Olimpicii Craiovei, în lumina reflectoarelor

Autori


Muncesc zi de zi pentru performanță și mulți dintre ei reușesc să se califice pe primele trei locuri la nivel național. Un rol important îl joacă profesorii de la școală, care îi îndrumă și îi pregătesc pentru aceste competiții. Zeci elevi din Craiova, antrenați de dascăli dedicați profesiei, au reușit să fie pe podiumul olimpiadelor naționale fie că este vorba de limba română, informatică, matematică, biologie, limbi străine, religie, discipline tehnice, arte sau sport. Rezultatele lor au fost prezentate și premiate vineri, 2 iunie, la Filarmonica Oltenia, în cadrul ședinței festive a Consiliului Municipal Craiova.

Filarmonica Oltenia a fost și anul acesta locul unde elevii și profesorii din Craiova au avut ocazia să fie felicitați și recompensați pentru performanțele lor. Au fost premiați atât elevii care au obținut performanțe în anul școlar anterior, cât și cei care au obținut premii în acest an școlar. În total, 65 de elevi de gimnaziu și liceu, antrenați de 43 de dascăli, au fost în lumina reflectoarelor pentru reușitele lor. Unii sunt olimpici care s-au făcut remarcați și în anii anteriori, cum ar fi Emanuel Dicu de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, recunoscut pentru performanță informatică sau Adela Popi, olimpică la franceză. Alți elevi sunt la prima experiență, dar cu planuri mari și pentru anii următori. Irina Georgescu, de exemplu, a reușit anul acesta să se califice și să obțină premiul I la Olimpiada națională de limba română. Irina este elevă în clasa a VI-a la Școala gimnazială „Traian“ din Craiova și spune că reușita ei are la bază pasiunea pentru lectură. „De mică lecturez foarte mult. Și așa am ajuns să acumulez foarte multe cunoștințe la limba română și să fiu și la etapa națională a acestei olimpiade. Desigur, un rol important îl are și doamna profesor de la clasă Daniela Toma, care m-a pregătit pentru această competiție. Olimpiada a fost o experiență frumoasă. S-a desfășurat în orașul Deva și am avut ocazia să vizitez cetatea Devei, dar și Castelul Huniazilor“, spune eleva. Festivitatea de premiere de la Craiova i-a adus elevei însă multe emoții. „Nu am mai fost niciodată la o asemenea premiere. Este foarte frumos organizată. Am mari emoții“, a spus Irina. Limba și literatura română nu este însă singura disciplină pe care eleva o îndrăgește. Și fizica este altă materie la care își dorește ca anul viitor să reușească să fie printre cei mai buni elevi din țară. „Pentru anul viitor, obiectivul meu este să ajung la Olimpiada națională de fizică pentru că iubesc foarte mult această materie. Anul acesta am a fost a treia pe județ“, a mai spus eleva Școlii gimnaziale „Traian“ din Craiova.

Elevi care și-au descoperit pasiunea de la vârste mici

Andreea Antonie este altă elevă olimpică, care anul acesta a reușit să obțină premiul II la Olimpiada națională de biologie, fiind singura performanță remarcabilă obținută la această disciplină de elevii din Craiova. Andreea este în clasa a IX-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ și spune că a descoperit pasiunea pentru biologie din gimnaziu. „În gimnaziu am reușit să descopăr pasiunea pentru biologie. În clasa a VII-a am obținut premiul special la etapa națională, iar acum am evoluat și am ajuns să iau premiul II. Am reușit acest lucru cu multă muncă făcută cu pasiune“, a spus Andreea. Un rol important pentru pregătirea elevei l-a avut și profesoara de biologie Camelina Ștefan. Și pe viitor, adolescenta își dorește să continue să facă performanță la această disciplină, iar cunoștințele acumulate în cadrul acestor competiții să le folosească pentru formarea sa profesională pentru că intenționează să urmeze Facultatea de Medicină.

Premiați au fost și elevii cu performanțe la sport. Ștefan Rezeanu a reușit în anul școlar 2015-2016 cu echipa Școlii gimnaziale „Elena Farago“ să obțină premiul III la Olimpiada gimnaziilor, secțiunea fotbal. În prezent, Ștefan este elev la Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ la clasa de volei, dar continuă însă pasiunea pentru fotbal. „Mă pasionează fotbalul de mic. Mi-a plăcut mult și vreau să fac performanță și mă antrenez pentru acest lucru. Sunt legitimat și la CS Universitatea Craiova, ne desfășurăm antrenamentele la stadionul Extensiv. Am un program foarte activ. Dimineața am antrenamentele de volei la școală, iar seara antrenamentul de două ore la fotbal, care este foarte solicitant. Lupt pentru visul meu, acela de a fi un sportiv bun al Craiovei. Îmi doresc să devin fotbalist la echipa Craiovei. Sper să nu dezamăgesc“, a spus Ștefan.

Performanțe și la arte


Performanțele nu au lipsit anul acesta nici în domeniul artelor. Eleve de la Liceul „Marin Sorescu“ din Craiova au reușit să fie din nou pe podium, chiar dacă sunt în clasele de gimnaziu sau liceu.

Cristina Tomescu, elevă în clasa a VII-a, a obținut premiul I la Olimpiada națională de interpretare instrumentală. „Sunt pianistă și pot spune că muzica, mai ales pianul, reprezintă universul meu. Am început să cânt de mică. La vârsta de șase ani m-am înscris la cursurile de canto de la Palatul Copiilor, iar cadrul didactic care m-a pregătit acolo m-a îndrumat să urmez cursurile Liceului de Arte, pentru a continua să îmi dezvolt urechea muzicală. În clasa a II-a am descoperit pasiunea pentru pian și m-am axat pe studiul lui. De atunci am început să fac performanță și am strâns mai multe premii I și II la concursurile naționale și internaționale. Anul acesta am obținut încă un premiu I la concursul național de interpretare instrumentală clasele III-VIII, care s-a desfășurat la Arad. Este o performanță importantă pentru mine, mai ales că și anul trecut la această competiție am fost tot pe locul I“, a spus Cristina. Deși este la gimnaziu, olimpica a avut deja concerte peste granițe. „Anul acesta, în luna februarie am avut deja un recital la München, în Germania, unde am fost invitată de maestrul Walter Kraft, încântat de mine când m-a ascultat aici la concursul internațional Craiova Piano. Am cântat la Music Seminar. Mai am o invitație în iulie, la München, la Filarmonică. O să particip și la un concurs internațional, care va avea loc la Conservatorul de Muzică de la Viena. Este o competiție foarte dificilă cu două etape eliminatorii și sper să ajung pe podium“, a mai spus Cristina Tomescu. Eleva este antrenată la școală de profesoara Daniela Balaci.

Altă olimpică a Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova este Ioana Nedelcu, care în ultimii doi ani a fost pe locul I la Olimpiada națională de interpretare vocală instrumentală și studii teoretice, fiind pregătită de profesoara Speranța Șopov. Ioana studiază vioara de la vârsta de cinci ani. „Muzica este un mod frumos de a te exprima. Pentru reușită este nevoie și de repetiții. Zilnic repet trei-patru ore. Îmi doresc ca pe viitor să fac carieră în muzică, să ajung într-o orchestră bună de peste granițe“, spune eleva. La o carieră peste granițe speră și Roxana Nicolae, elevă în clasa a XI-a la specializarea designer vestimentar, tot de la Liceul de Arte „Marin Sorescu“. Roxana a reușit să se facă remarcată și la concursurile de specialitate, obținând premiul III la concursul național de creație vestimentară.

„Este primul an în care particip la olimpiadă pentru că olimpiadele de arte încep din clasa a XI-a. Am reușit să mă calific printre cei mai buni. A contat foarte mult originalitatea. Am reușit să ofer ceva nou și ceva care mă reprezintă prin ceea ce desenez“, a spus eleva. Adolescenta își dorește să ajungă un cunoscut designer. Se pregătește zilnic alături de profesoara Monica Dincă și speră ca după liceu să ajungă să studieze în Anglia pentru a deveni un designer vestimentar cunoscut.

Potrivit reprezentanților administrației locale, elevii olimpici și profesorii care i-au pregătit pentru performanță au fost premiați cu câte 1.000 de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

19 martie 2018

„Leii“ din Bănie înfruntă „leii“ din Banat

Baschetbaliştii de la SCM-U Craiova vor primi astăzi vizita formaţiei BC SCM Timişoara, în ultimul joc al etapei 21 din Liga Naţională. Meciul din Polivalentă va începe la ora 18.00 (Digi Sport) şi pune faţă în faţă două formaţii care

Sumarul ediției de miercuri, 7 iunie 2017

Actualitate

» Myanmar: Au fost găsite în Marea Andaman resturi ale avionului cu peste 100 de pasageri dispărut anterior de pe radare
» ​Iohannis se întâlneşte azi cu comunitatea românească din SUA şi ţine un discurs la un influent think tank conservator
» A opta victimă a atacului de la Londra a fost găsită în apele Tamisei
» Sechestru în valoare de peste 30 de milioane de lei în dosarul privind vânzarea de către LPF a drepturilor TV
» Turcan: Deputații PNL care au votat pentru legea salarizării să explice ce i-a determinat să ia această decizie
» Un avion din Myanmar cu 116 oameni la bord a dispărut de pe radar

Publireportaj

» Ișalnița, meriți mai mult!
» Scrisoare către craioveni
» Adrian Prisnel: Singur împotriva PSD și opoziția de catifea

Dolj

» Revoltă la Plenița împotriva polițiștilor din comună
» Plombe de ochii electoratului, pe strada Abatorului
» Biserica „Sfântul Irodion“ de la Poiana Mare va fi sfinţită duminică
» Primăria Țuglui îşi execută silit fostul primar
» Fostul edil din Șimnicu de Sus, declarat incompatibil de ANI
» Water Park-ul Craiovei, în prag de recepție
» Anunţ cu privire la preschimbarea actelor de identitate
» Craiova: Străzi inundate în urma ploii torențiale
» Asfalt in ochii electoratului
» Condiţii precare
» Mai prindem „bălăceala” de vară la Water Park?
» Un bărbat a încercat să intre cu un cuţit de tip baionetă în sediul Tribunalului Dolj
» Craiova: Prietenie şi muzică din Luxemburg şi Olanda, la Filarmonica “Oltenia”
» UPDATE – Dolj: Trupul băiatului de 17 ani dispărut în apele Jiului a fost găsit
» Conferinţă internaţională la Craiova despre mărturisitori ai dreptei credinţe în perioada comunistă
» Dolj: Apa a fost restricţionată în Dăbuleni
» Dolj: Primul candidat eliminat la bacalaureat
» Dolj: Bacalaureatul continuă în 14 centre din Craiova şi judeţ

Gorj

» Greenpeace: Gorjul, în top la tăieri ilegale de arbori
» Întâlnire cu şefii Collini Lavori pentru repararea unui drum afectat de construirea variantei ocolitoare
» Sprijin pentru promovarea internaţională a Transalpinei
» Garda de Mediu, în control în Parcul Central din Târgu Jiu
» Gorj: Câţiva aleşi locali riscă să fie anchetaţi pentru că ar fi colaborat cu Securitatea
» Gorj: Ministrul Energiei, aşteptat la Târgu Jiu
» Gorj: Au fost tipărite buletinele de vot pentru Târgu Jiu şi Drăguţeşti

Olt

» Olt: Apă în curți și culturi distruse în grădini, în urma ploilor de miercuri seară
» Olt: Brancardierul de la Morga din Slatina şi alţi şase traficanţi de droguri, arestaţi pentru 30 de zile
» Oltenii vor Căluș de Cartea Recordurilor (VIDEO)
» Olt: A început a XIX-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc“

Mehedinţi

» ISU Mehedinţi face recomandări pentru perioada Codului Galben de ploi şi vijelii
» Jandarmii din Craiova şi Severin vor simula capturarea sau nimicirea unui grup infracţional la Porţile de Fier II

Sport

» Alexandru Băluță visează la debutul în naționala mare
» Genoveva Roșie lasă Real Craiova pentru Atletico Madrid
» Tenis: Simona Halep, calificată în semifinalele turneului de la Roland Garros, după o revenire senzațională
» Tenis: Novak Djokovic, eliminat fără drept de apel în sferturi la Roland Garros

Bani & Afaceri

» Cine sunt beneficiarii unor pensii speciale diferite (I)

Magazin

» Bancul zilei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Horoscop
» Programul Inspire Cinema Craiova pentru perioada 9-15 iunie

Opinii

» Joaca de-a salarizarea sau cum să înșeli 1 milion de oameni fără să clipești

Top