Emoții pentru profesorii fără definitivat

Inspectorul școlar general Monica Sună a precizat că în județul Dolj sunt așteptate 138 de cadre didactice să susțină examenul scris de definitivare în învățământul preuniversitar


Cadrele didactice debutante din învățământul preuniversitar susțin azi examenul național de definitivat, care le dă dreptul de practică la catedră. În județul Dolj, din cei 163 de candidați înscriși inițial au fost validați 138 de candidați, care vor susține definitivarea în învățământ după noi reguli. Subiectele de la proba scrisă vor conține doar itemi din specialitate și didactica predării. În plus, de anul acesta pot relua definitivatul și cei care nu au promovat trei sesiuni, dar contra unei taxe, în Dolj fiind înregistrate trei astfel de cazuri.

Proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ se desfășoară azi, începând cu ora 10.00, în 42 de centre de examen, câte unul în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației Naționale, sunt așteptați să participe 6.417 candidați care au minimum un an vechime în învățământul preuniversitar. În această sesiune, examenul naţional pentru definitivare în învăţământ se organizează la 90 de discipline. Evaluarea de anul acesta conține și o probă suplimentară, cea a portofoliului profesional. Astfel, pe lângă inspecțiile la clasă, cadrele didactice au avut de depus și un portofoliu profesional care să cuprindă curriculum vitae, o scrisoare de intenție, un raport de progres, zece proiecte de lecții, teste de evaluare a elevilor, planificările anuale pe unități de învățare. După ce au trecut de aceste etape, candidații au fost validați pentru proba scrisă. În județul Dolj au fost validați 138 de candidați din 163 înscriși inițial. „Pe parcursul anului școlar au fost 25 de candidați care s-au retras. Pentru celelalte cadre didactice care au fost validate să susțină proba scrisă, centrul de examen este la Colegiul Național «Frații Buzești» din Craiova. Candidații trebuie să intre în sălile de examen în intervalul orar 8.00 – 8.45, iar între 9.00 și 10.00 va avea loc ședința de instruire. Anul acesta sunt și multe noutăți. Pentru prima dată, acest examen se desfășoară în luna aprilie și nu în vară, în luna august. La proba scrisă s-au scos elementele de pedagogie și psihologie, evaluarea constând în itemi din domeniul disciplinei de specialitate și al metodicii predării sau didacticii acesteia. Primele trei sesiuni sunt gratuite, iar cei care nu le promovează pot relua susținerea definitivatului contra taxei de 300 de lei. Măsura s-a impus din această sesiune și deja avem trei candidați. În ceea ce privește media de promovare, aceasta trebuie să fie minimum 8 și va fi formată din notele de la inspecțiile de specialitate, nota de la portofoliul profesional și nota de la proba scrisă“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună.

Candidați și cu șapte ani vechime la catedră

Condiția minimă pentru a susține definitivatul este ca un cadru didactic să aibă cel puţin un an de predare la catedră. O parte dintre participanții la examenul național de definitivare în învățământ au peste patru ani vechime la catedră, cum ar fi cazul unor cadre didactice care predau la Colegiul „Ștefan Velovan“, la Școala specială „Sfântul Mina“ sau la Școala Bucovăț. Cea mai mare vechime în astfel de situații se înregistrează la educatoare, un caz fiind la Grădinița Floare Albastră din Craiova, cu șase ani vechime, și altă situație fiind la Școala Gogoșu, cu șapte ani vechime la catedră. Candidații care constată că nu știu subiectele se pot retrage după prima oră de examen, iar sesiunea nu se ia în calcul. Lucrările scrise vor fi evaluate în şase centre organizate la nivel naţional. Primele rezultate se vor afișa pe 25 aprilie, iar contestațiile se vor depune pe 25 și 26 aprilie. Rezultatele finale se vor afișa pe 30 aprilie. Anul trecut au reușit să promoveze acest examen 98 din 132 de cadre didactice prezente la examen, procentul fiind de 74%, ceea ce a plasat județul Dolj pe locul al patrulea în ierarhia națională privind promovabilitatea la acest examen.

Gorj: 120 de profesori la definitivat


120 de profesori din judeţul Gorj susțin astăzi examenul de definitivat în învățământul preuniversitar.

Concursul se va desfă­șu­ra la Școala Generală „Constantin Săvoiu“ din Târgu Jiu. Pentru a-l promova, candidații trebuie să obțină minimum nota 8.

„Proba scrisă pentru susţinerea Examenului Naţional de Definitivare în Învăţământ – sesiunea 2017 va avea loc pe 20 aprilie 2017 (astăzi – n.r.), în Centrul de examen de la Şcoala Gimnazială «Constantin Săvoiu» din Târgu Jiu. Accesul candidaţilor în centrul de examen la proba scrisă se face în intervalul 8.00 – 8.45, pe baza actului de identitate valabil – carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate – ori, în lipsa acestuia, pe baza paşaportului în termen de valabilitate. Proba scrisă începe la ora 10.00, durata de redactare a lucrării fiind de patru ore“, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 20 aprilie 2017

Actualitate

» Franța: Schimb de focuri pe Champs-Elysées, un polițist ucis
» Gabriel Sandu, urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 3
» Guvern: Alegerile locale parţiale vor avea loc în data de 11 iunie 2017
» Guvernul finanțează realizarea unui studiu privind românii din diaspora
» USR propune modificarea Legii cetăţeniei române, pentru a ajuta tinerii din Republica Moldova
» CNAS pregătește reînceperea tratamentului fără interferon în luna mai
» Vremea se va menţine rece şi vineri şi sâmbătă
» Turcia: Un jurnalist a fost arestat pentru că a pus sub semnul întrebării rezultatul referendumului
» MApN: Exerciţii militare cu 40.000 militari din peste 20 de ţări, în regiunea Mării Negre, în iunie-august
» Un nou caz de transfuzie greşită de sânge. Un pacient al Spitalului Pantelimon din Capitală a decedat
» Laura Codruţa Kovesi, întâlnire cu ambasadorul Sloveniei la Bucureşti după capturarea lui Sebastian Ghiţă
» Ministrul Transporturilor anunță achiziționarea a patru aeronave noi pentru Tarom

Publireportaj

» Primăria Craiova răspunde acuzațiilor nefondate formulate de administratorul Depozitului Ecologic: SC Eco Sud SA nu trebuie să pună în pericol sănătatea craiovenilor

Local

» Livezile, în pericol din cauza temperaturilor scăzute
» Şcoală profesională la Corlăţel

Dolj

» Camera de Comerț, îngropată în datorii de 1,8 milioane de euro
» Profesori tot mai puțini la examenul de definitivat
» 14 milioane de lei în contul RAADPFL, din întreținerea spațiilor verzi
» 20 de ani pe 97,4 în FM
» Aleea Personalităților se mută în fața Parcului „Romanescu“
» Fina Mariei Schutz, la a doua condamnare
» Primăria le-a rambursat craiovenilor 40.000 de lei încasați necuvenit
» Patronul barului „Yes or No“ s-a sinucis în a treia zi de Paşte
» Fără terapie – Copiii cu autism, condamnaţi să rămână într-o lume tăcută
» Fabrica de bani de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj
» Ştefan Stoica, noul preşedinte al PNL Dolj
» CCIO – datorii de 1,8 milioane de euro
» Dragoş Troanţă Turculeanu este noul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj
» CJ Dolj a semnat un contract de finanţare de 1,5 milioane de euro pentru dotarea unei săli de operații a Clinicii de cardiologie
» Craiova: Lansare de carte la Biblioteca “Aman”

Gorj

» Zăpadă de 50 de centimetri la Rânca
» 12 gorjeni, în arest la domiciliu
» Gorj: Ciprian Florescu, numit prefect
» Gorj: Contract pentru expertizarea podului de la Turcineşti, avariat de Paşte
» Ciprian Florescu a demisionat din CJ Gorj pentru a fi numit prefect

Olt

» Olt: Polițiști agresați cu furca în timp ce interveneau pentru aplanarea unui conflict

Sport

» Au jucat șah în memoria lui Mihai Socoteanu
» Podariul nu s-a mai răzgândit
» Șoavă: Sper să găsesc formula câștigătoare
» Meci cu titlul pe masă între Craiova și Zalău
» „Satelitul“ luptă la Chiajna
» Ne „vindecăm“ jocul contra lui Dinamo?
» Pandurii caută cu disperare victoria
» Halep: Sunt pregătită să joc meciuri de Fed Cup aici, acasă

Magazin

» Ce afecţiuni pot ascunde cearcănele
» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Salată Tabouleh
» Programul Colours Cinema Craiova în perioada 21-27 aprilie

Opinii

» Frânturi de gând

Top