8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevi de la Colegiul „Frații Buzești“, în competiția națională de robotică

Elevi de la Colegiul „Frații Buzești“, în competiția națională de robotică

O parte din echipa de elevi de la Colegiul Național „Frații Buzești“ care va participa la Concursul Național de Robotică
O parte din echipa de elevi de la Colegiul Național „Frații Buzești“ care va participa la Concursul Național de Robotică

Elevii cu rezultate la olimpiadele și concursurile școlare de informatică din cadrul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova participă la o nouă provocare, Concursul Național de Robotică, alături de alte 54 de echipaje din țară. Cea mai bună echipă va participa la finala ce se va derula în luna aprilie, în Statele Unite ale Americii.

Elevii pasionați de informatică din 33 de orașe vor participa, în perioada 23-26 martie, la Concursul Național de Robotică First Tech Challenge, în București. Elevii Colegiului Național „Frații Buzești“ sunt singurii reprezentanți ai Doljului la acest concurs. Pentru această competiție au avut de realizat un robot cu mai multe funcții, printre care și aruncarea unei mingi de baschet la coș. Piesele pentru realizarea robotului au fost asigurate de firme de profil, care organizează competiția. „Anul acesta, spre deosebire de anii trecuți, elevii noștri nu sunt implicați numai la olimpiadele școlare. Au fost implicați într-o nouă provocare, care se pliază perfect pe preocupările lor. Este vorba de un concurs internațional de robotică, «First Tech Challenge România», a cărui fază finală se desfășoară în luna aprilie în orașul San Luis din Statele Unite. Copiii sunt incluși într-o rețea de 55 de echipaje din 33 de orașe. S-au înscris  elevii cu rezultate foarte bune la concursurile și olimpiadele de informatică. Din județul Dolj și din orașul Craiova singurii reprezentanți sunt elevii «buzeșteni». Echipa este formată din 12 elevi, din primii trei ani de liceu, pentru că după acest concurs vor urma și alte activități, care se vor derula pe parcursul mai multor ani. Deocamdată, ei au o misiune foarte importantă, să construiască un robot care trebuie să îndeplinească mai multe sarcini, printre care și aceea de a arunca o minge de baschet la un coș. Infrastructura este asigurată de firmele de profil care au organizat concursul și au asigurat un kit cu toate piesele necesare construirii robotului. De asemenea, au donat o imprimantă 3D, cu care se construiesc piese, și au organizat cursuri on-line de programare, care au deschis noi perspective copiilor noștri. Școala a asigurat un spațiu generos pentru desfășurarea activității elevilor, laptopuri, conexiune la internet, precum și doi profesori de specialitate, Mihaela Grindeanu și Mihaela Iancu, pentru a-i îndruma. Este ceva nou pentru elevii noștri și prin faptul că, spre deosebire de alte concursuri la care au participat, aici vor avea de lucrat în echipă. De asemenea, vor avea ocazia să interacționeze cu reprezentanți de la mai multe firme de IT din țară. Şi toate costurile pentru participarea la concurs sunt asigurate de firma Hella din Craiova“, a declarat Carmen Ștefănescu, directorul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova.

Lucrează de la sfârșitul anului trecut

Pregătirile pentru com­petiție au început încă de anul trecut. „Am început să construim robotul de la finele lunii decembrie a anului trecut și de atunci ne batem capul. Cea mai dificilă parte a fost cea de design. Am încercat tot felul de idei. Pentru a reuși să-l facem funcțional, am făcut și cursuri online live pentru programare. Acum mai avem mici detalii de pus la punct“, a precizat Bogdan Zamfir, elev în clasa a XI-a A. Elevii care au format echipa de concurs sunt din diverse clase. „Pentru mine, cea mai plăcută parte a fost aceea de a colabora cu toți colegii din echipă. Provenim din clase diferite și din ani de studiu diferiți. Am învățat lucruri noi despre robotică și programare, pe care nu le învățam la școală. Nici unul dintre noi nu a mai participat la programarea unui robot, limbajul specific l-am învățat din mers. Este o competiție în care provocarea este că sunt foarte multe lucruri noi“, a spus Bogdan Cîrceanu, din clasa a X-a C.
O singură echipă dintre cele participante va fi selectată să reprezinte România la finala din luna aprilie, care se va derula în orașul Saint Louis din Statele Unite ale Americii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS