10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieSute de profesori titulari vânează posturile vacante

Sute de profesori titulari vânează posturile vacante

356 de cadre didactice titulare în județul Dolj solicită să se transfere în alte unități școlare (Foto: Arhiva GdS)
356 de cadre didactice titulare în județul Dolj solicită să se transfere în alte unități școlare (Foto: Arhiva GdS)

Peste 350 de cadre didactice titulare din județ au depus cereri de pretransfer pe posturile vacante publicate de Inspectoratul Șco­lar Județean Dolj. Cele mai multe solicitări de schimbare a catedrelor sunt înregistrate la învățământul primar și la cel preșcolar. Repartizarea pe posturi se va face în ședință publică, pe 25 aprilie.

Posturile vacante pentru anul școlar următor publicate de Inspectoratul Școlar Județean Dolj sunt solicitate de cadrele didactice titulare care vor să se apropie de domiciliu, în etapa de pretransfer. Sunt peste 350 de cadre didactice care doresc ca din toamnă să predea la altă unitate școla­ră. În majoritatea situațiilor, cererea depășește oferta. „Sunt depuse 406 dosare de către 356 de candidați, aceștia solicitând pretransfer consimțit între unitățile de învățământ. Obținerea altui post se va face doar pe baza acordului eliberat de unitatea școlară la care urmează să ocupe catedra“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Cele mai multe solicitări de pretransfer sunt depuse de cadrele didactice de la învățământul primar și preșcolar, unde s-au și anunțat multe catedre vacante. „La învățământul primar sunt înregistrate 92 de dosare pentru 59 de posturi libere, dintre care 20 sunt la unități școlare din Craiova. Pentru învățământul preșcolar sunt 66 de educatoare care au depus cereri pentru cele 59 de posturi vacante publicate, dintre care 28 de posturi sunt la unități școlare din Craiova. Exemple avem și la alte discipline, sunt 34 de cereri de pretransfer la matematică, 30 de cereri la limba română, 29 la limba engleză, 21 de cereri pentru limba franceză și 17 solicitări la fizică“, a mai precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Dintre titularii care au solicitat altă catedră, 30 de profesori au susținut probe practice în specialitatea postului. Opt dintre cei înscriși nu au reușit să obțină note de trecere sau nu s-au mai prezentat. „Probele suplimentare au fost susținute de profesorii care au dorit să predea la învățământul vocațional, maiștri instructori, dar și de cei care au solicitat posturi la clasele de bilingv“, a explicat inspectorul școlar general Monica Sună.
Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Jude­țean Dolj, anul acesta, unitatea școlară cu cele mai multe posturi vacante este Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu“. „Unitatea de învățământ cu profil militar a fost reînființată de curând și anul acesta au fost afișate pentru prima dată posturile vacante. Cei care doresc să ocupe posturile respective trebuie însă să aibă avizul Ministerului Apărării Naționale, obținut în urma unui interviu“, a mai spus inspectorul școlar general Monica Sună.
Ședința publică de repartizare a posturilor didactice se va derula pe 25 aprilie. După etapa de pretransfer urmează titularizarea pe post a celor care funcționează pe catedre vacante, dar cu contract de muncă pe perioadă determinată. Dosarele pentru titularizarea pe post se depun în perioada 3-5 mai la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, iar repartizarea se va face pe 9 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS