16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieConcursul pentru directori de școli, condiționat de numărul de elevi

Concursul pentru directori de școli, condiționat de numărul de elevi

Numărul posturilor de director adjunct s-ar putea diminua, în funcție de câți elevi  se vor înscrie pentru anul școlar 2017-2018
Numărul posturilor de director adjunct s-ar putea diminua, în funcție de câți elevi se vor înscrie pentru anul școlar 2017-2018

Posturile de directori și directori adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar care sunt ocupate prin detașare în interesul învățământului vor fi scoase la concurs în perioada iunie-iulie 2017. În județul Dolj sunt peste 60 de funcții care nu sunt ocupate prin concurs. Situație similară este și în celelalte județe ale Olteniei. Reprezentanții inspectoratelor școlare județene spun că, în anumite unități de învățământ, este posibil să se desființeze posturile de director adjunct, având în vedere că numărul copiilor înscriși se diminuează și nu se mai respectă normativele de încadrare.

La nivel național, 600 de posturi de director și director adjunct din grădinițe, școli și licee sunt ocupate în prezent de cadre didactice prin detașare în interesul învățământului. Ministrul educației a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că pentru aceste posturi se va organiza o nouă sesiune de concurs și a publicat calendarul de desfășurare a probelor. Până pe 15 iunie, inspectoratele școlare vor anunța posturile care vor fi scoase la concurs. În județul Dolj, în urma evaluărilor din octombrie -noiembrie 2016, au rămas neocupate prin concurs 44 de posturi de director și 17 posturi de director adjunct. Numărul posturilor de director adjunct ar putea să scadă, în funcție de planul de școlarizare pentru anul 2017-2018. „Conform legislației în vigoare, un post de director adjunct se înființează la un număr de 250 de copii. După ce vom verifica respectarea condițiilor de normare o să știm exact câte posturi de director adjunct avem“, a declarat inspectorul școlar general Monica Sună. Înscrierile pentru concurs se vor derula în perioada 19 iunie – 6 iulie, iar proba scrisă va avea loc pe 17 iulie. Evaluarea candidaților se va face după o nouă metodologie aprobată prin Ordinul nr. 3669/2017, prin care se include testarea competențelor manageriale ale candidaților.

Școli și grădinițe din Craiova și județ cu directori numiți prin detașare

Dintre cele 44 de posturi de director, care nu au fost ocupate prin concurs, o parte sunt și unități școlare din Craiova, cum ar fi Școala „Traian“, Școala Gimnazială „Lascăr Catargiu“, Grădinița cu program prelungit „Elena Farago“, Grădinița cu program prelungit „Tudor Vladimirescu“ și Grădinița cu program prelungit „Pheonix“. În ceea ce privește cele 17 posturi de director adjunct, numiri cu detașare s-au făcut la Colegiul Național „Frații Buzești“ pentru unul din cele două posturi, la Școala „Bethoveen“, Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu“, la Liceul Teoretic „Henri Coandă“, dar și Școala Gimnazială „Traian“.
În județ, numiri de directori au fost făcute, printre altele, la Liceul Teoretic Amărăștii de Jos, la Școala Gimnazială „Carol al II-lea“ din Dioști, dar și la Școlile Gimnaziale din Maglavit, Braloștița, Bratovoiești, Catane, Calopăr, la Cerăt, la Giurgița, Piscu Vechi, Scaești, Teslui, Daneți, Apele Vii, Vela, Lipovu și la Școala Gimnazială nr. 1 Băilești, la Școala nr. 1 Moțăței, Poiana Mare, Bulzești, Lipovu, Vela, Botoșești-Paia. Pentru director adjunct, în județ numiri au fost făcute la Liceul Tehnologic „Petre Baniță“ din Călărași, la Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași, la Liceul Tehnologic din Plenița, la Școala Gimnazială „Gheorghe Brăescu“ din Calafat, la Școala gimazială Filiași, precum și la Școlile Gimnaziale din Botoșești-Paia, Cetate, Braloștița și Sadova.

Gorj: 27 de posturi de director și 18 posturi de directori adjuncți

La nivelul județului Gorj, după concursul organizat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Știi-nțifice, au rămas neocupate 45 de posturi pe care au fost numiți prin detașare 27 de directori și 18 directori adjuncți. Posturi de directori au rămas la: Școala Gimnazială Mușetești, Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae“ Târgu Jiu, Școala Gimnazială Samarinești, Școala Gimnazială Bălănești, Școala Gimnazială „G. Uscătescu“ Târgu Cărbunești, Școala Gimnazială Bumbești Pițic, Școala Gimnazială Văgiulești, Școala Gimnazială Dănciulești, Colegiul Național „Tudor Arghezi“ Târgu Cărbunești, Școala Gimnazială Scoarța, Școala Gimnazială Săulești, Școala Gimnazială Arcani, Școala Gimnazială Plopșoru, Școala Gimnazială nr. 1 Țicleni, Școala Gimnazială Câlnic, Școala Gimnazială Țânțăreni, Școala Gimnazială Negreni, Școala Gimnazială Bărbătești, Școala Gimnazială Alimpești, Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ Târgu Jiu, Școala Gimnazială Sâmbotin, Liceul Teologic Târgu Jiu, Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu“ Târgu Jiu, Școala Gimnazială Negomir, Școala Gimnazială Drăguțești, Școala Gimnazială Ionești și la Școala Gimnazială Bălcești.
În ceea ce privește funcțiile de director adjunct rămase neocupate, acestea sunt la Școala Gimnazială Aninoasa, Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu“ Târgu Jiu, Liceul Tehnologic Baia de Fier, Liceul Tehnologic Turceni, Liceul Tehnologic Bustuchin, Liceul Tehnologic Roșia Jiu, Școala Gimnazială „G. Uscătescu“ Târgu Cărbunești, Școala Gimnazială nr. 1 Rovinari, Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu“ Târgu Jiu, Liceul cu Program Sportiv, Școala Gimnazială Plopșoru, Școala Gimnazială nr. 2 Motru, Colegiul Național „George Coșbuc“ Motru, Școala Gimnazială „Pompiliu Marcea“ Târgu Jiu, Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ Târgu Jiu și la Liceul Teologic Târgu Jiu.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj va analiza toate posturile de director şi director adjunct pentru a vedea dacă toate vor fi scoase la concurs sau unele vor fi desfiinţate. Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a precizat că în privinţa inspectorilor şcolari, opt dintre posturi sunt ocupate fără concurs, dintr-un total de 17 posturi. De asemenea, postul de inspector şcolar general adjunct este în continuare ocupat fără concurs.

Olt: Numărul posturilor de director adjunct de școală ar putea să scadă

Inspectoratul Școlar Ju-dețean (ISJ) Olt evaluează în această perioadă situația din județ și, ținând cont de prognoza privind populația școlară în următorii ani, ar putea să diminueze numărul posturilor de director adjunct care vor fi declarate vacante pentru concursul din perioada următoare. „Într-o zi-două definitivăm situația și vom face publică lista“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Olt, inspectorul Mirela Paraschiv.
În urma concursului din toamna trecută au rămas neocupate 72 de posturi de director și 21 de posturi de director adjunct, din ultima categorie fiind posibil ca o parte să nu se mai regăsească în lista celor vacante la concursul care vine.
Aproape 100 de candidați au fost atunci declarați respinși, unii dintre aceștia, „nume grele“. Printre ei, actualul inspector școlar general-adjunct Florica Grecu, cea care s-a înscris pentru postul de director al Colegiului Național „A.I. Cuza“ Corabia. Ulterior, profesoara a picat, de două ori (ultima dată vinerea trecută), și concursul pentru postul de adjunct al ISJ Olt.
Dacă principalele licee au, din toamna 2016, directori cu concurs, mai multe școli gimnaziale din municipiul Slatina și foarte multe din județ sunt conduse de directori detașați pe post. Printre acestea: Școala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Slatina, Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă“ Slatina, Școala Gimnazială nr. 3 Slatina etc.

Directorii care au picat concursul, pe posturi

Un moment discutabil s-a înregistrat la începutul acestui an, când directorii care nu au promovat concursul, dar și cei care ocupau la acel moment funcția, dar nu s-au prezentat la concurs, și-au pierdut, conform metodologiei, funcțiile. Conducerea ISJ s-a mândrit la acel moment că a procedat la „consultarea cancelariei“, alegând persoane care să corespundă criteriilor de ocupare a funcțiilor, dar să se bucure și de susținerea colegilor. La scurt timp a intervenit, însă, odată cu schimbarea conducerii ministerului, și schimbarea metodologiei, iar la ISJ au apărut peste noapte zeci de demisii ale directorilor proaspăt numiți. În locul lor au revenit, în majoritatea cazurilor, directorii care nu promovaseră sau nu se prezentaseră la concurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS