29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieClasamentul școlilor din Dolj după rezultatele de la simulări

Clasamentul școlilor din Dolj după rezultatele de la simulări

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj au anunțat că școlile cu promovabilitate sub 20% la simularea  examenelor naționale vor intra în monitorizare (Foto: Bogdan Grosu)
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj au anunțat că școlile cu promovabilitate sub 20% la simularea
examenelor naționale vor intra în monitorizare (Foto: Bogdan Grosu)

Rezultatele de la simularea examenelor naționale determină și clasamentul unităților școlare care au elevii cel mai bine pregătiți. La liceu, nici o unitate de învățământ nu are promovabilitate de 100%. Colegiile centenare ale Craiovei se mențin însă pe primele locuri ca număr de elevi care au reușit la evaluare. În ceea ce privește școlile gimnaziale, luând în calcul numărul candidaților prezenți, cei mai mulți promovați sunt la Școala gimnazială „Traian“ din Craiova. Ca în fiecare an, clasamentul școlilor scoate în evidență și rezultatele slabe. Dacă la gimnaziu s-a înjumătățit numărul unităților școlare la care nici un elev nu reușește să promoveze, la liceu trendul se menține. Și anul acesta sunt șase unități școlare cu astfel de rezultate.

Spre deosebire de anul școlar anterior, la simulările examenelor naționale din Dolj promovabilitatea elevilor a crescut cu 1% la liceu și cu 6,5% la gimnaziu. „Suntem cu statistică pozitivă în acest an școlar. Dacă este să ne raportăm la nivelul clasei a VIII-a, simularea s-a desfășurat la nivelul a 156 de unități de învățământ. Notele peste 5 au fost în procent de 52,26%, în creștere față de anul trecut, când promovabilitatea a fost de 45,75%. Pe discipline, situația este alta. La limba și literatura română, procentul notelor peste 5 a fost de 65,36%, în creștere față de anul 2016, când a fost 54,90%. De asemenea, la matematică note peste 5 au luat 42,66% dintre elevi, față de 33, 51% în 2016. Și numărul notelor de zece a crescut. Sunt 20 de note la limba română, față de 16 anul trecut și 43 de note de zece la matematică, față de cinci note de zece anul anterior“, a precizat inspectorul școlar general adjunct, Nicușor Cotescu. Pe unități de învățământ, rezultatele de la simularea evaluării naționale arată că anul acesta Școala gimnazială Gogoșu nu mai apare pe lista unităților școlare cu nici un elev promovat, iar promovabilitatea este de 100%. Inspectorii școlari au așezat-o chiar în fruntea clasamentului, deși are număr mic de elevi. „Chiar dacă au fost doi elevi, școala este un exemplu de reușită și este singura cu promovabilitate integrală la simulările de anul acesta“, a spus inspectorul școlar general adjunct, Nicușor Cotescu. În clasament, în funcție de procentul de promovabilitate urmează Școala „Traian“ Craiova, apoi Colegiul Național „Frații Buzești“, Colegiul Național „Ștefan Velovan“, Școala gimnazială „Mircea Eliade“ și Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiova.

Colegiul „Frații Buzești“, pe primul loc la licee

În ceea ce privește simularea examenului de bacalaureat la liceu, nici o unitate de învățământ nu are reușită de 100%. Colegiul Național „Frații Buzești“ se menține însă pe primul loc cu cei mai mulți elevi cu medii peste 6 la evaluare, procentul de promovabilitate fiind de 87,50. Este urmat de Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova cu 80,89% promovabilitate. Pe locul al treilea se află Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“, la care s-a înregistrat o creștere semnificativă a rezultatelor. „Anul trecut, la Colegiul Pedagogic, la simulare, promovabilitatea era de 59,28%, iar acum este de 75,10%“, a spus inspectorul școlar Maria Ciobanu. Pe locul IV în top este Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, cu promovabilitate de 74,79%. În rest, liceele din Craiova și județ au procente de promovabilitate de la 50% în jos.

Șase licee fără nici o reușită

La simularea bacalaureatului, chiar dacă procentul de promovabilitate a crescut cu 1%, rezultatele arată că la șase licee nici un elev nu a obținut medie de promovare. Singura noutate este că sunt altele, în sensul că anul acesta nu se mai regăsește Liceul CFR Craiova, unde promovabilitatea de la simulări a ajuns la 36% și Liceul „Ștefan Anghel“ din Băilești, care are promovabilitate de 2,17%. Pe această listă a liceelor fără reușită au intrat, în schimb, Colegiul Tehnic „Ștefan Milcu“ Calafat și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova. Pe lista școlilor fără elevi promovați s-au păstrat Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ din Cârcea, Liceul Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova, Liceul Tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ din Malu Mare și Liceul Special „Beethoven“ din Craiova. Și la gimnaziu sunt două unități școlare la care nici un elev nu a promovat, respectiv Școala gimnazială Catane și Școala gimnazială din Lipovu. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a anunțat că aceste unități de învățământ, dar și cele care au promovabilitate sub 20% vor intra sub monitorizarea inspectorilor școlari pentru a îmbunătăți rezultatele elevilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS