21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcolile din Craiova aplică criterii diferite pentru ocuparea posturilor didactice

Școlile din Craiova aplică criterii diferite pentru ocuparea posturilor didactice

Unitățile școlare din Craiova au impus cerințe suplimentare pentru ocuparea posturilor didactice vacante
Unitățile școlare din Craiova au impus cerințe suplimentare pentru ocuparea posturilor didactice vacante

Unitățile de învățământ din Craiova cunoscute pentru rezultatele bune obținute de elevi la examene și concursuri, au impus condiții suplimentare pentru ocuparea posturilor vacante de către cadrele didactice restructurate. Criteriile au fost aprobate și de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj și diferă de la o unitate la alta.

40 de cadre didactice titulare din județul Dolj trebuie să își găsească o nouă catedră pentru a-și continua activitatea și în toamna anului viitor. Și cadrele didactice care vor să profeseze mai aproape de domiciliu pot să solicite unul din posturile didactice vacante. Pentru transferul titularilor, unitățile școlare din Craiova au impus criterii specifice. La Colegiul Național „Carol I“ sunt două posturi vacante de învățător cu viabilitatea de un an. Pentru a ocupa unul din aceste posturi, un cadru didactic trebuie să nu aibă sancțiuni în activitatea la clasă în perioada prevăzută de fișa de evaluare, să aibă calificativul „foarte bine“ în perioada evaluată și 100 de puncte la fișa de evaluare personală. Cine vrea să fie profesor la Colegiul Național „Frații Buzești“, cerințele sunt să aibă calificativul „foarte bine“ în ultimii trei ani, să nu fi fost sancționat în activitatea didactică, minimum 95 de puncte în fișa de evaluare și activități în cadrul programului de formare continuă acreditate de Ministerul Educației Naționale. Cele mai puține criterii specifice sunt la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova. Profesorii care vor să se transfere trebuie doar să aibă minimum 80 de puncte în fișa de evaluare. Oferta posturilor nu este diversificată. „Avem doar fracțiuni de normă, zece ore de fizică, trei ore de sociologie și trei ore de științe cu fizică și trei de științe cu chimie“, a precizat Liviu Cotfasă, directorul colegiului.
Și la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova s-au impus criterii suplimentare de selecție. „Cerințele sunt să aibă minimum 90 de puncte la fișa de evaluare și calificativul «foarte bine». În cadrul liceului, catedre vacante sunt doar pe domeniul arte. La celelalte discipline avem fracțiuni. Sunt 9 și 12 ore de istorie, cinci ore de educație tehnologică și ore de informatică. Toate au viabilitate de trei ani. Condițiile specifice sunt puse pentru a selecta cadre didactice care au avut activitatea diversificată și au obținut și rezultate bune cu elevii“, a declarat Lucia Croitoru, directorul Liceului de Arte „Marin Sorescu“.

Cerințe și la școlile gimnaziale

Cele mai multe posturi vacante sunt la educatoare și învățătoare, pentru fiecare categorie fiind peste 50 de norme. Școlile gimnaziale din Craiova le solicită însă cadrelor didactice să aibă cursuri de formare și medii mari la examenele de grade didactice. De altfel, în unitățile școlare gimnaziale aceste criterii se impun și pentru restul disciplinelor de studiu, chiar dacă sunt vacante doar câteva ore. „Avem trei posturi de învățătoare cu viabilitate de un an și zece ore de educație fizică și sport. Cerințele pe care le-am impus sunt 90 de puncte la fișa de evaluare, să aibă 90 de credite obținute din participarea la cursuri de formare și nota 9 la ultimul grad didactic“, a precizat Diana Brătucu, director adjunct la Școala Gimnazială „Traian“ Craiova. Și la Școala Gimnazială „Gheor­ghe Țițeica“ din Craiova sunt libere șase ore de fizică și un post de învățătoare, dar condițiile de transfer pentru cadrele didactice sunt „să nu aibă sancțiuni, media la ultimul grad didactic susținut să fie egală sau mai mare de 9,50, să nu aibă sancțiuni disciplinare și calificativul foarte bine în ultimii cinci ani“. Potrivit calendarului de mișcare a personalului didactic, cadrele didactice care au intrat în restrângere de activitate vor fi repartizate în funcție de punctajul pe care îl au, dar și de acordurile date de școli în ședința din 22 martie. Ședința de repartizare a profesorilor care doresc altă catedră pentru apropierea de domiciliu va fi pe 25 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS