12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieZeci de școli din Dolj vor avea directori numiți provizoriu

Zeci de școli din Dolj vor avea directori numiți provizoriu

În multe unități școlare din Dolj, directorii vor fi numiți prin detașare în interesul învățământului, până la organizarea unui nou concurs
În multe unități școlare din Dolj, directorii vor fi numiți prin detașare în interesul învățământului, până la organizarea unui nou concurs

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a anunțat ieri că în urma centralizării datelor privind concursul pentru ocuparea funcțiilor de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar, în zeci de cazuri se va apela la numirea cu detașare în interesul învățământului, pentru că numărul de candidați promovați este mai mic decât cel al posturilor. În prezent, datele arată că vor fi numiți provizoriu 37 de directori și 12 directori adjuncți. Numărul posturilor de conducere vacante va crește în perioada următoare, pentru că încă mai sunt situații în care un candidat a fost admis pentru mai multe școli și trebuie să opteze.
În unitățile de învățământ preuniversitar din Dolj sunt 194 de funcții de director și 73 de funcții de director adjunct. Pentru acestea s-au înscris 457 de candidați, dintre care 321 pentru director și 136 pentru director adjunct. În urma celor trei probe de evaluare – proba scrisă, evaluarea CV-ului și interviu -, au fost declarați promovați numai 157 de candidați pentru director și 61 pentru director adjunct. Un calcul simplu arată că în această etapă sunt libere 37 de posturi de director și 12 posturi pentru director adjunct. În unele situații, posturile au rămas vacante pentru că nu a promovat nici un candidat, cum ar fi la Școala Gimnazială Radovan, Școala Gimnazială Ostroveni, Școala Gimnazială Teslui, Școala Gimnazială Dioști și Grădinița „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. De asemenea, în alte două cazuri, Apele Vii și Braloștița, candidații nu au fost evaluați pentru că nu s-au întrunit comisiile de evaluare.
Potrivit reprezentanților ISJ Dolj, sunt și unități de învățământ la care nu a fost nici un candidat care să se înscrie la concurs. În această situație se află Școala Gimnazială Lipovu, Școala Gimnazială Maglavit, Școala Gimnazială Gighera, Școala Gimnazială Gângiova, Liceul Teologic Adventist, Școala Gimnazială Scaești, Școala Gimnazială Damian – Sadova. Conform metodologiei pentru concursul de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct, pe aceste funcții vacante nu pot fi numiți cei care nu au promovat concursul sau cei care se află în funcții, dar nu s-au înscris pentru concurs. De altfel, numărul posturilor de conducere vacante va crește pentru că sunt situații în care pentru două unități școlare este admis un singur candidat. Cererile cu opțiunile candidaților se depun până pe 13 decembrie. Potrivit calendarului pentru ocuparea funcțiilor de conducere, pe 16 decembrie va fi validată lista cadrelor didactice care au promovat concursul și urmează să preia un mandat de patru ani, dar și cea a cadrelor didactice care vor fi detașate în interesul învățământului până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar în curs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS