Performanță deosebită pentru Olt – Trei calificați în lotul național de matematică și 11 medalii

Autori


Din 17 elevi care au concurat în acest an la faza națională a olimpiadei de matematică, 11 s-au întors acasă, în județul Olt, cu medalii. Trei dintre elevi se luptă la baraj pentru un loc în lotul național de juniori, care va participa, în vară, la Balcaniadă.

Cel mai bun rezultat al elevilor olteni l-a înregistrat Liviu Chirimbu, clasa a XII-a, de la Colegiul Național „Ion Minulescu“ Slatina, cel care a obținut medalia de aur și premiul III (Societatea Română de Științe Matematice oferă medalii, Ministerul Educației, premiile). Performanța era așteptată, Liviu Chirimbu fiind medaliat și în ceilalți ani de liceu. Materia din acest an, foarte aproape de matematica superioară, a spus profesorul său, Marius Perianu, i-a venit însă ca o mănușă, elevul fiind înclinat spre studiul individual. Va continua, a mai precizat prof. Perianu, să studieze în România, deși ar fi obținut ușor un loc la universități cu renume din străinătate, la Politehnică, unde are deja locul asigurat.

Performanța ca trei elevi din același județ să se califice în lotul național lărgit (performanță care situează județul pe locul II, după București, în clasamentul realizat în funcție de numărul de elevi calificați în lot) au adus-o doi elevi din Slatina și unul din Caracal, toți cu rezultate și în anii anteriori. Aceștia sunt: Diana Țolu și Vlad Coneschi, elevi în clasa a VII-a, pregătiți de profesoara Simona Năsui, respectiv profesoara Grațiela Popa, elevii Școlii „Eugen Ionescu“ din Slatina, și Mitrache Ionuț Marian, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu“ din Caracal, pregătit de profesoara Eugenia Țolu.

Ce spun profesorii

Deși fiecare profesor are speranța că elevii pregătiți își vor depăși performanțele anterioare, în acest an chiar s-a întâmplat. Este cazul elevilor pregătiți de profesoar Simoan Năsui, Diana Țolu reușind calificarea în lotul național lărgit, deși în fiecare an a avut punctaje foarte bune și medalii. Un rezultat mai bun au înregistrat și Andreea Dobre și Marius Militaru, iar performanța elevilor este cu atât mai importantă cu cât cei mai mulți își împart eforturile participând la mai multe olimpiade. „Diana Țolu este calificată la lingvistică și la Concursul Național «Ionel Teodoreanu» și a renunțat la fizică. Acum, vom vedea, dacă etapa națională la o altă disciplină va coincide cu vreo probă de baraj, din câte am înțeles de la ea, va opta pentru matematică. (…) Sunt copii deosebiți și cea mai mare bucurie, vorbesc de elevii mei acum, este că se observă progresul de la un an la altul“, a declarat Simona Năsui.

Vlad Coneschi (medaliat cu aur anul trecut), de asemenea calificat în lotul lărgit, își reconfirmă valoarea. Și el urmează să concureze în această săptămână la faza națională a olimpiadei de informatică, iar în aceeași situație se află și Robert Vădăstreanu (medaliat anul trecut la olimpiada balcanică de matematică pentru juniori), ambii pregătiți de profesoar Grațiela Popa. „Sunt la a patra calificare a unui elev de-al meu în lotul lărgit şi cred că este momentul să ridic o problemă. La acest nivel, cred eu, copiii au nevoie să se pregătească şi cu profesori de liceu şi chiar cu profesori universitari, pentru a fi pe picior de egalitate cu colegii lor din ţară. Suntem, îmi spune domnul Coneschi, pe locul II în lot, după Bucureşti, ca număr de elevi calificaţi. Cei din Bucureşti beneficiază, însă, de pregătire inclusiv cu profesori universitari, ai noştri nu. Nu poţi, la un moment dat nu ai timpul fizic necesar, să acoperi totul. Eu am avut patru elevi calificaţi, a trebuit să-mi împart timpul. Cred că ar trebui să propunem Inspectoratului Şcolar să semneze un parteneriat, ceva, astfel încât în această perioadă elevii calificaţi la lot să beneficieze de sprijin, de ajutorul unor profesori care cunosc structura subiectelor în astfel de competiţii, profesori care au şi disponibilitatea să ajute“, a declarat profesor Grațiela Popa.

Rezultatele de top nu au fost o surpriză nici la Caracal, unde, de asemenea, sunt elevi olimpici. Ionuț Mitrache a lucrat an de an, a performat și, deși rezultatele sale au atras atenția liceelor de top din București, va continua să se pregătească la Caracal, cel mai probabil la Colegiul Național „Ioniță Asan“, a precizat profesoara lui, Eugenia Țolu. Colega de școală, Sara Lia, clasa a VI-a, este, de asemenea, un elev deosebit, calificată și la informatică și fizică, dar concurentă cu rezultate foarte bune și la limba engleză, unde la olimpiadă a intrat în competiție cu elevi de clasa a VII-a.

„Acești copii, în timpul orelor, fac cu totul altceva, programa de olimpiadă este cu mult peste ce se lucrează la clasă. Își cumpără auxiliare, culegeri, participă la tot felul de concursuri, sunt deosebit de bine informați și de multe ori îmi lansează provocări. Lucrează relaxat, cu foarte mare ușurință. Ideea este că nu fac nimic forțat, nu ar obține performanțe. Își doresc, este pasiune, și, foarte important, sunt și foarte bine susținuți de părinți. Au venit cu acest apetit pentru matematică din școala primară, încă de acolo mergeau la concursuri“, a declarat profesoara Eugenia Țolu. Cât despre cel mai bun rezultat înregistrat în acest an în județ, cel al elevului Liviu Chirimbu, profesorul său, Marius Perianu, a declarat, printre altele: „A reușit să-i depășească, practic, și pe cei care au fost la olimpiada internațională“.

Cine sunt medaliații


Rezultate deosebite au înregistrat 11 din cei 17 elevi calificați la etapa națională, grație lor județul având în continuare asigurat un număr mare de locuri și la olimpiada de anul viitor. Iată care sunt medaliații:

Clasa a XII-a: Liviu Chirimbu, Colegiul Național „Ion Minulescu“ Slatina, medalie de aur, premiul III.

Clasa a X-a: Dobriță George Mădălin, Colegiul Național „Ion Minulescu“ Slatina, medalie de bronz; Oporanu Ioan Nicolae, Colegiul Național „Radu Greceanu“ Slatina, medalie de bronz.

Clasa a VIII-a: Mitrache Ionuț Marian, Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu“ Caracal, mențiune și medalie de argint, calificat în lotul național lărgit; Vădăstreanu Robert Valentin, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ Slatina, medalie de bronz.

Clasa a VII-a: Țolu Diana, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ Slatina, mențiune și medalie de argint, calificată în lotul național lărgit; Coneschi Vlad, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ Slatina, medalie de bronz, calificat în lotul național lărgit; Dobre Andreea, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ Slatina, medalie de bronz.

Clasa a VI-a: Militaru Marius Ionuț, Colegiul Național „Ion Minulescu“ Slatina, medalie de bronz; Lia Sara Maria, Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu“ Caracal, medalie de bronz.

Clasa a V-a: Stanciu Daria Maria, Școala Gimnazială „Virgil Mazilescu“ Corabia, medalie de bronz; Bolborea Radu Ionuț, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ Slatina, medalie de bronz.

Punctaje bune, chiar dacă nu le-au adus medalii, au înregistrat și ceilalți elevi calificați la etapa națională: Florea Alina, Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu“ Caracal, clasa a VI-a; Ștefănescu Anastasia, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ Slatina, clasa a VII-a; Mușuroi Daniel Nicușor, Colegiul Național „Ion Minulescu“ Slatina, clasa a IX-a; Ene Mihaela Francesca, Colegiul Național „Ion Minulescu“ Slatina, clasa a IX-a; Ignat Horia Andrei, Colegiul Național „Ion Minulescu“ Slatina, clasa a X-a; Oprescu Ștefan Iulian, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ Caracal, clasa a XI-a.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 26 aprilie 2017

Actualitate

» DNA Ploiești cere încă două mandate de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță
» Fostul ministru Darius Vâlcov scapă de controlul judiciar în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie
» Atenţionare de călătorie în Turcia din cauza posibilelor manifestații de 1 Mai
» Parlamentul European a început procedura de ridicare a imunității eurodeputatei Marine Le Pen
» Parlament: Georgică Severin, președinte-director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune
» Ministerul justiţiei din Serbia confirmă că a primit o solicitare de amânare cu 40 de zile a termenului de depunere a cererii de extrădare în cazul lui Ghiţă
» UE a acordat azil în 2016 unui număr de persoane de două ori mai mare decât în 2015
» Undă verde pentru Ucraina de a călători fără vize în UE
» Franţa trimite în România o ambasadoare expertă în combaterea corupţiei şi spălării banilor
» Comisia juridică a Camerei Deputaţilor: Deţinuţii pot „cumpăra” zile libere contra remuneraţiei

Publireportaj

» Promedica24 vine în Craiova cu noi oferte de muncă

Dolj

» DNA, anchetă la vârful fostei conduceri a PNL Dolj
» Spitalul din Segarcea are nevoie de spaţiu şi de mai mulţi specialişti
» 3.700 de doze de vaccin hexavalent pentru copiii din Dolj
» Câinii de salvare fac spectacol la Electroputere Mall
» Concursul național de produse „Made for Europe“, la Craiova
» Water Park-ul, ecuație cu mai multe necunoscute
» Craiovean condamnat pentru vânzarea unei case de două ori
» Sute de hectare de vii din Dolj, afectate de brumă
» CAO, atenționată să rezolve situația „capcanelor“ din carosabil
» Gerul din nopțile trecute a distrus răsadurile din solarii
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Impozite mai mari achitate către Primăria Craiova
» Șoferul tirului care a ucis cinci oameni avea permisul suspendat
» A anunțat că i s-a furat mașina pentru a scăpa de amendă
» Ridicarea la cotă a capacelor, meteahna asfaltatorilor
» Made for Europe
» Colectionarul
» Frigul a distrus legumele din solarii
» Craiova: Furnizarea gazului se sistează temporar pe şapte străzi, în data de 27 aprilie
» Reabilitarea a 48 de km din DN6 între Alexandria şi Craiova, scoasă la licitaţie
» Dolj: Concurs de pictură și colaj pentru preșcolari și școlari

Gorj

» Gorj: Fermierii, aşteptaţi la APIA să depună cererile de plată unice, fără să fie penalizaţi
» Cupa Narciselor la buggy şi Sărbătoarea Narciselor, la Târgu Jiu
» Anchetă la Poliţia Locală din Târgu Jiu
» Se închide şi ultimul depozit de deşeuri din Gorj
» Cinci directori din Consiliul Judeţean Gorj îşi păstrează funcţiile
» Gorj: Cai liberi pe străzile din Târgu Jiu
» Gorj: Protest spontan la Garda de Mediu

Olt

» TIR-ul care a omorât 5 oameni în accidentul din Pădurea Sarului circula cu cauciuri reşapate. Şoferul avea 11 abateri în ultimele 28 de zile
» Şoferul TIR-ului care a provocat accidentul din Pădurea Sarului circula cu o dovadă, fiindu-i suspendat permisul cu puţin timp înainte de impact
» Olt: Amenzi de 3000 de lei aplicate prostituatelor din Slatina şi Balş

Vâlcea

» În Vâlcea se opreşte căldura de la 1 mai

Sport

» Marcel Popescu: Nu facem jocurile nimănui!
» Șapte titluri pentru judoka olteni la U14
» Alb-albaștrii vor o săptămână cu reușite
» Volei (m): SCM-U Craiova a învins CSM Bucureşti. Oltenii şi-au asigurat medalia de argint, dar speră la aur
» Fotbal / Mateiu, sancționat drastic de Comisia de Disciplină

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top