5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieISJ Dolj caută profesori pentru catedrele eliberate de directori

ISJ Dolj caută profesori pentru catedrele eliberate de directori

Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că au fost scoase în ședințe  publice 77 de norme și fracțiuni de norme didactice pentru diverse discipline de studiu (Foto: Lucian Anghel)
Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că au fost scoase în ședințe
publice 77 de norme și fracțiuni de norme didactice pentru diverse discipline de studiu (Foto: Lucian Anghel)

Inspectoratul Școlar Județean Dolj organizează pe 5 și 6 ianuarie ședințe publice pentru repartizarea a peste 70 de norme și fracțiuni de normă care au rămas libere ca urmare a numirii pe posturi a noilor directori, care au promovat concursul sau au fost detașați în interesul învățământului până la organizarea unui nou concurs. Posturile scoase în ședințe publice sunt destinate în principal dascălilor afectați de întoarcerea la catedră a celor care au ocupat până acum funcții de conducere. Reprezentanții ISJ Dolj spun că, din datele pe care le dețin, la unele discipline va fi deficit de personal și pentru a aduce profesori la clase vor apela inclusiv la soluționarea cererilor de detașare, depuse în vara anului 2016.

Luni, 9 ianuarie, se vor relua cursurile în unitățile de învățământ preuniversitar și, totodată, vor prelua mandatele managerii care au promovat concursul sau au fost numiți cu detașare în interesul învățământului. Astfel, catedrele pe care au funcționat rămân publice și trebuie angajate alte cadre didactice. În acest sens, ședințele publice pentru repartizarea posturilor didactice încep astăzi, la ora 9.30, și se desfășoară în amfiteatrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Cadrele didactice vor avea la dispoziție 77 de norme și fracțiuni de normă. „Pentru zilele de 5 și 6 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Dolj a anunțat pe site-ul oficial organizarea a două ședințe publice pentru ocuparea posturilor rezervate ale directorilor, care vor fi numiți începând cu data de 9 ianuarie. Ședința din 5 ianuarie este destinată tuturor celor care vor suferi din cauza numirilor directorilor și întoarcerii pe posturi a celor care nu au promovat concursul. În ședința publică încercăm să rezolvăm toate aceste situații deși, cu siguranță, nu vom avea exact numărul necesar de catedre pe fiecare disciplină, așa cum sunt ele afectate. Cea mai afectată este disciplina limba română, urmată de învățământul primar și de matematică“, a declarat Janina Vașcu, inspector școlar general adjunct.
Reprezentanții ISJ Dolj spun că vor fi însă și discipline pentru care se va organiza o nouă repartizare pe 6 ianuarie, pentru că există surplus de ore. „Până în acest moment avem 77 de norme și fracțiuni de norme pe toate disciplinele. Multe dintre ele vor avea solicitări în data de 5 ianuarie, altele vor rămâne libere. De aceea, pe 6 ianuarie am organizat o mișcare de personal, așa cum prevede art. 103 alin. 2 din Metodologia pentru anul școlar 2016-2017. Din datele pe care le avem, ore mai multe sunt pentru educație fizică și sport, pentru economic, administrativ, comerț și servicii. Sunt multe ore și la disciplinele chimie și fizică, care probabil vor rămâne pentru ședința din 6 ianuarie, la care pot participa, mai întâi, cei care s-au aflat în situația de restructurare, apoi cei care vor solicita completare, și apoi detașările în interesul învățământului. Se vor lua în calcul notele din 2016, dar și cele obținute inclusiv în sesiunea din 2010“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Astfel, în multe unități de învățământ, odată cu reluarea cursurilor pe 9 ianuarie, elevii vor avea la clase noi cadre didactice, dar și un nou orar.
Mișcarea de personal va continua în Dolj și după reluarea cursurilor, pentru că, până la organizarea unui nou concurs, mai trebuie numiți 23 de directori și șase directori adjuncți. Printre unitățile școlare fără directori desemnați se numără și cele din Poiana Mare, Bulzești, Lipovu, Vela, Botoșești-Paia, iar la directori adjuncți, școlile din Botoșești-Paia, Cetate, Braloștița, Sadova și liceul din Filiași. Inspectorii școlari spun că în aceste cazuri, până la sfârșitul săptămânii, vor primi atribuții de director cadre didactice cu cel mai înalt grad din școala respectivă, pe o perioadă de maximum două săptămâni. Situația managerilor numiți cu detașare va fi definitivată de noul inspector școlar general, care va fi stabilit săptămâna viitoare, întrucât actualul ocupant al funcției, profesorul Lavinia Craioveanu, a obținut un mandat de senator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS