11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieEmoții pentru profesorii fără definitivat

Emoții pentru profesorii fără definitivat

Inspectorul școlar general Monica Sună a precizat că în județul Dolj sunt așteptate 138 de cadre didactice să susțină examenul scris de definitivare în învățământul preuniversitar
Inspectorul școlar general Monica Sună a precizat că în județul Dolj sunt așteptate 138 de cadre didactice să susțină examenul scris de definitivare în învățământul preuniversitar

Cadrele didactice debutante din învățământul preuniversitar susțin azi examenul național de definitivat, care le dă dreptul de practică la catedră. În județul Dolj, din cei 163 de candidați înscriși inițial au fost validați 138 de candidați, care vor susține definitivarea în învățământ după noi reguli. Subiectele de la proba scrisă vor conține doar itemi din specialitate și didactica predării. În plus, de anul acesta pot relua definitivatul și cei care nu au promovat trei sesiuni, dar contra unei taxe, în Dolj fiind înregistrate trei astfel de cazuri.

Proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ se desfășoară azi, începând cu ora 10.00, în 42 de centre de examen, câte unul în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației Naționale, sunt așteptați să participe 6.417 candidați care au minimum un an vechime în învățământul preuniversitar. În această sesiune, examenul naţional pentru definitivare în învăţământ se organizează la 90 de discipline. Evaluarea de anul acesta conține și o probă suplimentară, cea a portofoliului profesional. Astfel, pe lângă inspecțiile la clasă, cadrele didactice au avut de depus și un portofoliu profesional care să cuprindă curriculum vitae, o scrisoare de intenție, un raport de progres, zece proiecte de lecții, teste de evaluare a elevilor, planificările anuale pe unități de învățare. După ce au trecut de aceste etape, candidații au fost validați pentru proba scrisă. În județul Dolj au fost validați 138 de candidați din 163 înscriși inițial. „Pe parcursul anului școlar au fost 25 de candidați care s-au retras. Pentru celelalte cadre didactice care au fost validate să susțină proba scrisă, centrul de examen este la Colegiul Național «Frații Buzești» din Craiova. Candidații trebuie să intre în sălile de examen în intervalul orar 8.00 – 8.45, iar între 9.00 și 10.00 va avea loc ședința de instruire. Anul acesta sunt și multe noutăți. Pentru prima dată, acest examen se desfășoară în luna aprilie și nu în vară, în luna august. La proba scrisă s-au scos elementele de pedagogie și psihologie, evaluarea constând în itemi din domeniul disciplinei de specialitate și al metodicii predării sau didacticii acesteia. Primele trei sesiuni sunt gratuite, iar cei care nu le promovează pot relua susținerea definitivatului contra taxei de 300 de lei. Măsura s-a impus din această sesiune și deja avem trei candidați. În ceea ce privește media de promovare, aceasta trebuie să fie minimum 8 și va fi formată din notele de la inspecțiile de specialitate, nota de la portofoliul profesional și nota de la proba scrisă“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună.

Candidați și cu șapte ani vechime la catedră

Condiția minimă pentru a susține definitivatul este ca un cadru didactic să aibă cel puţin un an de predare la catedră. O parte dintre participanții la examenul național de definitivare în învățământ au peste patru ani vechime la catedră, cum ar fi cazul unor cadre didactice care predau la Colegiul „Ștefan Velovan“, la Școala specială „Sfântul Mina“ sau la Școala Bucovăț. Cea mai mare vechime în astfel de situații se înregistrează la educatoare, un caz fiind la Grădinița Floare Albastră din Craiova, cu șase ani vechime, și altă situație fiind la Școala Gogoșu, cu șapte ani vechime la catedră. Candidații care constată că nu știu subiectele se pot retrage după prima oră de examen, iar sesiunea nu se ia în calcul. Lucrările scrise vor fi evaluate în şase centre organizate la nivel naţional. Primele rezultate se vor afișa pe 25 aprilie, iar contestațiile se vor depune pe 25 și 26 aprilie. Rezultatele finale se vor afișa pe 30 aprilie. Anul trecut au reușit să promoveze acest examen 98 din 132 de cadre didactice prezente la examen, procentul fiind de 74%, ceea ce a plasat județul Dolj pe locul al patrulea în ierarhia națională privind promovabilitatea la acest examen.

Gorj: 120 de profesori la definitivat

120 de profesori din judeţul Gorj susțin astăzi examenul de definitivat în învățământul preuniversitar.
Concursul se va desfă­șu­ra la Școala Generală „Constantin Săvoiu“ din Târgu Jiu. Pentru a-l promova, candidații trebuie să obțină minimum nota 8.
„Proba scrisă pentru susţinerea Examenului Naţional de Definitivare în Învăţământ – sesiunea 2017 va avea loc pe 20 aprilie 2017 (astăzi – n.r.), în Centrul de examen de la Şcoala Gimnazială «Constantin Săvoiu» din Târgu Jiu. Accesul candidaţilor în centrul de examen la proba scrisă se face în intervalul 8.00 – 8.45, pe baza actului de identitate valabil – carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate – ori, în lipsa acestuia, pe baza paşaportului în termen de valabilitate. Proba scrisă începe la ora 10.00, durata de redactare a lucrării fiind de patru ore“, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS