6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatie65,76% dintre profesorii doljeni au promovat definitivatul

65,76% dintre profesorii doljeni au promovat definitivatul

Inspectorul școlar general Monica Sună a precizat că în județul Dolj, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 65,76%
Inspectorul școlar general Monica Sună a precizat că în județul Dolj, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 65,76%

Cadrele didactice din județul Dolj care s-au înscris anul acesta la examenul național de definitivat au obținut la inspecțiile școlare și la portofoliu numai note de zece, însă după proba scrisă au promovat doar 65,76% dintre participanți. În rândul nepromovaților sunt cadre didactice care au peste patru ani vechime la catedră.

Anul acesta, examenul național de definitivat s-a derulat după noi reguli. Au avut posibilitatea să reia definitivatul și cei care nu au promovat primele trei sesiuni gratuite. Spre deosebire de anul trecut, candidații au avut de realizat și un portofoliu, probă prin care s-a redus obligativitatea de a obține minumum opt la examenul scris. Cu toate acestea, doar câţiva dintre candidați au reușit să promoveze. „În județul Dolj, din cei 138 de candidați validați pentru proba scrisă, 5 au absentat și 22 s-au retras din examen. Au ajuns astfel să predea lucrarea 111 cadre didactice, dintre care au promovat examenul 73 de candidați cu note peste 7,15. În această sesiune nu a fost obținută nici o notă de zece, dar avem 14 note peste 9, din care trei sunt la învățământul preșcolar și două la învățământul primar. Promovabilitatea în Dolj a fost 65,76%“, a declarat inspectorul școlar general Monica Sună.
Printre candidații care au susținut examenul de definitivat au fost și cadre didactice cu vechime la catedră de peste patru ani, care nici anul acesta nu au reușit să promoveze sesiunea. Cei mai mulți profesori nepromovați au fost la disciplina educație fizică și sport. Au fost însă și discipline la care nici un candidat nu a promovat examenul, cum ar fi la educație muzicală și la fizică.
Cei care au promovat definitivatul vor avea dreptul de practică și de a se înscrie pentru a obține celelalte grade didactice. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj au precizat că profesorii care au reușit să promoveze definitivatul în această sesiune și ocupă posturi vacante se pot titulariza pe catedrele respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS