6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAbsolventă a Colegiului „Elena Cuza“, acceptată la Universitatea din Viena: „Un rol important l-au avut reușitele de la școală“

Absolventă a Colegiului „Elena Cuza“, acceptată la Universitatea din Viena: „Un rol important l-au avut reușitele de la școală“

Absolventă a Colegiului Național „Elena Cuza“, Andreea Drăgan, elevă de zece și olimpică la limba germană, a fost admisă la Universitatea din Viena
Absolventă a Colegiului Național „Elena Cuza“, Andreea Drăgan, elevă de zece și olimpică la limba germană, a fost admisă la Universitatea din Viena

Olimpică în anii de liceu, Andreea Drăgan se numără în aceste zile printre cei 268 de absolvenți ai Colegiului Național „Elena Cuza“ din Craiova care susțin bacalaureatul. Pentru Andreea, examenul maturității reprezintă ultimul prag pentru a ajunge să înceapă pregătirea profesională pentru cariera mult visată. Își dorește să devină procuror și pentru această profesie s-a îndreptat spre Facultatea de Drept din cadrul Universității din Viena, de unde a și primit răspunsul că a fost acceptată.

Cei patru ani de studiu la Colegiul Național „Elena Cuza“ au reprezentat o perioadă frumoasă cu multe proiecte, schimburi de experiențe în diverse țări, dar și concursuri școlare. Așa descrie Andreea Drăgan perioada liceului. În aceste zile, tânăra se numără printre absolvenții care susțin bacalaureatul. Andreea însă își dorește să promoveze examenul cu o medie mare, pentru că rezultatul este luat în calcul pentru definitivarea admiterii la facultate. „Am aplicat în luna aprilie a acestui an la Facultatea de Drept de la Universitatea din Viena. Am depus CV-ul, scrisoarea de intenție, dosarul cu activitățile și rezultatele mele și am primit răspunsul că sunt acceptată. Am reușit să îmi îndeplinesc astfel una dintre dorințe, aceea de a fi acceptată pentru a studia la o universitate în limba germană și am reușit acest lucru. Inițial am vrut la Berlin, dar în cele din urmă am ales Viena, fiind și mai aproape de casă. Altă dorință este să devin procuror. M-am ghidat spre această profesie după filmele documentare. Pare fascinant cum rezolvă cazurile. Procurorii sunt oamenii care își pun viața în pericol pentru stat și pentru a diminua ceea ce se întâmplă rău în lume“, a spus absolventa de liceu. Pentru a ajunge să aibă astfel de reușite, tânăra a fost printre elevii interesați să acumuleze cât mai multe cunoștințe. La clasă, în primii doi ani, media generală a fost 9,90, iar în clasele a XI-a și a XII-a a avut media generală 10. A participat și la multe activități extracurriculare. „M-am implicat în multe proiecte, schimburi de experiențe. Am fost în Polonia, în Germania. Am fost și la concursurile școlare. M-au interesat în special cele la limba germană și în ultimii doi ani am ajuns la olimpiada națională. În primul an m-am clasat pe locul III la individual, iar anul acesta am fost pe locul II la individual și pe locul III la proiectul de grupă. Premiile la olimpiadă m-au ajutat foarte mult, în special cel de anul acesta pentru că după ce am depus diploma cu rezultatul la Universitatea din Viena, Facultatea de Drept, condițiile de admitere s-au schimbat. Dacă inițial, când am aplicat, mi-au spus că sunt acceptată și pentru a fi admisă și înmatriculată este nevoie să obțin minimum media 9 la bacalaureat, acum, după ce am depus și diploma de la olimpiadă, media minimă pentru a definitiva admiterea la Universitatea din Viena trebuie să fie 8“, a spus absolventa. Un rol important pentru a fi admisă îl au și certificatele DSD, pe care le primesc elevii Colegiului Național „Elena Cuza“, care urmează cursurile specializării filologie-bilingv germană și promovează la absolvire examenul care atestă că au cunoștințe temeinice de limba germană.

Fiecare examen pentru mine înseamnă emoție

Andreea Drăgan spune că un rol important în reușitele ei l-a avut familia. „Părinții mei m-au susținut nu numai material, ci și spiritual și cred că asta contează foarte mult pentru reușită. Au fost lângă mine pas cu pas și m-au ajutat să am aceste rezultate. De exemplu, chiar și anul acesta la olimpiada națională de germană de la Piatra Neamț au venit să fie lângă mine. Au stat cu mine la festivitatea de premiere și asta contează foarte mult. Și pe viitor simt că voi avea acest sprijin. Îmi doresc să vină și ei la Viena. Sunt pregătiți și pentru această provocare. Tatăl meu, care este inginer, deja a învățat limba germană. Mama este economist și va învăța și ea limba germană“, a mai spus absolventa Colegiului Național „Elena Cuza“. Pregătirea profesională a Andreei va fi de durată, dar va implica și costuri materiale. „Cursurile costă 300 de euro pe semestru, ceva mai scumpă este însă întreținerea, care ajunge cam la 1.000 de euro pe lună cu tot cu chiria la cămin. Studiile de licență durează patru ani, iar apoi la magistratură va mai fi un an și jumătate“, a mai spus Andreea. Cele mai mari emoții nu le are deocamdată pentru perioada când va fi departe de casă, ci pentru bacalaureat. „Mă simt pregătită să fac față acestui examen. Am învățat foarte mult. Numai eu știu câte nopți am învățat. Cu toate acestea, am emoții. Fiecare examen este ceva aparte pentru mine“, a spus tânăra. Odată ce va trece și sesiunea bacalaureatului, Andreea spune că își dorește să aibă o perioadă în care să citească mai multe cărți de istorie, materie care a fascinat-o după ce a început să se pregătească pentru proba examenului național.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS