6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieEleva de zece de la Colegiul „Frații Buzești“: „Zilnic simulez evaluarea națională“

Eleva de zece de la Colegiul „Frații Buzești“: „Zilnic simulez evaluarea națională“

Maria Alexandra Pătrună, eleva de zece de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova (Foto: Claudiu Tudor)
Maria Alexandra Pătrună, eleva de zece de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova (Foto: Claudiu Tudor)

Maria Alexandra Pătrună este eleva care a adus Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova media zece la simularea evaluării naționale, rezultat care anul trecut nu a fost înregistrat la clasa a VIII-a. Adolescenta spune că a început să se pregătească serios pentru examen încă de anul trecut. Zilnic simulează examenul național făcând teste, pentru că își dorește să rămână elevă a Colegiului „Frații Buzești“.
Evaluarea națională se apropie cu pași repezi de elevii de clasa a VIII-a. Barometrul pregătirii lor a fost însă simularea organizată cu subiecte date de Ministerul Educației Naționale. În județul Dolj, și anul acesta au fost elevi care au demonstrat că pot promova un astfel de examen cu media zece. Unul dintre aceste rezultate a fost înregistrat la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, unde anul trecut a lipsit. Performanța aparține elevei Maria Alexandra Pătrună, care a precizat că subiectele de la simulare nu au fost tocmai ușoare. „Au fost cerințe destul de interesante, care făceau diferența pentru nota maximă. La matematică, cred că au fost cele mai dificile subpuncte, în special la partea de geometrie. La început am crezut că nu știu să le fac. Aveam și emoții multe“, a spus eleva. În cele din urmă, emoțiile au trecut, iar rezultatul a fost cel așteptat.
„Media zece la examen se obține cu foarte multă muncă și dedicare. Zilnic mă trezesc foarte devreme și mă apuc de teste. Fac un test și apoi mă corectez după barem ca să văd dacă am greșit undeva“, a spus Maria Pătrună.
Pentru a obține rezultate bune la evaluarea națională, eleva spune că s-a concentrat doar pe activitatea și pe pregătirea pentru clasă și a renunțat să mai participe la concursurile școlare. „Am participat și la concursuri școlare, mai ales în clasa a V-a și a VI-a, dar din clasa a VII-a m-am axat mai mult pe testele de examen, pe materia de clasa a VIII-a. Am luat această decizie pentru că este foarte important pentru mine să obțin o medie mare ca să pot să continuu studiile la Colegiul Național «Frații Buzești», întrucât știu că aici se învață cel mai bine. Este o unitate școlară unde, într-adevăr, se face performanță“, a mărturisit Maria.
Prima ei opțiune pentru liceu este profilul matematică – informatică. „Sunt două discipline care îmi plac foarte mult. Mi se par a fi cele mai interesante materii. Nu sunt hotărâtă ce voi face după liceu, dar vreau să studiez ceea ce îmi place. Pasiunea pentru matematică a început din clasa a III-a. Atunci doamna învățătoare a observat că mă pricep și îmi dădea cât mai multe probleme și cât mai grele, ca să mă testeze, iar la gimnaziu am descoperit geometria care m-a captivat“, a spus eleva. Deși se pregătește foarte mult, are mari emoții pentru evaluarea națională, iar pentru a se deconecta are un hobby. „Cânt la chitară. Așa reușesc să scap de emoții și îmi încarc bateriile“, a spus Maria. Și în clasă este o adevărată competiție. „Sunt foarte mulți elevi buni, care muncesc și își doresc să rămână la Colegiul «Frații Buzești»“, a mai spus Maria.
„O medie de zece ne onorează, dar ne și obligă“

Directorul adjunct al Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova spune că media zece de la simularea evaluării naționale aparține unei eleve care are aceleași rezultate și la clasă.
„Maria este o elevă de zece și la clasă. Este o elevă care își îndeplinește sarcinile cu maturitate, pentru că are dorința de a rămâne la Colegiul «Frații Buzești». Acest rezultat ne onorează, dar ne și obligă ca la examenul propriu-zis să avem și mai multe medii de zece. Avem mulți elevi buni, la care colegii așteptau note maxime. Unii au reușit să obțină zece numai la una din disciplinele de examen. Au fost însă rezultate bune pentru că sunt 33 de medii între 9,98 și 9,90“, a spus directorul adjunct Ileana Dima. Pregătirile pentru examen continuă într-un mod specific școlii. „Avem comunicare între profesori în cadrul ședințelor de catedră. Se fac și interasistențe la clase pentru ca elevii să beneficieze de experiența tuturor cadrelor didactice“, a explicat directorul adjunct, Ileana Dima. Fiind concurența foarte mare la admitere și foarte multe emoții, elevii Colegiului „Frații Buzești“ vor intra și într-un program care să-i ajute să se relaxeze. „Pentru săptămâna «Școala Altfel» am pregătit elevilor de clasa a VIII-a, dar și celor din ultimul an de liceu diferite acțiuni educative în aer liber. Încercăm să avem o săptămână în care să-i deconectăm pe copii de la stresul examenelor, organizând diverse acțiuni, cum ar fi un cros, o competiție pe role, dar și excursii școlare de una sau două zile“, a mai spus directorul adjunct Ileana Dima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS