru examen, care nu este adaptată la specificul unităților de învățământ cu profil sportiv, subliniind faptul că liceenii care ajung în loturile naționale stau și opt-nouă luni pe an în cantonamente.

Anul acesta, sesiunea specială a examenului național de bacalaureat s-a desfășurat în județul Prahova. La acest examen au participat 195 de candidați, din care, conform rezultatelor după contestații, au promovat 175, procentul de promovabilitate al acestei sesiuni fiind de 77,95%, în creștere față de anul trecut, când promovabilitatea a fost de 68,09%.
Pentru județul Dolj însă, anul acesta procentul de promovabilitate este de 0%, pentru că nici unul din cei doi candidați care au participat la bacalaureatul special nu a promovat. Cei doi elevi provin de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova și sunt sportivi cu performanțe notabile. Unul însă nu a reușit să treacă proba la limba și literatura română, iar altul pe cea de geografie.
Managerul liceului din Craiova, Geri Mitroi, a precizat că rezultatele de la bacalaureat ale sportivilor sunt efectele programelor pentru examene în care nu se ține cont de specificul liceelor. „Programa pentru bacalaureat nu este adaptată la cerințele unui liceu cu program sportiv. Acești elevi nu au o probă specifică pregătirii lor sportive. Există Olimpiadă de Pregătire Sportivă Teoretică, la care anul acesta chiar am obținut mențiune, însă această disciplină nu se regăsește în programa pentru examenul național de bacalaureat. Sperăm ca pe viitor lucrurile să se schimbe, având în vedere că există dezbateri privind organizarea unui examen național de bacalaureat diferențiat“, a spus managerul Geri Mitroi.

Sunt probe de examen cu materie din ultimul an de liceu

Directorul Liceului „Petrache Trișcu“ din Craiova a explicat că sportivii de performanță fac și mai greu față examenelor naționale, având în vedere că la unele probe materia este în bună parte din ultimul an de liceu. „La nivelul unității școlare, profesorii încep să facă pregătire suplimentară cu elevii chiar din clasa a XI-a. Dar sunt discipline de examen, cum este istoria, care intră la proba obligatorie, la care se dă examen din programa de clasa a XII-a. Or un sportiv de performanță care stă în cantonament opt-nouă luni pe an și restul la competiții nu are timp să parcurgă toată acea materie. Ar trebui schimbat ceva, pentru că sunt elevi care ajung să reprezinte și să aducă premii pentru România chiar și la competiții internaționale“, a mai spus Geri Mitroi.
Cadrul didactic a precizat că liceenii care ajung în loturile naționale ar trebui ca pe perioada cantonamentului să aibă parte și de pregătire suplimentară la disciplinele de cultură generală care se cer la bacalaureat. „Acești sportivi de performanță ar trebui cumva să fie și ei impulsionați să învețe mai mult, să aibă profesori care să le asigure pregătirea acolo. În prezent, federațiile pun accent doar pe performanțele lor sportive“, a subliniat directorul Geri Mitroi.
Managerul Liceului cu Program Sportiv a mai precizat că bacalaureatul este promovat, în general, de elevii care nu fac performanță sportivă și care stau în preajma familiei.
„În medie, promovabilitatea la bacalaureat pe școală este de peste 70%. Sunt rezultate bune la acest examen, dar sunt obținute, în general, de copii care nu ajung la competițiile naționale și internaționale, care nu sunt plecați foarte mult timp de acasă și care mai pot fi sub controlul familiei, ce se implică în pregătirea lor la disciplinele teoretice, monitorizând învățarea și temele“, a mai spus managerul.
Sportivii care nu au promovat examenul se pot înscrie însă pentru cea de-a doua sesiune a bacalaureatului care va începe în luna august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS