10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieReclamații pe angajările din școli

Reclamații pe angajările din școli

Una dintre sesizări vizează și o încadrare pe un post de profesor de limba română, la Școala „Traian“ din Craiova (Foto:Claudiu Tudor)
Una dintre sesizări vizează și o încadrare pe un post de profesor de limba română, la Școala „Traian“ din Craiova (Foto:Claudiu Tudor)

Schimbarea managerilor după organizarea concursului național pentru ocuparea acestor funcții a atras un nou val de reclamații împotriva celor care au condus până acum unitățile de învățământ. Sesizările vizează modurile în care s-au făcut încadrările cu personal didactic, la unele unități școlare semnalându-se că au fost situații în care cine l-a cunoscut pe directorul şcolii a ocupat posturi care nu au fost scoase la concurs. Managerii au propriile variante pentru a răspunde reclamațiilor. La rândul lor, reprezentanții ISJ Dolj susțin că unele încadrări cu personal didactic acum au ieșit la iveală și că încearcă să remedieze legal situațiile.

Încadrarea pe anumite posturi didactice continuă să fie subiect de dispută în școli și, odată cu anunțarea schimbării managerilor care au condus unitățile de învățământ până acum, au început să apară reclamațiile pe acest subiect. Una dintre sesizările transmise pe adresa redacției Gazetei de Sud este de la Liceul Tehnologic „Ștefan Anghel“ Băilești, autorul ei contestând modul în care s-au ocupat o parte din posturile de Limba română și Informatică, menționându-se că au fost persoane care s-au bucurat de privilegii din partea directorului Constantin Colan. „Vă aduc la cunoştință situația de la Liceul Tehnologic din Băilești, unde directorul (care în câteva zile va pierde funcția de conducere deoarece nu a participat la concurs) și ceilalți membri ai Consiliului de Administrație nu scot orele la concurs și angajează pe cine doresc. Astfel, nu s-a scos la concurs catedra de informatică și a fost angajată o persoană, deși nu are concurs de doi ani, iar când l-a susținut (pe matematică) nu a luat note peste 7 la proba scrisă. Același lucru s-a întâmplat și anul trecut, când aceeași persoană a fost angajată pe nouă ore de matematică, nescoase la concurs, iar cei cu note bune au rămas fără serviciu. De asemenea, la Limba română a fost adusă inițial la școală o persoană cu note sub 5. Deși au aflat ce se întâmpla și au adus alți profesori pe orele respective, cei de la inspectorat l-au numit în continuare director, pentru a opri scandalurile dintre profesorii din școală. Acesta a înțeles să își facă treaba lăsându-i pe toți (elevi și profesori) să își facă de cap (chiul, certuri etc.), dar să nu se afle“, se arată într-una dintre sesizări. De asemenea, în reclamație se menționează că tendința de a menține persoane pe criterii preferințiale urma să fie pusă în practică și pentru 14 ore de Limba română, care vor fi eliberate odată cu numirea noului director. Managerul în funcție, Constantin Colan, nu neagă acuzaţiile, dar spune că „s-a dat continuitate unui cadru didactic suplinitor să rămână pe orele ce se vor elibera după numirea noului director. Respectivul cadru didactic pentru care am dat continuitate este încadrat acum pe orele unui titular aflat în concediu de maternitate și care va reveni în luna aprilie la post. Am vrut să-i dăm șansa și acestui suplinitor să aibă ore în continuare, pentru că are peste 7 la concurs, dar respectiva continuitate nu a fost luată în calcul și orele au fost date în ședința publică de la ISJ Dolj, din 5 ianuarie, fiind repartizate alte două cadre didactice“, a spus managerul. În ceea ce privește catedra de informatică ce nu a fost scoasă în ședințele publice, directorul spune că „a apărut după începerea anului școlar și a venit un profesor cu dublă specialitate“.

Război pe ore de română, la Școala „Traian“ din Craiova

O altă sesizare privind încadrările cu personal didactic este de la Școala Gimnazială „Traian“ din Craiova. Directoarea în funcție, până pe 9 ianuarie 2017, Maria Dașu, este acuzată că a introdus elevilor ore opționale de Limba română în mijlocul anului școlar, ceea ce contravine metodologiei de mișcare de personal. Scopul respectivelor ore făcute peste noapte era de a menține în școală un profesor care venise de la Școala Drăgotești să predea pe perioadă determinată, în locul unei titulare aflate în concediu de maternitate. În plus, directoarea este acuzată că a luat și de la alți dascăli titulari ai școlii orele pe care le aveau suplimentar.
Sesizarea care a ajuns și pe adresa GdS arată că „doamna prof. Stancu Mirela a depus la școală cererea cu nr. de înregistrare 1683/02.09.2016, prin care a solicitat concediu de maternitate pentru perioada 1 august 2016 – 5 decembrie. În locul dumneaei a fost detașată o doamnă profesor de Limba română, titulară la Școala Drăgotești, fără a avea grade didactice și care, odată cu revenirea titularului la post, trebuia să plece. Dar nu s-a întâmplat așa. Directoarea şcolii, doamna Maria Dașu, fără a înștiința oficial ISJ Dolj, a luat 12 ore de Limba română de la ceilalți profesori de aceeași specialitate (ore pe care le aveau în plus faţă de norma didactică de bază, prevăzută de lege) și a adăugat la acestea încă şase ore de «opționale». Precizez faptul că orele «opționale» se aprobă cu un an înainte, în cadrul Consiliul Profesoral, cu înștiințarea și acordul Comitetului de părinți ai școlii. Cele șase ore «opționale» nu au nici cea mai mică bază legală“, scrie în sesizare. Directoarea școlii, Maria Dașu, spune că, de fapt, orele opționale nu au fost introduse la mijlocul anului școlar și au fost înființate legal, doar că nu le-a transmis la timp la Inspectoratul Școlar. Totodată, susține că nu a luat orele suplimentare ale titularilor, ci că aceștia le-au cedat. „Profesorul detașat a predat inițial 26 de ore, adică a preluat catedra titularului și orele suplimentare pe care le-au mai lăsat alte cadre didactice ale școlii la începutul lunii septembrie, din diverse motive. Odată ce titularul a revenit la post, în mijlocul anului, profesoara detașată a rămas cu 12 ore, pe care are decizie de la ISJ Dolj, la care am adăugat și șase opționale care erau în școală și pe care le-am trimis abia acum la Inspectoratul Școlar, dintr-o scăpare“, a spus managerul.
Războiul încadrărilor este dus și de directoarea adjunctă Silvia Beatrice Sorescu, care de săptămâna viitoare va pleca din funcție și va reveni la catedră, însă nu pe ore în școala în care a fost manager timp de șapte ani, ci pe catedra de la Liceul „Matei Basarab“. Considerând că i se face o nedreptate, directoarea adjunctă ar fi apelat la ISJ Dolj. Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu, care se ocupă de distribuirea posturilor didactice, spune că a chemat ambele directoare pentru a lămuri situația și dă asigurări că se va interveni pentru remedierea încadrărilor.
„La Școala «Traian» într-adevăr, nu s-a respectat metodologia. Orele opționale de Limba română au fost transmise de directoarea Maria Dașu abia acum la ISJ Dolj și nu putem să ne dăm acordul pe ele. Demersul de aprobare a orelor opționale pentru anul școlar în curs trebuia făcut în primăvara anului trecut și nu acum. Nu este normal ce s-a întâmplat acolo. Pentru menținerea în școală a respectivului profesor detașat s-au luat ore inclusiv din obligația de normă a directoarei adjuncte, care acum e nemulțumită că nu o să mai predea în Școala Gimnazială «Traian». Se va interveni în mod sigur pe încadrarea făcută la această unitate de învățământ, până la reluarea cursurilor. În mod normal, profesorul detașat trebuie să revină la catedră la Drăgotești, iar în cazul directorului adjunct se aplică aceeași regulă, revenirea pe catedra pe care este titulară, la Liceul «Matei Basarab»“, a precizat inspectorul școlar general adjunct, Janina Vașcu.

Note de 4 la concurs, înlocuite cu examenul în școală

Nemulțumiri sunt și la Școala Gângiova. Într-o scrisoare transmisă pe adresa GdS, se sesizează faptul că la unitatea respectivă au fost angajate două cadre didactice care nu au obținut note de promovare la concursul de titularizare. „Directoarea școlii nu scoate posturile în ședințele publice și le ascunde pentru cei cu note de 3 și 4 la concursul de titularizare. Noi nu vrem să ne batem joc de copiii acestei comune, care întotdeauna au obținut rezultate foarte slabe la evaluarea națională. În acest an școlar avem angajate o învățătoare cu note 4,40 la concursul pentru ocuparea posturilor didactice și o profesoară de sport care are tot notă sub 5“, se arată în scrisoare. Conform Metodologiei pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, în anul școlar 2016-2017, candidații care obțin note sub 5 la concursul național nu mai trebuie să predea. Directoarea școlii, Ioana Bratu, susține că nu a avut un alt cadru didactic care să fie repartizat pe postul respectiv. Culmea este că învățătoarea nu este de anul acesta în școală, ci de patru ani. Și în fiecare an, postul a fost ocupat prin concurs la nivelul unității, prin care, potrivit managerului, se „șterge“ nota de la titularizare. „Într-adevăr, am două cadre didactice care au avut note mici la concursul de titularizare de anul acesta, dar am organizat în școală evaluare și au luat note peste 5. Să știți că sunt cadre didactice bune. Învățătoarea este la noi în școală de patru ani. A mers pe un fel de continuitate. A încercat și dumneaei să se titularizeze, dar nu a obținut un rezultat bun. A luat 4,40 la scris, dar pentru a o menține în școală, pentru că nu a mai venit altă persoană pe postul pe care l-am avut și în ședință publică, am organizat evaluare internă, inclusiv anul acesta“, a spus Ioana Bratu. Situația de la Gângiova nu este cunoscută celor de la ISJ Dolj. „Nu am primit nici o sesizare de la unitatea respectivă“, a spus inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Tot ce se știe despre Şcoala Gângiova este doar că managerul urmează să fie înlocuit, întrucât nu este în Corpul Național de Experți și nu a avut dreptul să participe la concursul pentru ocuparea unei funcții de director sau director adjunct.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS