16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii vor susține examenele naționale după noi cerințe

Elevii vor susține examenele naționale după noi cerințe

Elevii vor susține examenele naționale după noi reguli
Elevii vor susține examenele naționale după noi reguli

Elevii de clasa a VIII-a, dar și cei care sunt în prezent în clasa a XI-a vor susține examenele naționale după noi reguli în ceea ce privește structura și cerința subiectelor la limba și literatura română. Noile cerințe vor fi făcute cunoscute elevilor și la simulările care se vor derula în luna martie a acestui an. De asemenea, pentru bacalaureat vor interveni modificări și la alte discipline de examen.

Bacalaureatul de anul acesta se va derula după vechile reguli, însă elevii care sunt în prezent în clasa a XI-a vor susține acest examen după reguli noi, care se vor aplica și anul acesta la simulare. „Simularea pentru bacalaureat este susținută anual atât de elevii care sunt în clasele a XII-a și a XIII-a, cât și de cei care sunt în clasa a XI-a. La proba scrisă la limba și literatura română, cei de clasa a XI-a vor avea însă un alt tip de subiecte, adaptate la modificările care vor intra în vigoare din 2018. Astfel, la primul subiect, nu va mai fi un text dintr-o operă literară, ci un text aparținând genului epistolar, juridic, memorialistic, jurnalistic, științific, argumentativ. Pe baza textului, în prima parte vor avea de răspuns la mai multe întrebări, iar la cea de a doua parte vor avea de realizat un eseu. La subiectul al doilea vor avea un text literar și o întrebare cu un răspuns scurt. Aceste subiecte vor fi la fel la toate filierele. Diferențe vor fi doar la cerințele de la al treilea subiect, un eseu“, a precizat inspectorul școlar Teodora Badea. De asemenea, pentru bacalaureat se așteaptă să apară modificări și la alte discipline, una dintre acestea fiind chimia.

Se va pune accent pe gramatică la clasa a VIII-a

Și pentru elevii de clasa a VIII-a se va schimba structura subiectelor. „La evaluarea națională, la limba română, la prima parte elevii vor avea un text literar aparținând genului liric, epic sau dramatic și vor avea șase întrebări în loc de cinci. De asemenea, pentru fragmentele date din schiță, roman și nuvelă nu se vor mai cere să se formuleze texte argumentative pentru încadrarea în specie. Se va cere înțelegerea mesajului, caracterizarea personajului sau realizarea unui text argumentativ că aparține genului epic. Alt aspect este că se va scoate limita superioară de spațiu, în sensul că nu se va mai impune ca un text argumentativ să fie realizat în maximum 25 de rânduri, ci poate fi folosit mai mult spațiu, în funcție de cât scrie. Se va pune accent și pe gramatică și vor crește cerințele de morfologie, cum ar fi să determine genul sau cazul unui substantiv. În ceea ce privește compunerea care se cere la cel de al doilea subiect, nu va mai fi de maximum 250 de cuvinte, ci de 300 de cuvinte. Sunt noutăți și în ceea ce privește punctajul. Se pune accent pe redactarea unui eseu, și crește punctajul de la 12 la 14 puncte, pentru ortografie, stil și vocabular, punctuație, coerența textului și așezarea în pagină“, a declarat Simona Pîrvu, inspector școlar de limba română. La clasa a VIII-a, anul acesta în județul Dolj sunt 5.329 de elevi, care vor susține examenul la limba română după noile reguli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS