13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcolile pot schimba destinația clădirilor scoase din uz

Școlile pot schimba destinația clădirilor scoase din uz

Ministerul Educației a emis un nou ordin prin care se stabilesc condițiile în care se poate schimba destinația clădirilor în care au funcționat sau mai funcționează parțial unități de învățământ preuniversitar
Ministerul Educației a emis un nou ordin prin care se stabilesc condițiile în care se poate schimba destinația clădirilor
în care au funcționat sau mai funcționează parțial unități de învățământ preuniversitar

Unitățile de învățământ care au clădiri pe care nu le mai utilizează în activități instructiv-educative le pot schimba destinația fie pentru a le da în uz altor unități școlare de stat sau private, fie pentru instituții publice care sunt sau nu în subordinea administrațiilor publice locale, conform Ordinului 5.819/2016, emis de Ministerul Educației Naționale. Respectiva prevedere legislativă stabilește că schimbarea destinației se poate face în funcție de utilitatea care îi este dată clădirii pe o perioadă cuprinsă între 5 și 25 de ani.

Schimbarea destinației clădirilor unităților școlare se va face conform Ordinului Ministerului Educației Naționale 5.819 din noiembrie 2016, informează Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Actul normativ prevede că se poate schimba destinația imobilelor în care nu se mai desfășoară activități de educație sau a celor în care activitatea a fost restrânsă și nu există perspectiva creșterii efectivelor populației școlare. Clădirile aflate într-una din aceste situații pot fi folosite în vederea desfășurării unor activități de educație extrașcolară, dar și în vederea funcționării unor instituții aflate sau nu în subordinea administrației publice locale sau a consiliului județean. De asemenea, clădirile și spațiile pot fi folosite pentru activități de strictă necesitate pentru comunitate definite de consiliile locale, care nu afectează revenirea la destinația inițială. Nu se pot înstrăina clădirile pentru care există litigii pe rol.
Potrivit ordinului, schimbarea destinației se poate face pentru o perioadă determinată cuprinsă între 5 și 25 de ani, cu avizul conform al Ministerului Educației. Acest aviz se acordă pe 25 de ani pentru clădirile care vor fi date în folosință pentru alte unități de învățământ preuniversitar sau universitar de stat. Pentru activități de utilitate publică, avizul se poate acorda pentru o perioadă de maximum 20 de ani. Schimbarea destinației pe o perioadă de zece ani se dă pentru activități de educație școlară sau extrașcolară derulate de unități de învățământ privat, dar și pentru activități derulate de alte instituții din subordinea administrației publice locale sau consiliului județean ori pentru alte instituții. Pentru alt tip de activități care nu sunt specificate în ordin se va da aviz de maximum cinci ani, cu excepția cazurilor în care se accesează fonduri structurale pentru modernizarea și dotarea imobilului, caz în care schimbarea de destinație se va face pentru o perioadă echivalentă cu perioada de eligibilitate prevăzută în ghidul solicitantului. Pentru schimbarea destinației sunt necesare în primul rând hotărârea consiliului local, avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar județean, precum și avizul consiliului de administrație al școlii, excepție făcând clădirile și terenurile preluate de consiliile locale. În ordin se specifică faptul că Ministerul Educației Naționale dă avizul sau respinge schimbarea destinației clădirilor în care au funcționat unități școlare într-o perioadă de 30 de zile după ce se transmit documentele și eventualele clarificări.
În Craiova și în județul Dolj, unitățile de învățământ au fost comasate din lipsa elevilor, unele clădiri fiind eliberate. Astfel, Școala I.D. Sârbu a fost comasată prin absorție cu Liceul „Matei Basarab“ iar clădirea fostei școli este exclusiv a primăriei Craiova, iar Școala „Obedeanu“ a devenit structură a Școlii Gimnaziale „Decebal“. De asemenea, în județ, în satele mici au fost închise o serie de unități de învățământ preuniversitar, elevii fiind transportați cu microbuzele la școlile din centrul comunelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS